Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 27 Aprilie 2013 / 00:00 416 accesări

RUSIA

Tragedie la psihiatrie

Un incendiu a izbucnit vineri într-un spital psihiatric din regiunea Moscovei şi s-a soldat cu 38 de morţi, o dramă care se înscrie într-un lung şir de incendii soldate cu victime, în ultimii ani. Clădirea, una dintre cele patru ce fac parte din Spitalul Psihiatric 14, situat lângă orăşelul Ramenski, la 40 de kilometri nord de capitala rusă, era din lemn şi a fost construită în 1952. Incendiul a izbucnit la ora locală 2.00, într-o cameră. La momentul acestei drame, 38 de pacienţi se aflau în camere. Trei membri ai personalului medical se aflau, de asemenea, în clădire. Doar trei persoane - doi pacienţi şi o infirmieră - au supravieţuit, au precizat autorităţile. Potrivit unor membri ai echipelor de intervenţie, pacienţii erau sedaţi puternic şi ar fi murit fără să aibă timp să reacţioneze. Ferestrele clădirii erau prevăzute cu grilaj. Alarmele de incendiu au funcţionat şi au trezit o infirmieră, care a putut să salveze doi pacienţi. Drama ridică problema securităţii la incendii în acest tip de instituţii, în Rusia, după o serie de evenimente de acest fel soldate cu morţi, în ultimii ani. O zi de doliu a fost decretată sâmbătă, în regiunea Moscovei.

GERMANIA

Incident armat

Un bărbat a pătruns într-o clădire administrativă din Hameln, în nord-vestul Germaniei şi a ucis un oficial local, după care s-a sinucis, a anunţat, vineri, o sursă din cadrul poliţiei. Bărbatul ucis este un oficial local din regiunea Hameln-Pyrmont. Victima, Rüdiger Butte, în vârstă de 63 de ani, căsătorit şi tatăl a doi copii, este un fost poliţist şi fost director al Biroului de Afaceri Penale din Saxonia Inferioară (2001-2005). Atacatorul este un bărbat în vârstă de 74 de ani, a precizat poliţia, fără a oferi detalii despre atacator sau motivul crimei. El a tras de mai multe ori asupra lui Butte, în biroul său, unde acesta a murit din cauza rănilor.

OLANDA

Ameninţare cu bombă

O instituţie de învăţământ superior din Leyde, în vestul Olandei, a fost evacuată vineri, în urma unei alerte cu bombă, la câteva zile după închiderea şcolilor din oraş, timp de o zi, din cauza unei ameninţări cu atac postate pe Internet. Aproximativ 300 de persoane au fost evacuate, dar autorităţile au asigurat că nu există aparent nicio legătură cu ameninţarea care a vizat instituţiile gimnaziale din oraş, la începutul săptămânii. La şcoala din Leyde se predă în special chimie, economie şi comunicare, aceasta având 7.000 de studenţi. Toate instituţiile de învăţământ secundar din Leyde, aproximativ 20 în total, au fost închise luni, iar agenţi de poliţie înarmaţi au fost plasaţi în faţa instituţiilor, după o ameninţare cu un atac publicată de un student pe un site de Internet. Un suspect, care se afla în Costa Rica, a fost identificat şi va merge în Olanda de bunăvoie, a asigurat poliţia. Un fost elev al şcolii britanice a fost reţinut, după care a fost eliberat.

BULGARIA

Deţinuţi străini în greva foamei

Cel puţin 37 de deţinuţi originari din Algeria, Rwanda, Siria şi alte ţări din Orientul Mijlociu au intrat în greva foamei, vineri, într-un penitenciar din Sofia. Deţinuţii cer reexaminarea condamnărilor. Au intrat ilegal în Bulgaria şi au încercat să fugă în alte ţări. ”Mulţi dintre ei au motive solide să se teamă de acte de persecutare în ţările lor, din cauza apartenenţei etnice, religiei şi ideilor politice; au dreptul la acordarea statutului de refugiat”, subliniază Comitetul Helsinki. ”De multe ori, aceşti oameni nu cunosc motivul condamnării şi nu pot citi verdictul într-o limbă pe care să o înţeleagă”, precizează organizaţia.

MAREA BRITANIE

Proxenete arestate

Două românce au fost arestate în Irlanda de Nord, în cadrul unei anchete care a vizat o grupare de trafic de persoane şi proxenetism care acţiona în Marea Britanie, Suedia şi România. Cele două femei arestate în Irlanda de Nord au 20, respectiv, 27 de ani. Potrivit publicaţiei ”The Belfast Telegraph”, cele două femei arestate sunt românce şi urmează să fie extrădate în Suedia. Ancheta în acest caz durează de câteva luni şi viza o grupare infracţională specializată în trafic de persoane şi proxenetism. În cursul operaţiunii au fost eliberate două femei care erau forţate să se prostitueze.

