Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 08 Mai 2009 / 00:00 467 accesări

Italia - Români, condamnaţi

Doi cetăţeni români au fost condamnaţi la pedepse de peste 11 ani de închisoare în Italia pentru agresarea unor turişti olandezi, în august 2008, pe un teren viran din Roma. Andrei Vasile de 21 de ani şi Paul Petre de 33 de ani erau acuzaţi de tentativă de crimă, agresiune sexuală în grup, tîlhărie şi sechestrare de persoane. Cei doi ciobani români au fost arestaţi după agresarea a doi turişti olandezi, pe data de 22 august 2008, în zona Portuense din Roma. Cei doi olandezi, Paul V.M. de 54 de ani şi soţia lui Wilma Maria de 52 de ani, efectuau un tur al Italiei. Turiştii au cerut informaţii despre zona în care puteau amplasa cortul pe timpul nopţii. Petre şi Vasile i-au îndrumat spre o clădire părăsită de la periferia Romei, unde cei doi olandezi au fost sechestraţi, agresaţi, iar femeia a fost violată. În final, românii au dispărut cu 1.500 de euro furaţi de la cei doi olandezi.

Somalia - Navă olandeză, capturată

Piraţii somalezi au capturat, joi, în golful Aden o navă olandeză şi pe cei opt membri ai echipajului. Informaţia a fost dată publicităţii de un reprezentant din cadrul organizaţiei kenyene a unui program de asistenţă pentru marinari, Andrew Mwangura.

Ucraina - Explozie

Zece persoane au murit joi într-o explozie care s-a produs într-o sală cu maşini automate din Dnipropetrovsk, în estul Ucrainei. Nouă persoane au murit la locul exploziei, iar cea de-a zecea a decedat la spital. Un incendiu s-a declanşat imediat după explozie în sala de maşini automate situată la primul etaj al unei clădiri rezidenţiale cu cinci etaje.

Columbia - Oficial kosovar expulzat

Columbia l-a expulzat, miercuri, pe Agim Ceku, fost premier din Kosovo, căutat de Serbia, a anunţat joi Departamentul administrativ de securitate. Oficialii coloumbieni şi-au explicat decizia deoarece acesta a fost plasat, la cererea Serbiei, pe lista persoanelor căutate de Interpol fiind acuzat de crime de război. Bărbatul nu a fost arestat, ci numai expulzat, a precizat comunicatul, fără a menţiona destinaţia finală a lui Agim Ceku, care a fost premier al provinciei Kosovo între 2006 şi 2008. Fost comandant al Armatei pentru Eliberarea Kosovo, Agim Ceku este un militar de carieră. În 1991, s-a alăturat armatei croate, în condiţiile în care Croaţia şi-a proclamat independenţa. Revenit în Kosovo în 1999, a devenit unul dintre liderii de gherilă. Agim Ceku figura pe lista participanţilor la o conferinţă privind dezarmarea, organizată de luni până miercuri la Cartagena, o localitate situată la 1.090 de kilometri la nord de Bogota.

SUA - Incendiu de vegetaţie

Cel puţin 20 de case au fost distruse şi 8.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele, din cauza unui incendiu de vegetaţie izbucnit miercuri în Santa Barbara, în California şi alimentat de rafale puternice de vînt. Eforturile celor aproximativ 900 de pompieri, ajutaţi de elicoptere, au fost îngreunate de accesul dificil pe terenul montan, dar şi de rafalele de vînt de pînă la 80 de kilometri pe oră şi de vegetaţia deasă. Incendiul Jesusita, numit după un drum din apropiere, este cel de-al treilea incendiu major din oraş, în ultimele nouă luni. A afectat de asemenea zone rezidenţiale din regiunea Mission Canyon. Trei pompieri au suferit arsuri moderate sau au inhalat fum.Guvernatorul Schwarzenegger a decretat stare de urgenţă în comitatul Santa Barbara, ceea ce a permis alocarea de fonduri federale.

Ungaria - Opoziţie

Preşedintele Parlamentului ungar, care candidează la primăria oraşului Pecs, unde este prevăzută construirea unui radar NATO, s-a adresat actualului secretar general al NATO şi succesorului său, exprimîndu-şi obiecţiile faţă de instalarea radarului la periferia oraşului. Katalin Szili a declarat joi că le-a transmis lui Jaap de Hoop Scheffer şi succesorului său, Anders Fogh Rasmussen, că în cazul în care va deveni primar al oraşului Pecs, nu va permite instalarea radarului. Activiştii locali au întreprins o serie de acţiuni menite să împiedice construirea radarului pe dealul Tubes din motive legate de protecţia mediului.

