Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 02 Martie 2009 / 00:00 502 accesări

Marea Britanie - Româncă, la închisoare pentru furt

O româncă acuzată că a furat produse de machiaj în valoare de 430 de lire sterline a fost condamnată la două luni de închisoare, femeia susţinînd că vroia să facă rost de bani pentru a-i putea cumpăra medicamente mamei sale bolnave. Laura Matei, de 26 de ani, a fost prinsă, în noiembrie anul trecut, în timp ce, împreună cu alte două persoane, scotea marcajele de siguranţă de pe produsele de machiaj. Tînăra ascundea obiectele furate sub fustă. Românca a pledat vinovată în faţă unei instanţe din Worcester, pentru tentativă de furt şi pentru faptul că s-a dus echipată special pentru a fura. Ea purta o fustă modificată, cu buzunare pe interior, pentru a putea ascunde diverse obiecte în ea. Laura Matei s-a dus în România pentru cîteva săptămîni, cînd mama ei a murit şi a revenit în Anglia pe 20 februarie, unde locuieşte împreună cu soţul ei.

Malta - Condamnare pentru cerşetorie

Un român a fost închis, vineri, pentru o săptămînă, în Malta, întrucît a continuat să cerşească în faţa mai multor biserici din Valletta, deşi poliţia i-a cerut de mai multe ori să nu mai facă acest lucru pentru că este ilegal. Alexandru Luca, de 31 de ani, le cerea bani celor care veneau la slujbă. Unele persoane deranjate de comportamentul său au făcut plîngere la poliţie.

Liban - Tribunal inaugurat

Tribunalul special pentru Liban, care îi va judeca pe suspecţii pentru comiterea atacurilor teroriste din Liban, dar şi pe asasinii fostului premier Rafic Hariri, şi-a început lucrările duminică la Haga. Grefierul tribunalului, britanicul Robin Vincent, şi procurorul canadian Daniel Bellemare, care a condus comisia de anchetă internaţională asupra morţii lui Rafic Hariri, asasinat într-un atentat comis la Beirut la 14 februarie 2005, au luat cuvîntul în cursul ceremoniei. Consilierul juridic al ONU, Patricia O\'Brien, a susţinute un discurs, la ceremonia organizată într-o fostă sală de gimnastică, unde, pînă în noiembrie, va fi organizată sala de audieri a tribunalului, într-un fost sediu al serviciilor secrete olandeze aflat la Leidschendam, la periferia oraşului Haga. Primele două rapoarte ale comisiei de anchetă înfiinţate la două luni după asasinarea premierului Hariri au indicat existenţa unor dovezi convergente privind implicarea serviciilor de informaţii siriene şi libaneze. Anchetatorii au citat şi nume ale unor apropiaţi ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad, însă Siria a dezminţit orice implicare în atentatul cu maşină-capcană soldat cu moartea a 23 de persoane.

Croaţia - Dramă familială

Un bărbat a împuşcat mortal, sîmbătă seară, trei persoane şi a rănit o a patra, înainte să fugă, din cauza unei dispute familiale, în nordul Croaţiei. Asasinul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, a omorît prima dată un bărbat de 43 de ani, apoi pe mama primei sale victime şi imediat după aceea o a treia persoană. Un adolescent de 14 ani a fost grav rănit şi internat la spital. Incidentul s-a produs în localitatea Krizevc, aflată la 65 de kilometri la nord-est de Zagreb, la domiciliul victimelor. Din primele elemente ale anchetei a rezultat că toate victimele erau rude cu asasinul. Conflictul ar fi pornit de la neînţelegeri privind mai multe proprietăţi imobiliare.

Rusia - Manifestaţii anti-.Putin

Circa 500 de militanţi ai organizaţiilor ultranaţionaliste ruse au participat, duminică, la o manifestaţie de omagiere a soldaţilor ruşi ucişi în Cecenia, în cursul căreia au scandat sloganuri împotriva imigranţilor şi l-au criticat pe premierul Vladimir Putin. Militanţii s-au adunat la baza unui monument consacrat paraşutiştilor ucişi în Cecenia în 2000 şi au afişat fotografii ale lui Iuri Budanov, colonel rus judecat pentru uciderea, în 2000, a unei tinere cecene de 18 ani. Demonstranţii, printre care s-au aflat şi reprezentanţi ai Mişcării împotriva imigraţiei ilegale şi ai Uniunii Slave, au scandat „Glorie Rusiei”, „Rusia pentru ruşi” sau „Avem nevoie de o armată puternică”. Cel puţin 16 persoane au fost reţinute, în timpul marşului. Rusia se confruntă, în ultimii ani, cu o intensificare a atacurilor rasiste, în 2008 acestea soldîndu-se cu moartea a 122 de persoane şi rănirea altor 337.

Austria - Arestare

Consultantul austriac Alfons Mensdorff-Pouilly a fost arestat preventiv duminică, fiind bănuit de spălare de fonduri în valoare 13 milioane de euro pentru constructorul aeronautic britanic BAE, în cadrul unui contract pentru vînzarea de avioane militare suedeze către Cehia. Justiţia austriacă îl bănuieşte că ar fi plătit unor intermediari comisioane din partea BAE, care deţine o participaţie în compania suedeză Saab. Autorităţile britanice, suedeze şi cehe anchetează un contract în valoare de 60 de miliarde de coroane cehe (2,34 miliarde de euro), încheiat în 2001 şi anulat ulterior, semnat de BAE şi Saab, pentru livrarea a 24 de avioane de vînătoare Gripen către armata cehă. Anchetatorii consideră că justificările de plată prezentate de BAE pentru plăţi au fost falsificate. Alfons Mensdorff-Pouilly este consultant al grupului britanic de 16 ani. Provenit din nobilimea austriacă şi căsătorit cu Maria Rauch-Kallat, fost ministru conservator al Sănătăţii, acesta a fost reţinut de vineri, la castelul său din Burgenland. Acesta a respins acuzaţiile de spălare de bani şi corupţie.

