Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 23 Iulie 2013 / 00:00 352 accesări

CHINA

Seism mortal

Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 şi replicile care au urmat s-au soldat cu 73 de morţi, ieri, într-o regiune muntoasă şi greu accesibilă din nord-vestul Chinei, potrivit unui bilanţ actualizat de autorităţile locale. Cutremurul iniţial a avut loc la ora locală 7.45, în Gansu, o provincie în mare parte deşertică, iar epicentrul a fost localizat la 170 kilometri sud-est de capitala provincială Lanzhou, la o adâncime de 9,8 kilometri, a anunţat institutul american de geofizică USGS. O replică având magnitudinea de 5,6 s-a produs în aceeaşi regiune la ora 9.12, cu hipocentrul la o adâncime de 10,1 kilometri. Peste 21.000 de clădiri au fost avariate grav şi peste 1.200 s-au prăbuşit, a declarat un oficial din Gansu, subliniind că, în total, au fost înregistrate cel puţin 371 de replici. Provincia Gangsu, o regiune muntoasă cu deşerturi şi pajişti vaste, este una dintre cele mai puţin populate din China, însă în regiunea oraşului Dingxi, cu 2,7 milioane de locuitori, se află numeroase ferme şi sate. Provinciile din vestul Chinei sunt afectate frecvent de cutremure. Un seism de 6,6 a ucis, în aprilie, aproximativ 200 de persoane în provincia vecină Sichuan, unde un cutremur devastator cu magnitudinea 8 s-a soldat cu peste 90.000 de morţi şi dispăruţi, în 2008.

COREEA DE NORD

Inundaţii

Cinci persoane au murit, iar alte peste 23.700 au rămas fără adăpost, în urma unor ploi torenţiale care au provocat pagube importante, a anunţat, ieri, presa de stat. Ploi puternice au afectat centrul ţării şi au provocat inundaţii, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA. Începând de vineri şi până duminică seara, nivelul precipitaţiilor a atins 413 milimetri în regiunea Tongsin. Începând de miercuri şi până sâmbătă, inundaţiile au provocat moartea a cinci persoane, iar alte trei sunt date dispărute, adaugă KCNA. Peste 6.060 de case au fost distruse în întreaga ţară, lăsând aproximativ 23.770 de persoane fără adăpost, mai anunţă aceasta. Odată cu aceste intemperii, statul stalinist se confruntă cu şi mai multe dificultăţi în hrănirea populaţiei de 24 de milioane de persoane, afectată dur de lipsa unor tehnologii agricole moderne şi infrastructuri.

IRAK

Atacuri sângeroase

Cel puţin 19 membri ai forţelor de ordine au fost ucişi, iar alţi aproximativ 30 au fost răniţi în cursul unor confruntări cu persoane înarmate care încercau să elibereze deţinuţi din două închisori irakiene, în noaptea de duminică spre luni. În total, circa 500 de deţinuţi au reuşit să evadeze, au anunţat, ieri, surse din cadrul Poliţiei. Atacuri coordonate împotriva închisorilor Taji, la nord de Bagdad, şi Abu Ghraib, la vest de capitală, au durat aproximativ zece ore, în noaptea de duminică spre luni. Niciun bilanţ oficial nu a fost prezentat cu privire la numărul atacatorilor ucişi sau capturaţi, dar două spitale din oraş au anunţat că au primit corpurile a zece atacatori. Atacurile au început la ora locală 21.30, cu tiruri de mortier asupra închisorilor. Maşini şi dispozitive explozive-capcană au explodat ulterior în apropierea intrărilor în închisori. Confruntările au durat toată noaptea de duminică spre luni, armata intervenind cu elicoptere, iar trupe suplimentare au izolat zonele. Ieri dimineaţă, situaţia în închisori se afla sub control.

SUA

Descoperire macabră

Cadavrele a trei femei de culoare, învelite în saci de plastic, au fost găsite într-un oraş din Ohio, iar căutarea altor victime este în desfăşurare, a anunţat Poliţia, duminică. Un suspect a fost arestat la scurt timp după aceste descoperiri macabre. Primul cadavru a fost găsit vineri, într-un garaj din oraşul East Cleveland, după ce Poliţia a primit un apel care semnala un miros fetid. Celelalte două cadavre au fost descoperite sâmbătă. Unul dintre ele se afla într-o reşedinţă abandonată, iar celălalt a fost găsit în apropierea acestuia. Suspectul, Michael Madison, a fost găsit la mama sa şi plasat în arest preventiv, după o confruntare. După descoperirea primului cadavru, anchetatorii au strâns indicii suplimentare din apartamentul lui Madison, în vârstă de 35 de ani, cu antecedente de agresiuni sexuale, potrivit CNN.

