Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 22 Iulie 2009 / 00:00 477 accesări

Şapte europarlamentari români, aleşi vicepreşedinţi de comisii PE

Parlamentul European (PE) a votat, săptămîna trecută, componenţa comisiilor parlamentare permanente pentru următorii doi ani şi jumătate. Luni însă au fost votaţi vicepreşedinţii comisiilor de specialitate ale PE. În urma votului, toţi europarlamentarii români propuşi pentru o funcţie de vicepreşedinte în aceste comisii au obţinut locurile dorite. Astfel, Theodor Stolojan a ajuns vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Monetare, Norica Nicolai la Apărare, iar Ioan Mircea Paşcu la Afaceri Externe. Tot luni, toate comisiile şi subcomisiile parlamentare şi-au ales preşedinţii şi vicepreşedinţii, iar toţi cei şapte europarlamentari români propuşi au fost aleşi ca vicepreşedinţi. Astfel, Ioan Mircea Paşcu (S&D) a fost votat vicepreşedinte al Comisiei de Afaceri Externe, Corina Creţu (S&D) a fost aleasă vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare, Theodor Stolojan (PPE) al celei pentru Economie şi Afaceri Monetare, Silvia Adriana Ţicău (S&D) vicepreşedinte al Comisiei pentru Transport şi Turism, Rareş-Lucian Niculescu (PPE) vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură, Sebastian Valentin Bodu (PPE) vicepreşedinte pentru Afaceri Legale, iar Norica Nicolai (PPE) pentru Securitate şi Apărare.

Dragnea, secretar general, Hrebenciuc, coordonator al campaniei prezidenţiale PSD

Grupul strategic de campanie al PSD a decis, ieri, ca Viorel Hrebenciuc să îndeplinească funcţia de coordonator general al campaniei pentru prezidenţiale, iar Liviu Dragnea să preia atribuţiile de secretar general, urmînd ca aceste decizii să fie supuse forurilor de validare ale partidului. Purtătorul de cuvînt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a precizat că grupul strategic de campanie a decis ca miniştrii social-democraţi să preia cîte unul sau două judeţe în coordonare în perioadă pre electorală, pentru aplicarea elementelor de strategie şi coagularea în jurul campaniei a structurilor judeţene. Duvăz a mai spus că în perioada următoare vor continua întîlnirile la centru cu organizaţiile judeţene pentru a face evaluări privind rezultatul ultimelor alegeri, respectiv o analiză comparartivă a rezultatelor obţinute de acestea la alegerile locale, parlamentare şi europene.

Scrisul din notele informative diferă de cel din actele depuse de Stănoiu

Raportul de expertiză în dosarul Rodicăi Stănoiu cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a fost finalizat, însă acesta are concluzii diferite faţă de cel realizat de CNSAS în februarie, deoarece experţii de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) au comparat documente depuse la dosar de Rodica Stănoiu cu notele informative semnate cu numele conspirativ “Sanda” sau “Georgeta”. Expertiza grafoscopică realizată de INEC arată că scrisul din notele informative de la Securitate semnate cu numele conspirativ “Sanda” şi cel din documentele prezentate de Rodica Stănoiu instanţei nu sînt ale aceleiaşi persoane. CNSAS a cerut instanţei, în mai multe rînduri, ca expertiza să fie făcută şi pe baza documentelor găsite de aceştia din perioada în care Rodica Stănoiu lucra la Institutul de Cercetări Juridice, dar şi din declaraţiile sale de avere. Instanţa a respins însă aceste solicitări ale CNSAS.

Baroneasa Nicholson, numită înalt reprezentant pentru protecţia copilului

Baroneasa Emma Nicholson a primit, prin decizia premierului Emil Boc, funcţia onorifică de înalt reprezentant pentru protecţia şi îngrijirea copilului, urmînd să beneficieze de asistenţa compartimentului de specialitate din Secretariatul General al Guvernului. Decizia de acordare a acestei funcţii este argumentată în documentul semnat de şeful Guvernului prin disponibilitatea exprimată de Emma Nicholson de a continua, susţine şi coordona politicile sociale privind reforma în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului în România. Emma Nicholson este co-preşedinte al Grupului la Nivel Înalt pentru Copiii României, constituit la nivelul Guvernului.

ANI a clasat dosarul ministrului Justiţiei

Verificările Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în privinţa declaraţiei de avere a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, au fost finalizate, acesta fiind informat că dosarul a fost clasat. Verificările inspectorilor ANI au fost finalizate, neexistînd elemente care să indice o încălcare a prevederilor legate de incompatibilitate. Purtătorul de cuvînt al ministrului Justiţiei, Simona David, a confirmat, ieri, că Predoiu a fost informat cu privire la clasarea dosarului său de către ANI. În 12 mai se anunţase că şapte miniştri ai Guvernului Boc sînt verificaţi de către ANI, respectiv patru de dreapta, doi de stînga şi un independent. Aşa a aflat ministrul Predoiu că figurează pe lista ANI şi a susţinut atunci că nu a fost informat oficial.



12