Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 Mai 2014 / 00:00 499 accesări

GRECIA

Naufragiu în Marea Egee

Două persoane au murit şi alte câteva zeci sunt date dispărute în urma naufragiului a două ambarcaţiuni cu imigranţi în Marea Egee, a anunţat, ieri, Paza de Coastă elenă. Cele două vapoare, la bordul cărora se aflau 65 de migranţi a căror naţionalitate nu este deocamdată cunoscută, încercau să ajungă în Grecia, venind din Turcia, şi au naufragiat în apropiere de insula Samos. Două persoane au murit şi 36 au fost deocamdată salvate, iar operaţiunile de salvare erau în desfăşurare. Grecia este una dintre principalele porţi de intrare în UE pentru imigranţii ilegali care părăsesc ţările din Africa, Orientul Mijlociu şi sudul subcontinentului indian, din cauza războaielor şi sărăciei, şi încearcă să ajungă pe continentul european prin insulele din Marea Egee, folosite de călăuze pentru a evita controalele stricte de la frontierele Europei cu Turcia.

CHINA

Coliziune maritimă

11 membri din echipajul unui cargobot chinez au fost daţi dispăruţi, ieri, după ce nava a lovit un transportor de containere şi s-a scufundat în apropiere de Hong Kong. Coliziunea a avut loc în apropierea insulei Po Toi, la sud de Hong Kong. Un bărbat a fost salvat de o navă de pescuit şi a fost spitalizat. Operaţiuni de căutare la care participau un elicopter şi mai multe nave au fost angajate în cooperare cu autorităţile chineze, în încercarea de a găsi cei 11 marinari daţi dispăruţi. Apele teritoriale ale Hong Kong-ului, unul dintre cele mai mari porturi din lume, sunt foarte circulate. Sute de nave - de la sampane din lemn şi până la cargoboturi uriaşe - le parcurg zilnic. În octombrie 2012, o coliziune între un feribot rapid şi o navă de agrement s-a soldat cu 39 de morţi.

PAKISTAN

Convoi NATO atacat

Două persoane au fost ucise într-un atac comis ieri în nord-vestul Pakistanului, asupra unui convoi de aprovizionare a forţelor NATO din Afganistan. Camioanele NATO au fost vizate de focuri de armă în zona tribală Khyber, la frontiera cu Afganistanul. Cele trei camioane se îndreptau spre Afganistan, când şapte-opt persoane înarmate au deschis focul asupra convoiului, în regiunea Wazir Dhand, iar în urma atacului, doi şoferi au fost ucişi şi alţi doi răniţi, a declarat un reprezentant local, subliniind că atacatorii au reuşit să fugă. Un medic de la spitalul Jamrud a anunţat că unul dintre cei doi răniţi se află în stare gravă şi urmează să fie transferat la Peshawar, capitala provinciei Khyber Pakhtunkhwa, una dintre cele mai afectate de atentatele talibanilor, în ultimii ani. Convoaiele NATO sunt frecvent vizate de atacuri în Pakistan, de la începutul intervenţiei militare în Afganistan, în 2001. Autorităţile afgane acuză Pakistanul că a devenit un refugiu pentru talibanii afgani, care speră să preia din nou puterea la Kabul după retragerea forţelor NATO, la sfârşitul anului.

SUA

Tragedie la circ

Nouă acrobaţi din SUA au ajuns la spital în stare gravă, după ce au căzut de la zece metri înălţime. Spectacolul a avut loc în statul Rhode Island. Acrobaţii erau agăţaţi de o platformă, însă, la un moment dat, aceasta a cedat. La început, spectatorii au crezut că totul face parte din reprezentaţie, dar câteva secunde mai târziu şi-au dat seama că au fost martorii unui accident. Mai multe ambulanţe i-au transportat pe răniţi la spital, iar medicii spun că viaţa nu le este pusă în pericol.

ITALIA

Protest... românesc

Un român de etnie rromă s-a urcat pe o macara, în centrul oraşului Roma, şi a ameninţat că se va sinucide, fiind nemulţumit că autorităţile italiene nu îi permit să îşi vadă copiii, bărbatul coborând după trei ore, informează site-ul agenţiei ANSA. Românul a urcat pe o macara amplasată pe un şantier de pe strada Ostiense, în centrul capitalei Italiei. La locul incidentului au sosit ambulanţe şi echipaje ale pompierilor, iar la baza macaralei a fost poziţionată o saltea gonflabilă. Autorităţile au adus-o pe soţia românului şi au iniţiat negocierile cu acesta. La locul tentativei de sinucidere a fost chemat şi liderul taberei de rromi în care locuieşte românul. Acesta a fost convins să coboare după trei ore de negocieri cu forţele de ordine. Potrivit martorilor, românul este nemulţumit că serviciile sociale i-au luat copiii, care aveau scabie, şi nu îi permit să îi vadă.

