Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 18 Iulie 2009 / 00:00 496 accesări

Antal vrea ca Băsescu să spună că Guvernul a greşit la instituţii

Primarul din Sfîntu Gheorghe, Antal Arpad, susţine că dacă şeful statului vrea să fie un partener real al maghiarilor el va trebui să spună, la tabăra de la Băile Tuşnad, că Guvernul a greşit prin demiterea şefilor maghiari de instituţii şi că reprezentarea etnică proporţională va fi asigurată la deconcentrate. El se întreabă dacă şeful statului merge la acest eveniment ca să repete preşedintelui FIDESZ, fost şi “viitor” premier al Ungariei, Orban Viktor, acelaşi lucru pe care l-a spus, la Budapesta, şi preşedintelui Ungariei, Solyom Laszlo, referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc, ori vrea să “repare această greşeală” faţă de comunitatea maghiară. Traian Băsescu va participa, sîmbătă, la Băile Tuşnad, la cea de-a XX-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabăra Studenţească “Tusvanyos”, unde se va întîlni cu Viktor Orban, liderul principalului partid de opoziţie din Ungaria, FIDESZ.

România va insista ca statele vecine să aplice standardele UE în privinţa minorităţilor

“România va insista ca autorităţile din statele vecine să aplice standardele europene în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor româneşti”, a declarat, vineri, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu. După o întîlnire cu 30 de reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Ucraina, el a spus că “au fost identificate o serie de oportunităţi pentru întărirea identităţii românilor din ţara vecină”. La rîndul său, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat, în aceeaşi întîlnire, că discuţiile cu românii din Ucraina au fost utile, adăugînd că păstrarea identităţii naţionale într-o Europă multiculturală este extrem de importantă: “Am discutat despre problemele apărute cu manualele în şcolile româneşti din Ucraina. În plus, am promis că voi discuta cu ministrul Educaţiei de la Kiev în legătură cu dificultăţile care există pe tema recunoaşterii diplomelor româneşti”.

Instanţa supremă suspendă judecarea dosarului lui Mitrea şi îl trimite la CC

Completul de nouă magistraţi de la instanţa supremă a decis, vineri, suspendarea dosarului în care Miron Mitrea este judecat pentru corupţie, urmînd să îl trimită la Curtea Constituţională (CC), instituţie care să verifice mai multe excepţii invocate în această cauză. Completul de nouă judecători de la instanţa supremă a admis, vineri, recursul făcut de Irina Paula Jianu, judecată în acest dosar alături de Mitrea, împotriva deciziei din 10 iulie prin care Secţia penală a acestei instanţe a respins mai multe excepţii de neconstituţionalitate invocate de apărătoarea acesteia. Secţia penală a instanţei supreme a respins, în 10 iulie, excepţiile de neconstituţionalitate invocate în dosarul lui Mitrea. Decizia Secţiei penale a fost atacată de Irina Jianu cu recurs la Completul de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.



12