Teletext

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teletext

Externe 30 Noiembrie 2007 / 00:00 566 accesări

Bulgaria - Tragedie în mină

Trei mineri au murit, ieri, la mina Dzhurkovo din Bulgaria, situată la 200 de kilometri la sud-est de Sofia. Alţi doi muncitori au fost grav răniţi. Potrivit informaţiilor preliminare, în subteran s-a produs o alunecare de teren şi o explozie de gaze. Pînă în acest moment nu se ştie cîţi lucrători se aflau în galerii în momentul accidentului.

Slovacia - Uraniu îmbogăţit, confiscat

Materialul radioactiv confiscat miercuri, în estul Slovaciei, s-a dovedit a fi uraniu îmbogăţit care ar fi putut fi folosit pentru fabricarea unei bombe radiologice, a anunţat, joi, poliţia slovacă. Poliţia a confiscat 481,4 grame de uraniu, din care o parte uraniu 235, utilizat la reactoarele nucleare şi la ogivele nucleare, iar cealaltă parte uraniu 238. Miercuri, un alt purtător de cuvînt al poliţiei, Martin Koch, afirmase că a fost confiscat un kilogram de substanţe radioactive care urma să fie vîndut cu un milion de dolari. Trei persoane au fost arestate în acest caz.

Filipine - Ostatici la Manila

În cursul zilei de ieri, aproape 200 de persoane au fost luate ostatice, într-un hotel de lux din Manila, de 30 de militari rebeli. Din fericire, criza ostaticilor din Filipine s-a încheiat cu bine, după aproape şase ore. Cei 30 de rebeli s-au predat şi au fost arestaţi după o intervenţie în forţă a armatei. Civilii ţinuţi ostatici timp de aproape şase ore au părăsit hotelul. Două persoane au fost rănite în timpul intervenţiei armatei. Liderul rebelilor a explicat că s-a predat pentru a nu pune în pericol viaţa zecilor de jurnalişti care se aflau în hotel. Rebelii au ocupat hotelul şi au cerut demisia preşedintelui filipinez, doamna Gloria Aroyo, după ce au reuşit să scape dintr-un tribunal unde urmau să fie judecaţi pentru o tentativă similară de lovitură de stat în 2003. Printre ei se numără şi senatorul Antonio Trillanes, care a condus revolta din 2003. Iniţial, ei nu au restricţionat accesul în şi dinspre hotel, iar 90 de oameni au putut părăsi clădirea. Ulterior, rebelii s-au răzgîndit după ce poliţia filipineză le-a dat un ultimatum şi le-a cerut să se predea. 200 de oameni, majoritatea jurnalişti, au rămas ostatici în hotel.

Spania - Bombă la Valencia

Un dispozitiv artizanal atribuit unei grupări de extremă-dreapta a explodat, ieri, la Valencia, în faţa sediului partidului separatist de stînga Esquerra Republicana de Valencia (ERPV), provocînd pagube materiale. Un sediu regional al Partidului Popular, de dreapta, de la Valencia, al treilea oraş spaniol ca număr de locuitori, a fost, în luna mai, victima unui atac similar.

Rusia – Condamnat în lipsă

Justiţia rusă l-a condamnat joi, în absenţă, la şase ani de închisoare pe miliardarul rus Boris Berezovski, în conflict cu Kremlinul, fiind declarat vinovat pentru furtul a 6,1 milioane de euro de la compania rusă Aeroflot. Tribunalul Savelovski din Moscova a stabilit că Berezovski a furat bani de la compania Aeroflot, prin escrocherie, potrivit verdictului emis joi. Boris Berezovski locuieşte la Londra.

China - Incident diplomatic cu SUA

Un incident diplomatic a avut loc între SUA şi China. Washingtonul a protestat faţă de decizia autorităţilor de la Beijing de a interzice, săptămîna trecută, accesul portavionului american USS Kitty Hawk în portul Hong Kong, fără nicio explicaţie. Autorizaţia a venit abia a doua zi, cînd nava se afla deja în drum spre Japonia. Ministrul chinez de Externe, aflat miercuri la Washington, i-a declarat preşedintelui Bush că a fost vorba de o neînţelegere, explicaţie considerată nesatisfăcătoare de conducerea Pentagonului. Marinarii de pe Kitty Hawk erau aşteptaţi în port de familiile lor, care veniseră la Hong Kong pentru a sărbători împreună Ziua Recunoştinţei. Cotidianul “Washington Times” afirmă, citînd surse de la casa Albă, că Beijingul a reacţionat în acest mod faţă de recenta vînzare de către SUA a unor echipamente militare în valoare de un miliard de dolari către Taiwan.