BELGIA

Ajutor aerian

Un avion de vânătoare de tip Rafale a oferit asistenţă, duminică, unui avion de linie de tip Boeing, aparţinând, se pare, companiei americane United Airlines, care a pierdut contactul radio şi se îndepărta uşor de la traiectorie. Avionul Rafale, care, atunci când a trecut în modul supersonic, a declanşat o detonare atât de puternică încât a fost auzită în regiunea Bordeaux până la La Rochelle, a decolat de la baza aeriană BA-118 de la Mont-de-Marsan (Landes), după ce Boeingul a pierdut legătura radio. Potrivit Sirpa-Air, avionul efectua o legătură pe ruta Roma - Washington. Pentru a ajunge cât mai rapid posibil avionul de pasageri, avionul de vânătoare a trecut în modul supersonic. Avionul de tip Rafale se afla la o altitudine de 35.000 de picioare (aproximativ 10.000 de metri) şi la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri sud de Bordeaux atunci când a depăşit bariera sunetului, potrivit Sirpa-Air. Pompierii de la Gironde şi Charente-Maritime au anunţat că detonarea a provocat apeluri multiple din partea unor particulari îngrijoraţi. Avionul de tip Rafale a ajuns la avionul de linie pe când acesta se afla undeva între La Roche-sur-Yon (Vendée) şi Nantes (Loire-Atlantique), iar contactul radio a fost restabilit. Boeingul şi-a reluat traiectoria. În cursul unei asemenea proceduri, avionul de vânătoare se poziţionează cât mai aproape de avionul de linie, la stânga, unde se află comandantul de bord. După aceea se angajează un dialog, cu ajutorul unui sistem internaţional de semne, în vederea identificării problemei, potrivit unei surse militare. „A fost o intervenţie normală“ duminică, aşa cum „efectuăm câteva zeci pe an“, a precizat Sirpa-Air. Forţele aeriene au efectuat aproximativ 70 de proceduri de acest tip în 2013.

FILIPINE

Manevre militare cu SUA

SUA şi Filipine au lansat, ieri, manevre vaste de antrenament, după câteva zile de la vizita în această ţară insulară a lui Barack Obama, în cursul căreia preşedintele american a reafirmat susţinerea faţă de acest aliat în faţa ambiţiilor teritoriale ale Chinei. ”Cele zece zile de exerciţii vizează să răspundă provocărilor lansate de către vecini agresivi ai Manilei”, a justificat ministrul filipinez de Externe, Albert del Rosario, fără să numească China. Numite Balikatan (Umăr la umăr), exerciţiile americano-filipineze mobilizează peste 6.000 de militari. SUA, care au transformat Asia în prioritatea lor geostrategică, au vizat din nou Beijingul, semnând, săptămâna trecută, un acord de apărare consolidată cu Manila, care permite o prezenţă sporită a unor militari şi unor materiale americane în Filipine. China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, o intersecţie a rutelor maritime vitale pentru comerţul mondial şi o rezervă potenţială de petrol şi gaze naturale. În afară de Filipine, Vietnam, Taiwan, Malaezia şi Brunei au diferende teritoriale maritime cu Beijingul.

IRAN

Inspecţii AIEA

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au sosit la Teheran, pentru a vizita două instalaţii nucleare în cadrul acordului de transparenţă care expiră la jumătatea lunii mai, a anunţat, luni, presa iraniană. Directorul general adjunct al AIEA, Massimo Aparo, urmează să se întâlnească cu responsabili ai Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) înainte de a vizita minele de extracţie a uraniului de la Saghand şi complexul unde se produce concentrat de uraniu de la Ardakan, în centrul ţării. Massimo Aparo urmează să se întâlnească şi cu reprezentanţi ai centrului de la Arak, pentru a discuta despre reactorul cu apă grea care provoacă îngrijorarea occidentalilor, a afirmat un oficial OIEA, citat de agenţia Irna. Vizita la cele două instalaţii, precum şi furnizarea de informaţii cu privire la reactorul de la Arak fac parte dintr-un acord de cooperare încheiat în februarie între Iran şi AIEA, privind şapte măsuri de transparenţă în programul nuclear controversat al Teheranului, care trebuie verificate înainte de 15 mai. Cooperarea dintre Iran şi AIEA are loc în paralel cu negocierile între Teheran şi ţările din grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) privind un acord final pe tema programului nuclear iranian. Cele două părţi urmează să se întâlnească la Viena, pe 13 mai, pentru noi discuţii pe tema dosarului nuclear.



12