Autoritatea Naţională Palestiniană - Tunel prăbuşit

Un activist al organizaţiei islamiste Hamas din Fîşia Gaza şi-a pierdut viaţa ca urmare a prăbuşirii unui tunel. Izzeddin el Qassam, aripa militară a Hamas a anunţat că activistul, locuitor al localităţii Beit Hanoun din nordul Fîşiei Gaza, şi-a pierdut viaţa în cursul unei misiuni speciale şi că alţi trei activişti au fost daţi dispăruţi. Totodată, Hamas a dezminţit informaţiile potrivit cărora ar fi desfăşurat activişti înarmaţi la locaţiile de lansare de rachete pentru a împiedica tirurile asupra teritoriului israelian. Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis crearea unei comisii interministeriale pentru dezvoltarea economică a palestinienilor. Din comisie vor face parte mai mulţi miniştri: Avigdor Lieberman (Externe), Ehud Barak (Apărare), Youval Steinitz (Finanţe) şi Sylvan Shalom (locţiitorul prim-ministrului). Premierul Netanyahu intenţionează să lanseze în viitorul apropiat mai multe proiecte economice, în special la Jenin, Jerihon şi Kasr al-Yahud. Premierul israelian a pledat pentru o nouă abordare în vederea încheierii păcii cu palestinienii, care include o reluare imediată şi fără condiţii a negocierilor.

Afganistan - Manifestaţie împotriva bombardamentelor

Zeci de persoane s-au strîns joi la Farah, în vestul Afganistanului, pentru a protesta faţă de moartea a zeci de civili, ucişi luni în timpul bombardamentelor americane în regiune. Reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai provinciei şi ai forţelor internaţionale se aflau joi în zonele bombardate, în districtul Bala Buluk, situat la 50 de kilometri la nord de Farah, pentru a investiga incidentul. Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate din cadrul NATO nu este direct implicată în acest caz. Bombardamentele au fost efectuate luni de forţele americane ale coaliţiei Operation Enduring Freedom, cea de-a doua forţă multinaţională care operează în Afganistan, aflată sub comanda SUA şi compusă în principal din militari americani. Aceste atacuri au provocat moartea a peste o sută de persoane, majoritatea civili, printre care femei şi copii.

Rusia - Spionaj industrial

Doi fraţi, cetăţeni ruso-americani, dintre care unul lucra pentru grupul petrolier TNK-BP, au fost condamnaţi, la Moscova, la cîte un an de închisoare cu suspendare pentru spionaj industrial, a anunţat. Cei doi sînt condamnaţi fiecare la cîte un an de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de supraveghere de doi ani. Cei doi bărbaţi au fost arestaţi la 12 martie 2008, într-un moment de tensionare a relaţiilor dintre Marea Britanie şi Rusia şi în timpul unui conflict între acţionarii ruşi (Alfa-Acces-Renova) şi britanici (BP) ai companiei TNK-BP. Serviciul Federal de Securitate rus i-a acuzat pe cei doi că au încercat să obţină informaţii despre Gazprom de la cetăţean rus, angajat al unui complex din domeniul petrolului şi gazelor naturale la care nu au acces cetăţenii străini.

Ungaria - Muniţie recuperată

Poliţia ungară caută hoţii care au furat joi 15.000 de piese de muniţie, care urmau să fie expediate în SUA, dintr-o gară din Budapesta. Hoţii au reuşit să fure muniţia după ce au spart un container dintr-un tren de marfă aflat în gara Ferencvaros. Muniţia era fabricată în Ungaria.

Muntenegru - Formarea Guvernului

Prim-ministrul muntenegrean în exerciţiu, Milo Djukanovii, a fost însărcinat joi de preşedintele Filip Vujanovic să formeze noul Guvern, urmînd să îşi asume astfel al cincilea mandat de premier. „Sînt convins că, în timpul noului său mandat, Milo Djukanovici se va angaja să depăşească efectele crizei economice mondiale şi să afirme Muntenegrul pe scena internaţională, precum şi să continue calea către integrare europeană şi euroatlantică”, a declarat preşedintele Vujanovici. Componenţa Guvernului şi numirea lui Djukanovici ca prim-ministru vor trebui să fie confirmate de Parlamentul de la Podgorica.

Lituania - Ambasador rechemat

Ion Ciornîi a fost rechemat din funcţia de ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R.Moldova în Lituania. Potrivit Serviciului de presă al Preşedinţiei, decretul de rechemare din această funcţie a fost semnat joi de preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin. Ion Ciornîi a fost numit în funcţia de ambasador al R.Moldova în Lituania în septembrie 2007.

China - Bilanţ confirmat

Un număr de 5.335 de elevi au murit în urma cutremurului care s-a produs în provincia chineză Sichuan în mai 2008. Circa 546 de elevi au rămas infirmi în urma cutremurului care a avut magnitudinea de 8 grade şi s-a produs la 12 mai 2008, provocînd moartea sau dispariţia a 87.000 de persoane. Este prima dată cînd Guvernul evocă numărul copiilor şi adolescenţilor care au murit în timpul seismului, un subiect extrem de sensibil. Numeroase instituţii şcolare s-au prăbuşit, alimentînd o polemică privind calitatea acestor construcţii şi corupţia ce subminează sectorul educaţiei în China.



12