Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Iulie 2012 / 00:00 363 accesări

POLONIA

Furtuni violente

Rafalele violente de vânt care au afectat nordul şi vestul Poloniei, sâmbătă şi în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, au provocat moartea unei persoane şi rănirea altor zece, au anunţat pompierii polonezi. Un bărbat de 60 de ani a murit zdrobit în casa sa de vacanţă, pe care rafalele puternice de vânt au răsturnat-o în satul Wycinki din nordul ţării. O rulotă în care dormeau un cuplu şi copilul lor a fost distrusă de vânt în Stara Rzeka. Rănite, cele trei persoane au fost spitalizate. Alte şapte persoane au fost rănite din cauza intemperiilor. O tornadă a devastat 400 de hectare de pădure în apropiere de Tuchola, potrivit imaginilor difuzate ieri de televiziunea TVN24. Rafalele de vânt au avariat circa 100 de clădiri şi au perturbat traficul rutier şi feroviar în regiunile afectate.

SPANIA

Omorâţi de legioneloză

Două persoane au murit de legioneloză în regiunea Madrid şi o a treia a fost spitalizată sâmbătă, într-o stare care evolua nefavorabil, au anunţat autorităţile sanitare regionale, evocând 63 de cazuri posibile înregistrate, dintre care 30 au fost confirmate. Epidemia a fost declanşată de un vaporizator de apă pentru exterior, folosit de un restaurant pescăresc din Mostoles, la periferia de sud-vest a Madridului. O femeie de 63 de ani care prezenta afecţiuni multiple a decedat vineri, la spitalul din Villajoyosa, în regiunea Alicante. O altă femeie, de 87 de ani, care suferea de mai multe afecţiuni, a decedat la 7 iulie, la spitalul din Alcorcon, în apropiere de Madrid. Un hotel din staţiunea balneară Calpe, pe coasta de est a Spaniei, care s-a închis în februarie, după decesul a trei britanici, a fost nevoit să se închidă din nou, câteva zile, la sfârşitul lui iunie, după descoperirea a opt cazuri de legioneloză.

BULGARIA

Restricţii rutiere

Agenţia bulgară pentru infrastructura rutieră a interzis traficul pentru camioanele de peste 20 de tone în întreaga ţară, în cursul după-amiezelor de la sfârşit de săptămână, din cauza căldurii de pe timpul verii. Şoferii de camion sunt rugaţi să aştepte pe marginea drumurilor în intervalul orar 16.00-22.00. Interdicţia nu se aplică acelor camioane ce transportă produse alimentare perisabile şi animale vii, a intrat în vigoare ieri şi va dura până în septembrie. O avertizare de cod roşu de caniculă a fost emisă ieri, pentru trei regiuni din Bulgaria, în timp ce restul ţării se afla sub avertizare de cod portocaliu. Codul roşu de caniculă a fost emis pentru prima dată în Bulgaria, de la introducerea sistemului şi a fost în vigoare pentru regiunile Plevna, Ruse şi Veliko Tărnovo, unde mercurul termometrelor a urcat până la 43 de grade Celsius.

GRECIA

Căldură mare

Câteva cartiere din Atena au rămas fără curent electric, în timp ce în mai multe zone din Grecia s-au declanşat incendii, din cauza valului de căldură care a afectat ţara, sâmbătă. În timp ce temperaturile se ridicau în jurul valorii de 40 de grade Celsius, serviciile de pompieri din Attica s-a confruntat cu incendii la Papagou, Keratea şi Muntele Hymettus. Cel mai semnificativ incendiu a fost înregistrat însă în pădurea Seih Sou din Salonic, acesta declanşându-se, potrivit surselor, de la o ţigară aprinsă. Zeci de pompieri încă încercau, sâmbătă seara, să controleze focarul. Alte incendii, care au fost însă controlate, s-au înregistrat în Creta şi Rodos.