BOSNIA – HERŢEGOVINA

Operaţiune anticorupţie

Poliţia bosniacă desfăşura, vineri, o operaţiune de anvergură care viza câteva zeci de persoane, între care oficiali politici de rang înalt suspectaţi de corupţie, au anunţat surse oficiale. Această operaţiune, desfăşurată la ordinul Parchetului, vizează aducerea la lumina zilei a activităţilor penale de corupţie ale căror presupuşi autori sunt oficialii cu cel mai înalt rang ai entităţii croato-musulmane din Bosnia, a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului. De la încheierea războiului intercomunitar (1992-1995) Bosnia este divizată în două entităţi - una sârbă şi alta croato-musulmană - care sunt unite prin instituţii centrale slabe. Preşedintele entităţii croato-musulmane din Bosnia, Jivko Budimir, a fost arestat vineri. Nota comunicată presei de către Parchet nu dă detalii asupra operaţiunii de arestare şi nici nu precizează motivele arestării, dar presa locală scrie că politicianul, membru al Partidului Croat al Dreptului, este suspectat de diverse fapte de corupţie, printre care şi încasarea a 40.000 de euro pentru amnistierea unor persoane condamnate. Au fost efectuate percheziţii la preşedinţia şi la Guvernul Federaţiei croato-musulmane, iar ancheta continuă în diferite zone ale ţării.

RUSIA

Adopţii... revizuite

Rusia ar putea revizui acordurile de adopţii cu ţările care au legalizat căsătoriile între homosexuali, anunţă preşedintele Vladimir Putin, la trei zile după decizia Parlamentului Franţei în acest sens. Şi publicaţia Vaticanului, ”Osservatore Romano”, a condamnat decizia Parlamentului Franţei în favoarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, catalogând-o drept o ”opţiune ideologică, ce creează diviziuni şi refuză să fie acceptată de largi segmente ale societăţii”.

UCRAINA

Comemorare

Ucraina a marcat, vineri, 27 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă, produsă la Cernobîl, unde asamblarea unui nou sarcofag pentru acoperirea reactorului distrus în 1986 urmează să se încheie în 2015. Încă de dimineaţă devreme, zeci de persoane au depus flori şi lumânări aprinse la monumentul victimelor de la Cernobîl din Slavutici, oraş situat la 50 de kilometri de centrală, unde locuiau numeroşi angajaţi ai centralei. La Kiev, rudele victimelor şi oficialii ucraineni au participat la o ceremonie în faţa unui memorial. Ucraina a lansat, anul trecut, lucrările de asamblare a unui nou sarcofag destinat reducerii riscului de radioactivitate în zonă. După explozia din 26 aprilie 1986 de la reactorul numărul 4 al centralei situate la 100 de kilometri nord de Kiev, reactorul a fost acoperit în grabă cu un sarcofag din beton, care în prezent este fisurat. Explozia nucleară a contaminat o bună parte din Europa, dar mai ales Ucraina, Rusia şi Belarus, care atunci erau republici ale URSS. Mii de persoane au fost trimise la faţa locului, fără protecţie, pentru a stinge incendiul şi a izola reactorul avariat. Comitetul Ştiinţific al Naţiunilor Unite privind efectele radiaţiilor nu recunoaşte decât moartea a 31 de operatori şi pompieri în legătură directă cu catastrofa, în timp ce organizaţia neguvernamentală Greenpeace vorbeşte de cel puţin 100.000 de decese care pot fi imputate contaminării radioactive. Ultimul dintre cele patru reactoare de la Cernobîl a fost oprit în 2000.

VENEZUELA

American arestat

Guvernul venezuelean a anunţat, joi, arestarea unui cetăţean american acuzat că ar fi un agent ce a încercat să provoace haos în Venezuela, în cursul unor violenţe ce au avut loc după alegerile prezidenţiale de la 14 aprilie. Timothy Hallet Tracy, născut în 1978, în statul american Michigan, a fost arestat miercuri, pe aeroportul din Caracas, în timp ce încerca să părăsească Venezuela. SUA şi Venezuela nu mai au ambasadori în cele două ţări începând din 2010. Guvernele lui Hugo Chavez (1999-2013) şi Nicolas Maduro denunţă în mod regulat tentative de destabilizare a ţării de către o opoziţie ce beneficiază de susţinerea SUA. Nicolas Maduro a acuzat la 7 aprilie, pe când era preşedinte interimar, doi foşti ambasadori americani că plănuiesc un complot ce viza să îl asasineze înaintea alegerilor prezidenţiale de la 14 aprilie. Doi ataşaţi militari americani au fost expulzaţi din Venezuela, cu o lună mai înainte, sub acuzaţia că au vrut să colaboreze împotriva Guvernului.



12