Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 09 Mai 2008 / 00:00 620 accesări

SUA – Mărturie despre tortură

Şeful de Cabinet al vicepreşedintelui american, Dick Cheney, a fost citat miercuri să depună mărturie în cadrul unei anchete a Congresului, care vizează posibile acte de tortură la care ar fi fost supuşi suspecţii de terorism. Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Reprezentanţilor, John Conyers, un democrat din Michigan, a înaintat citaţia lui David Addington la o zi după ce a fost aprobată de o comisie a Camerei. Administraţia susţine că membrii ei nu pot fi obligaţi să depună mărturie. Dar Addington a precizat că o va face în cazul în care îi va fi înaintată o citaţie, au precizat surse din Congres. ”Confirm că am primit citaţia. O analizăm şi vom răspunde corespunzător”, a afirmat Megan Mitchell, purtător de cuvînt al Cabinetului vicepreşedintelui. Prin această citaţie, lui Addington i se cere să compară la 26 iunie în faţa subcomisiei pentru Drepturi şi Libertăţi Civile din cadrul Comisiei Juridice din Camera Reprezentanţilor, care analizează tratamentele aplicate de administraţie deţinuţilor. Addington a jucat un rol-cheie în elaborarea strategiilor americane destinate combaterii terorismului după atentatele de la 11 septembrie din SUA. Bush susţine că SUA nu torturează, dar a refuzat să discute despre metodele de interogare, invocînd raţiuni de securitate naţională. CIA a recunoscut că a utilizat tehnica simulării înecului în cazul a trei suspecţi de terorism, dar a precizat că a renunţat la această practică în 2003. Tehnica simulării înecului a fost denunţată drept metodă de tortură de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, de diferite state şi chiar de mulţi congresmeni americani.

Serbia – Pro-europeni agresaţi la Belgrad

Un grup de persoane a agresat fizic, miercuri seară, la Belgrad, mai mulţi simpatizanţi ai Partidului Democratic (DS), condus de preşedintele pro-euroepan, Boris Tadic. Potrivit presei, incidentul a avut loc în timp ce simpatizanţii DS se întorceau în oraşul de reşedinţă după ce au participat la o demonstraţie în capitală. Potrivit unui deputat DS, mai mulţi tineri îmbrăcaţi în negru s-au apropiat de grupul de simpatizanţi şi le-au smuls steagurile din mînă. Unul dintre agresori l-a lovit pe un manifestant cu pumnul în cap şi i-a smuls drapelul UE. ”După ce le-au luat drapelele, tinerii au ameninţat că, data viitoare, le vor tăia mîinile care poartă drapelele ocupanţilor”, a declarat deputatul DS. Poliţia a demarat o anchetă în urma acestui incident, potrivit agenţiei Beta.

Bulgaria - Eliminarea regimului de vize cu Ucraina şi R. Moldova

Guvernul de la Sofia a semnat, joi, un acord de eliminare a regimului de vize cu Ucraina şi R. Moldova. Cetăţenii bulgari pot călători liber şi rămîne pe teritoriile ambelor ţări timp de 90 de zile, fără viză, aceleaşi reguli fiind valabile şi pentru cetăţenii ucraineni sau moldoveni care vor să călătorească în Bulgaria. Schimbări aduse acordului privind regimul de frontieră cu Albania au fost de asemenea acceptate. Cetăţenii bulgari pot călători liber în Albania, în timp ce albanezii au nevoie de viză pentru a rămîne în Bulgaria.

Italia – Jurămîntul miniştrilor

Noul şef al Guvernului italian, Silvio Berlusconi, însoţit de cei 21 de miniştri ai săi, au depus jurămîntul, joi, în faţa preşedintelui Republicii, Giorgio Napolitano. Silvio Berlusconi a fost însărcinat oficial miercuri seara, de preşedinte, să formeze noul Guvern. El a anunţat că îl va numi pe comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, în postul de ministru al Afacerilor Externe. De asemenea, el a precizat că Giulio Tremonti va fi numit în postul de ministru al Economiei. Umberto Bossi, liderul formaţiunii Liga Nordului, un partid eurofob şi antiimigranţi, va obţine postul de ministru al Reformelor. Componenţa Cabinetului, care din care fac parte 12 miniştri cu portofolii, a făcut obiectul unor negocieri dure între aliaţii lui Berlusconi, cîştigătorul alegerilor de la 13 şi 14 aprilie.

Liban - Explozii şi focuri de armă în Beirut

Explozii şi focuri de armă au putut fi auzite joi, în Beirut, în condiţiile în care luptătorii loiali mişcării Hezbollah se confruntau cu susţinătorii Guvernului în capitala Libanului, au declarat surse din domeniul securităţii. Sursele citate au precizat că luptele se desfăşurau în cel puţin două cartiere din Beirut. Deocamdată nu se cunosc informaţii despre eventuale victime.