EGIPT

Clădire prăbuşită

Un imobil de 11 etaje s-a prăbuşit sâmbătă, la Alexandria, în nordul Egiptului, distrugând alte trei case vecine. Serviciile de salvare au scos zece cadavre dintre dărâmături, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii. Cercetările continuă, ministerul subliniind că cinci supravieţuitori au fost scoşi de sub dărâmături, ieri, ceea ce ridică la 21 numărul persoanelor rănite, care au suferit în special fracturi. Astfel de tragedii sunt oarecum frecvente în Egipt, din cauza clădirilor vechi şi a nerespectării legislaţiei în domeniul urbanistic. În decembrie 2010, prăbuşirea unei uzine textile de şase etaje s-a soldat cu zece morţi, tot la Alexandria. Circa zece persoane au murit în 2008, în acelaşi oraş, când un imobil de patru etaje s-a prăbuşit în cursul nopţii, în timp ce majoritatea locatarilor dormeau. Cu o lună înainte, prăbuşirea unei părţi întregi a unei faleze din Cairo a provocat moartea a 100 de persoane.

NEPAL

Tragedie rutieră

Cel puţin 35 de persoane au murit în sudul Nepalului, când un autocar plin cu pelerini veniţi din India s-a răsturnat într-un râu. Autocarul transporta pasagerii - majoritatea veniţi din Uttar Pradesh, nordul Indiei - către districtul nepalez Nawalparasi, la 150 de kilometri vest de Katmandou. Cinci supravieţuitori au declarat poliţiei că la bordul autocarului se aflau 75 de persoane. Autocarul a plonjat în râul Gandak, la frontiera dintre Nepal şi India. Accidentele rutiere sunt foarte frecvente în Nepal, ţară cu o reţea rutieră în stare proastă, vehicule prost întreţinute şi şoferi care nu respectă regulile de circulaţie.

ITALIA

Comemorare

Pe Insula Giglio din regiunea Toscana au continuat, sâmbătă, ceremoniile care au marcat şase luni de la scufundarea navei de croazieră Costa Concordia, care s-a soldat cu 32 de victime. Elio Vincenzi, un bărbat care şi-a pierdut soţia în tragedie, s-a scufundat, sâmbătă, la o adâncime de 25 de metri, împreună cu viceprimarul insulei, Mario Pellegrini, pentru a depune o placă în locul în care nava a lovit stânca. ”Pe soţia mea a omorât-o prostia umană, nu marea. Scufundarea mea este ca un sărut pentru soţie, pe care îl voi repeta în fiecare an, dacă sănătatea îmi va permite acest lucru”, a declarat el. După ce a revenit la suprafaţă, Vincenzi s-a simţit rău din cauza emoţiei şi a fost internat la spitalul din Grosseto. Gestul lui Vincenzi vine la o zi după slujba specială de vineri seară, care a marcat fix şase luni de la naufragiul de la 13 ianuarie al navei Costa Concordia. Nava Costa Concordia transporta aproape 4.300 de persoane, dintre care 3.200 de turişti din 60 de ţări şi peste o mie de membri ai echipajului. Comandantul navei, Francesco Schettino, este acuzat de omucidere multiplă din culpă şi naufragiu şi se află în arest la domiciliu.

JAPONIA

Izolaţi de intemperii

Peste 5.000 de persoane erau izolate, ieri, în sud-vestul Japoniei, ca urmare a alunecărilor de teren cauzate de ploile torenţiale care au făcut cel puţin 22 de morţi. Potrivit imaginilor televizate, elicoptere militare transportau hrană, apă şi medicamente în zonele muntoase Yama (prefectura Fukuoka), în nordul Kyushu, marea insulă din sudul arhipelagului. Persoanele vârstnice şi cei bolnavi au fost transportaţi cu elicoptere la spitale. O persoană a murit. Echipele de deblocare şi-au reluat, ieri, operaţiunile în toate locurile afectate de ploi. Cel puţin 22 de persoane au pierit în inundaţiile sau alunecările de teren şi cel puţin opt sunt date dispărute. Condiţiile meteo erau mai calme, ieri dimineaţă, dar Agenţia niponă de Meteorologie a avertizat că noi alunecări de teren şi inundaţii sunt posibile în următoarele zile.