Ucraina - Coaliţie portocalie

Partidele ucrainene asociate cu Revoluţia Portocalie din 2004 au format oficial, joi, o coaliţie majoritară în Parlament, prima etapă spre formarea unui guvern. Roman Zvarici, un aliat al preşedintelui ucrainean, Viktor Iuşcenko, a prezidat sesiunea parlamentară. El a declarat că 227 de parlamentari au semnat documentul privind formarea coaliţiei, cu unul mai puţin decît se preconiza. Cel mai probabil, coaliţia va fi prezidată de fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko. Acordul de coaliţie a fost încheiat după mai multe săptămîni de negocieri între două grupuri ”portocalii”, respectiv partidul lui Iuşcenko, Ucraina Noastră şi Blocul Iulia Timoşenko. Parlamentul are la dispoziţie 30 de zile, începînd cu sesiunea sa postelectorală de săptămînă trecută, pentru a forma o coaliţie şi alte 30 pentru a forma un guvern.

SUA - Avioane consemnate la sol

Aviaţia militară americană a ordonat consemnarea la sol a celor mai vechi avioane de vînătoare F-15, pentru a doua oară în interval de o lună, după descoperirea unor defecte la fuselajul aparatelor. Ancheta asupra unui accident al unui F-15C în Missouri, la 2 noiembrie, a dezvăluit posibile probleme de navigaţie la flota F-15 de tip A-D, din cauza unor defecte constatate la nivelul lonjeronului, tijă metalică ce leagă între ele piesele fuselajului, a anunţat într-un comunicat US Air Force. În consecinţă, cele 450 de aparate de acest tip, care reprezintă 60% din flota de F-15 a aviaţiei americane vor fi menţinute la sol şi supuse unor inspecţii suplimentare şi posibile reparaţii. Aparatele F-15E, cele mai noi, nu sînt afectate de această măsură. După accidentul de la începutul lunii noiembrie, din care pilotul a scăpat nevătămat, aviaţia americană a ordonat consemnarea la sol a întregii flote de F-15, pentru un control general vizînd detectarea eventualelor probleme structurale la acest tip de aparate. Zborurile acestora au fost reluate la 23 noiembrie.

Elveţia - Respectarea drepturilor romilor

Consiliul Municipal din Geneva a aprobat, miercuri seară, o moţiune ce prevede respectarea drepturilor romilor care se stabilesc în Elveţia. Moţiunea prevede asigurarea unor condiţii mai bune de viaţă şi cooperarea cu membrii acestei comunităţi. Îndelung dezbătut, textul a generat divergenţe în rîndul oficialilor locali, care recunosc însă, în unanimitate, situaţia dramatică în care se află romii în întreaga Europă. Consilierii din Geneva au fost de acord să introducă în textul moţiunii şi un amendament propus de grupul radical, prin care i se cere preşedintelui Confederaţiei Elveţiene, Micheline Calmy-Rey, să exercite presiuni asupra Guvernului român pentru a ameliora situaţia romilor din România.

Iran - Sigilarea combustibilului nuclear

Inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au încheiat, ieri, sigilarea combustibilului de uraniu pe care Rusia intenţionează să îl trimită către prima centrală atomică din Iran, de la Bushehr, a anunţat un oficial rus din domeniul nuclear. Rusia nu a indicat data la care va expedia combustibilul nuclear spre Bushehr, ci doar că transportul trebuie să aibă loc cu şase luni înainte ca uzina să înceapă de funcţioneze, după amînări repetate. Conform previziunilor Rusiei, reactoarele de la Bushehr ar putea intra în funcţiune în 2008. Sigilarea combustibilului este cel mai clar indiciu de pînă acum al faptului că Moscova este pregătită să trimită uraniu în Iran. Măsura ar ridica şi mai mult miza în criza diplomatică provocată de suspiciunile occidentalilor privind programul nuclear al Teheranului.

Franţa - Mai linişte la Paris

Cîteva maşini au fost incendiate şi în noaptea de miercuri spre joi, într-una din suburbiile capitalei franceze. Prezenţa masivă a forţelor de securitate pe străzi a prevenit însă amplificarea protestelor violente ale tinerilor. Incidentele au avut loc în nordul Parisului. Sute de poliţişti au patrulat pe străzi, în timp ce întreaga zonă era survolată de elicoptere. Violenţele s-au declanşat duminică, după ce o maşină a poliţiei a ucis accidental doi adolescenţi, în timpul unei patrule de noapte. În confruntările care au urmat, 30 de poliţişti şi pompieri au fost răniţi, iar 138 de vehicule au fost incendiate. Preşedintele Nicolas Sarkozy a cerut ca poliţia să acţioneze cu moderaţie pentru calmarea situaţiei. El a insistat însă ca autorii atacurilor cu arme de foc asupra poliţiştilor să fie aspru pedepsiţi de justiţie.



12