Bosnia – Herţegovina – Pe urmele lui Karadzic

Poliţia bosniacă a percheziţionat, joi, locuinţele foştilor agenţi de securitate ai lui Radovan Karadzic, în căutarea de informaţii despre locul unde ar putea fi fostul lider politic al sîrbilor bosniaci. O unitate specială a poliţiei sîrbo-bosniace a percheziţionat domiciile lui Dusko Mihajlovic şi Boris Baricanin, în localitatea Pale (în apropiere de Sarajevo). Percheziţia a avut obiectivul de a căuta eventualele dovezi despre legăturile dintre aceste persoane şi reţeaua de susţinere a lui Karadzici, dat în urmărire de 13 ani. Calculatoarele, telefoanele mobile şi alte echipamente informatice confiscate în cursul operaţiunii au fost predate tribunalului bosniac pentru crime de război. Domiciliul lui Mihajlovic fusese percheziţionat şi la începutul lunii aprilie. Din februarie, poliţia locală a percheziţionat şi domiciile altor foste gărzi de corp ale lui Karadzic. Karadzic, în vîrstă de 62 de ani şi Ratko Mladici, de 64 de ani, sînt acuzaţi de acte de genocid comise în cursul războaielor din Bosnia.

Turcia - Reformă privind libertatea de exprimare

Preşedintele turc, Abdullah Gul, a aprobat, miercuri, forma revizuită a unei legi criticată de UE pentru că limitează libertatea de exprimare în Turcia, ţară care vrea să adere la blocul european. Reformarea articolului 301 din Codul Penal a intrat în vigoare joi. Ea a fost aprobată în Parlament luna trecută, fiind însă criticată dur de opoziţia naţionalistă. Articolul a fost invocat pentru cercetarea a sute de scriitori, inclusiv a laureatului cu premiul Nobel pentru Literatură Orhan Pamuk, pentru ”insultă la adresa specificităţii turce”. Reforma interzice mai degrabă insultarea naţiunii turce decît a specificităţii şi stabileşte că pentru iniţierea unui proces va fi necesară permisiunea ministrului Justiţiei. Ea stipulează şi reducerea pedepsei maxime de la trei la doi ani. Potrivit UE, reducerea restricţiilor privind libertatea de exprimare constituie un test al angajamentului Turciei pentru o reformă politică.

Lituania - Tratatul de la Lisabona, ratificat

Parlamentele statelor baltice Letonia şi Lituania au aprobat, joi, Tratatul de la Lisabona. Tratatul, care trebuie aprobat de toate cele 27 de state membre pentru a putea intra în vigoare, va oferi UE un preşedinte pe termen lung, mai multe competenţe pentru Înaltul reprezentat pentru Politică Externă, un proces de luare a deciziilor mai democratic şi atribuţii extinse pentru parlamentele naţionale. Parlamentul leton a aprobat tratatul în a doua şi ultima lectură, cu 70 de voturi pentru, trei împotrivă şi o abţinere. În Lituania, 83 dintre deputaţi au votat în favoarea tratatului, iar 23 împotrivă. Acesta înlocuieşte mult mai ambiţiosul proiect de Constituţie europeană, respins de Franţa şi Olanda prin referendum. Irlanda este singura ţară UE care va organiza un referendum pe tema acestui tratat, la 12 iunie, iar un vot negativ ar putea afecta grav proiectul.

Myanmar – Cetăţeni britanici dispăruţi

Un număr de 17 cetăţeni britanici sînt daţi dispăruţi în Myanmar, stat devastat de ciclonul Nargis, care a provocat deja mii de morţi, a anunţat joi Ministerul britanic de Externe, care nu are informaţii referitoare la eventuale victime în rîndul cetăţenilor britanici. Consulatul Marii Britanii avertizase în legătură cu apropierea ciclonului Nargis circa 200 de cetăţeni britanici, prin intermediul unor mesaje electronice. Aproximativ 7.500 de turişti din Marea Britanie vizitează anual statul Myanmar.

Pakistan - Rachetă cu încărcătură nucleară, testată cu succes

Pakistanul a testat, joi, cu succes, o rachetă de croazieră cu încărcătură nucleară, cu o rază de acţiune de 350 de kilometri, a anunţat armata, la o zi după ce India a testat o rachetă cu rază lungă de acţiune. Racheta Hatf VIII (Ra\'ad) a fost dezvoltată exclusiv pentru a fi lansată de la bordul avioanelor militare, se arată într-un comunicat al armatei pakistaneze. Noua rachetă dezvoltată în Pakistan are capacităţi speciale şi utilizează toate tipurile de focoase, lovind ţinta cu precizie, a adăugat armata. India a testat, miercuri, o rachetă cu o rază de acţiune de peste 3.000 de kilometri.

Japonia - Proteste în timpul vizitei preşedintelui chinez

Mai mulţi protestatari care se opun vizitei preşedintelui chinez, Hu Jintao, în Japonia s-au confruntat cu poliţia în apropiere de o universitate unde acesta urma să susţină un discurs, joi, cea de-a treia zi a vizitei de stat menite să amelioreze relaţiile bilaterale. Protestatarii au manifestat în faţa univesităţii Waseda din Tokyo, arborînd pancarte cu mesaje precum ”Eliberaţi Tibetul”. Vizita de cinci zile a preşedintelui chinez se vrea o dovadă a îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două ţări. Deşi cei doi lideri vor ca această vizită să fie un succes, cetăţenii celor două state sînt destul de sceptici în această privinţă.



12