ISRAEL

Protest extrem

Un manifestant a încercat să se autoincendieze sâmbătă seara, în timpul unui marş organizat la Tel-Aviv, pentru a marca un an de la declanşarea mişcării de protest sociale în Israel. Bărbatul de circa 40 de ani a fost spitalizat în stare gravă. El a lăsat, în stradă, fotocopiile unei scrisori pe care a citit-o înainte de a se autoincendia. ”Statul Israel m-a furat şi m-a lăsat fără nimic. Acuz Israelul, pe premierul Benjamin Netanyahu şi pe ministrul de Finanţe, Youval Steinitz, pentru umilirea constantă pe care cetăţenii Israelului trebuie să o îndure zilnic. Ei iau de la săraci pentru a le da bogaţilor”, arăta textul. Potrivit poliţiei, circa 8.000 de persoane au defilat sâmbătă seara la Tel-Aviv. Manifestanţii au reluat principalul slogan al mişcării din vara lui 2011: ”Poporul cere justiţie socială şi cere demisia şefului Guvernului”. Guvernul a reacţionat la manifestaţiile din vara trecută, care au reunit sute de mii de persoane ce protesteau faţă de viaţa scumpă şi inegalităţile sociale, înfiinţând un comitet pentru examinarea diverselor reforme dar un număr restrâns dintre ele au fost puse în aplicare. Manifestaţii care au reunit câteva sute de persoane au avut loc şi la Ierusalim şi Haifa.

TRANSNISTRIA

Experţi ruşi la Tiraspol

Reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, a trimis o delegaţie de experţi ruşi la Tiraspol, a căror misiune este să acorde ”sprijin metodic Executivului transnistrean”. Experţii ruşi s-au deplasat în regiune pentru a cerceta situaţia socio-economică din interior. Pe baza rezultatelor analizei vor fi redactate recomandări care să ajute la crearea unor condiţii favorabile pentru atragerea investitorilor în zonă şi a unor mecanisme eficiente pentru depăşirea situaţiei socio-economice dificile. Liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, s-a întâlnit cu membrii delegaţiei ruse şi a discutat cu ei despre promovarea produselor transnistrene pe piaţa rusă. De asemenea, părţile au abordat chestiuni legate de realizarea proiectelor umanitare ale Rusiei pe teritoriul Transnistriei.

BULGARIA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe Scara Richter s-a produs sâmbătă, în Bulgaria, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean. Seismul a avut loc la ora 15.52, la o adâncime de 10 kilometri. Epicentrul s-a situat la şapte kilometri est de Pernik (20 km sud-vest de Sofia). Cutremurul a fost resimţit la Sofia. Momentan nu există informaţii cu privire la eventuale victime omeneşti sau pagube materiale.

CUBA

158 de cazuri de holeră

Guvernul cubanez a pus capăt celor 11 zile de tăcere, sâmbătă, cu privire la primul focar de holeră din insulă, după 130 de ani, recunoscând că 158 de cazuri au fost diagnosticate. Ministrul Sănătăţii a refuzat totuşi să folosească cuvântul epidemie, apreciind că bolnavii descoperiţi în oraşul Manzanillo, la 750 de kilometri la sud-est de Havana, sunt îmbolnăviri izolate, care vor fi studiate şi tratate rapid. Boala nu este în curs de răspândire, a afirmat acesta. Singura informaţie oficială a autorităţilor cubaneze cu privire la acest focar de holeră a fost difuzată la 3 iulie. Ministerul Sănătăţii a indicat atunci că 53 persoane au fost afectate, dintre care trei pacienţi în vârstă au murit în oraşul Manzanillo. În timp ce autorităţile statului comunist au păstrat tăcerea în ultimele zile, site-urile de Internet anti-Castro din Miami şi alte surse de presă susţineau că maladia avansa şi că a provocat mai multe victime. Opozanţii au denunţat lipsa de informaţii cu privire la îmbolnăviri. Autorităţile sanitare au sugerat că ploile puternice împreună cu valul de căldură au contribuit la reapariţia maladiei pe insulă. Acest focar de holeră este un subiect foarte sensibil în Cuba, care susţine că are unul dintre sistemele de sănătate cele mai admirate din regiune, rezultatul de succes a 50 de ani de regim comunist. Ultima persoană care a murit în Cuba de holeră a decedat în 1882, într-o perioadă în care insula era încă o colonie spaniolă.



12