China - Apel

Ministrul nipon al Afacerilor Externe şi preşedintele sud-coreean au cerut Coreei de Nord, duminică, să renunţe la programul nuclear şi la testarea rachetelor, contribuind astfel la detensionarea situaţiei din regiune. Aflat la Beijing, Hirofumi Nakasone a cerut regimului de la Phenian să renunţe la testarea rachetelor, subliniind necesitatea colaborării cu China pentru a pune capăt ambiţiilor nucleare nord-coreene. La rîndul său, preşedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, a cerut Coreei de Nord să renunţe la ambiţiile nucleare şi la programele de rachete, invitînd regimul de la Phenian la discuţii intercoreene necondiţionate.

Austria - Alegeri regionale

Secţiile de vot s-au deschis, duminică, pentru alegeri regionale şi locale în provinciile austriece Salzburg şi Carinthia, unde partidul lui Joerg Haider, mort într-un accident în octombrie, îşi joacă supravieţuirea politică. Formaţiunea de extremă-dreapta BZOe, bine implantată doar în Carinthia, a propus celor 440.000 de alegători să urmeze linia moştenită de la fostul său lider carismatic. Partidul BZOe a obţinut victoria, conform rezultatelor provizorii anunţate după numărarea a 10% din voturi, fiind creditat cu 43 – 44% din voturi. Înaintea scrutinului partidul era la egalitate în ultimele sondaje cu partenerul său de coaliţie, Partidul Social-Democrat, ambele creditate cu 38-39% din voturi. BZOe se află în concurenţă şi cu celălalt partid de extremă-dreapta, FPOe, din care s-a desprins în 2005. Al treilea partener din guvernul regional, conservatorii din OeVP, sînt creditaţi cu 12% dintre intenţiile de vot, iar ecologiştii cu 6%. În regiunea Salzburg, unde circa 385.000 de persoane sînt aşteptate să voteze, coaliţia formată din social-democraţi şi OeVP, la putere la nivel naţional, este bine plasată pentru a cîştiga din nou alegerile.

Grecia - Responsabilitate ministeriale

Ministrul elen al Justiţiei, Nicos Dendias, şi-a asumat duminică responsabilitatea politică pentru evadarea spectaculoasă a doi deţinuţi din închisoarea Korydallos, recunoscînd că sistemul penitenciar este deficitar şi afectat de corupţie. Vasilis Paleokostas şi Alket Rizai au evadat duminica trecută, repetînd scenariul care le permisese să mai evadeze o dată în trecut din închisoarea Korydallos. Un elicopter a aterizat pe acoperişul clădirii, de unde cei doi s-au urcat în aparat, cu ajutorul unei frînghii aruncate în curtea închisorii. Condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o serie de jafuri, atacuri asupra băncilor şi răpirea unor oameni de afaceri, Vasilis Paleokostas a fost arestat în august 2008 la Salonic. Complicele său, Alket Rizai, de origine albaneză, condamnat pentru omor, a fost arestat în 2006. În pofida unei ample operaţiuni de căutare desfăşurate în întreaga ţară, poliţia nu dispune încă de indicii privind locul unde se află cei doi.

Pakistan - Atac cu rachete

Cel puţin opt rebeli au fost ucişi, duminică, în urma unui atac cu rachete, probabil americane, în nord-vestul Pakistanului, într-o zonă instabilă de la graniţa cu Afganistnul. Două rachete lansate de un avion fără pilot, probabil american, au lovit un grup de locuinţe de la Sararogha, în zona tribală Waziristanul de Sud. Zonele tribale pakistaneze de la graniţa cu Afganistanul sînt considerate de Guvernul de la Islamabad şi de SUA drept refugii pentru rebelii Taliban şi aliaţii acestora din reţeaua al-Qaida şi baze pentru lansarea de atacuri asupra forţelor internaţionale staţionate în Afganistan.

Afganistan - Alegeri în august

Comisia electorală independentă afgană a anunţat că alegerile prezidenţiale nu pot fi organizate înainte de luna august, deşi preşedintele Hamid Karzai ceruse sîmbătă devansarea acestora pentru aprilie. Cererea preşedintelui Karzai este întemeiată pe prevederile Constituţiei, conform cărora alegerile prezidenţiale trebuie organizate cu 30 - 60 de zile înaintea încheierii mandatului preşedintelui în exerciţiu, care expiră la 21 mai. Comisia electorală stabilise încă din ianuarie că alegerile vor avea loc la 20 august, invocînd situaţia de securiate din Afganistan şi o serie de considerente logistice şi punctul său de vedere a rămas neschimbat. Comunitatea internaţională şi ONU, care vor finanţa desfăşurarea alegerilor al căror cost este estimat la 230 de milioane de dolari, susţin organizarea scrutinului la 20 august. Şi SUA s-au pronunţat în cele din urmă în favoarea menţinerii datei.



12