RUSIA

Olandezi judecaţi pentru... propagandă homosexuală

Doi cetăţeni olandezi au compărut ieri într-un tribunal din Murmansk, pentru a răspunde acuzaţiei de propagandă homosexuală, interzisă de o lege controversată adoptată recent în Rusia. Patru cetăţeni din Olanda, inclusiv directorul ONG-ului LGBT Groningen, Kris van der Veen, au fost arestaţi duminică, într-o tabără pentru tineri, lângă Murmansk. Ei au fost eliberaţi câteva ore mai târziu şi au fost convocaţi ieri la tribunal. Veniţi să facă un film despre drepturile homosexualilor în Rusia, ei au participat la o masă rotundă consacrată drepturilor omului, în această tabără, iar poliţişti şi oficiali din cadrul Serviciului pentru Migrare au sosit la faţa locului. Ei sunt acuzaţi că au comis fapte de propagandă homosexuală. O lege controversată, adoptată în iunie în Rusia, pedepseşte orice act de propagandă homosexuală în faţa unui minor prin amenzi dure, un text criticat de activiştii în domeniul drepturilor omului. Această lege prevede o amendă de până la 100.000 de ruble (2.300 de euro) şi 15 zile de închisoare.

EMIRATELE ARABE UNITE

Graţiere

O tânără norvegiană condamnată în Dubai după ce a depus plângere pentru viol a confirmat, duminică, faptul că a fost graţiată şi i s-a permis să se întoarcă acasă. „Am fost informată că am fost graţiată”, a declarat Marte Dalelv în faţa presei, adăugând că şi-a recuperat documentele de călătorie şi va părăsi Dubaiul pentru a se întoarce acasă cât mai repede posibil. Tânăra în vârstă de 24 de ani s-a adresat jurnaliştilor după o audiere la Parchetul din Dubai, unde a fost anunţată de graţiere. Aceasta fusese condamnată miercurea trecută la 16 luni de închisoare, de un tribunal din Dubai, pentru comportament indecent (relaţii sexuale în afara căsătoriei), sperjur şi consum de alcool, după ce a denunţat un viol comis de un coleg, în timpul unei călătorii de afaceri în emirat. Dalelv făcuse apel la condamnare şi îşi găsise refugiu într-o biserică norvegiană din Dubai, de unde a lansat un apel la ajutor financiar după ce şi-a cheltuit toate economiile pe angajarea unui avocat. La Oslo, ministrul Afacerilor Externe norvegian, Espen Barth Eide, a anunţat ieri că Dalelv a fost autorizată să părăsească Emiratele Arabe Unite.

ITALIA

Grevă

Medicii şi infirmierii din serviciile publice din Italia au anunţat, ieri dimineaţă, patru ore de grevă, fiind nemulţumiţi de condiţiile de muncă, a informat ediţia online a cotidianului „La Repubblica”. În timpul protestului au fost asigurate numai intervenţiile de urgenţă. Protestatarii reclamă că, în ultimii patru ani, începând cu 2009, contractele de muncă ale medicilor şi infirmierilor au fost blocate, în condiţiile în care spitalele din peninsulă nu au personal suficient. În acelaşi timp, personalul sanitar din Italia se plânge că reducerile bugetelor din spitale continuă, legile referitoare la răspunderea penală sunt prea puţin clare, iar studiile de doctorat au fost reduse din cauza lipsei de fonduri. Peste 500.000 de vizite de specialitate şi circa 30.000 de intervenţii chirurgicale programate ieri au fost anulate. La acest protest, după cum au anunţat sindicatele, a participat peste 70% din personalul sanitar italian din structurile publice, adică peste 115.000 de medici şi veterinari şi peste 20.000 de infirmieri. La Roma, personalul sanitar a organizat şi un protest în faţa sediului Ministerului Economiei, pentru a cere deblocarea fondurilor alocate sistemului sanitar naţional. Ministrul italian al Sănătăţii, Beatrice Lorenzin, a declarat ieri că Guvernul italian va analiza cu atenţie acest protest şi va încerca să ia toate măsurile necesare pentru a găsi, în viitor, cele mai bune soluţii.

AFGANISTAN

Ministru destituit

Parlamentul afgan l-a destituit, ieri, pe ministrul de Interne, Mujtaba Patang, considerat incapabil să combată rebelii talibani, la mai puţin de un an de la preluarea funcţiei. „El a pierdut votul de încredere al Parlamentului”, a declarat preşedintele Legislativului afgan, Abdul Rauf Ibrahimi, care i-a cerut preşedintelui Hamid Karzai să prezinte o altă persoană pentru a-l înlocui. Patang suportă consecinţele situaţiei privind securitatea din Afganistan, unde talibanii înlăturaţi de la putere în 2001 încă ţin piept Guvernului de la Kabul şi coaliţiei internaţionale conduse de SUA. Forţele afgane sunt din ce în ce mai expuse violenţelor, după ce au preluat controlul de la forţa NATO în Afganistan (ISAF) pentru a asigura securitatea ţării. Ultima etapă a acestui transfer a avut loc la 18 iunie. Doar în iunie, 299 de poliţişti afgani au fost ucişi în violenţe. Predecesorul lui Patang, Bismillah Mohammadi, a fost destituit din motive similare. Între timp, Afganistanul este pregătit să semneze un acord bilateral de securitate cu SUA, deşi negocierile au fost suspendate în urmă cu o lună, a anunţat preşedintele afgan, Hamid Karzai, în cursul întrevederii la Kabul cu generalul american Martin Dempsey. Un acord de securitate ar defini modalităţile prezenţei militare americane în Afganistan, după încheierea operaţiunilor NATO, la sfârşitul lui 2014. Karzai a suspendat negocierile cu SUA pe această temă pe 19 iunie.



12