Toate comunele cu peste 2.000 de locuitori vor avea canalizare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De voie, de nevoie… Până în 2018

Toate comunele cu peste 2.000 de locuitori vor avea canalizare

Administrație 25 Iulie 2014 / 00:00 682 accesări

Cu toate că au trecut mai bine de șapte ani de când am intrat în UE, sistemele de canalizare sunt încă rare în județ. Conform unui studiu întocmit de Institutul Național de Statistică, anul trecut, la nivel național, rețeaua de canalizare a fost extinsă cu 1.800 km, la 6.409 km, dar numărul românilor care au locuințe conectate la rețea a scăzut la 9,3 milioane, față de 9,4 milioane în 2012. În mediul rural, gradul de conectare a fost de 4,7% (427.635 de locuitori). Până în 2018, însă, situaţia trebuie să se schimbe radical: toate autoritățile locale din comunele mari trebuie să introducă sisteme de canalizare menajeră.

MĂSURĂ OBLIGATORIE Conform spuselor purtătorului de cuvânt al RAJA, Irina Oprea, măsura este inevitabilă: „În tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană este stipulat că până în 2018, în toate comunele cu o populație de peste 2.000 de locuitori, trebuie să fie introduse sisteme centralizate de preluare a apelor uzate, dotate cu cu stații de epurare. Este și normal, pentru că oamenii nu vor mai fi nevoiți să țină fose septice în gospodărie. Dacă normele nu vor fi respectate, primăriile vor primi amenzi usturătoare, care se pot ridica la valoarea de 100.000 de euro”. Totuși, se pare că această decizie a stârnit controverse în rândul edililor din județ. „Nu avem neapărată nevoie de canalizare. Important este ca gospodăriile să aibă apă curentă. Chiar și după ce vom pune sistemul de canalizare, nu știu câți localnici își vor permite să se racordeze, pentru că mulți dintre ei se confruntă cu o situație materială dificilă. O utilitate în plus înseamnă încă o cheltuială. Majoritatea localnicilor folosesc fosele septice, care se umplu în câțiva ani, iar atunci când vor să le golească, apelează la serviciile de vidanjare. Este uşor şi ieftin. Dar, fiind o măsură obligatorie, ne vom supune normelor europene”, a afirmat primarul din comuna Târgușor, Dumitru Dragu. Alţi edili, însă, văd necesitatea canalizării. Unul dintre aceştia este primarul din comuna Săcele, cu o populație de 2.253 de locuitori. „Avem un sistem centralizat de apă la care sunt racordate toate cele 700 de gospodării din comună, dar canalizare nu avem... Şi este anormal! Degeaba au oamenii apă în casă dacă nu au canal de scurgere a apei uzate. Apa aia unde se duce? Canalizarea este o necesitate”, a declarat primarul Ion Oprea.

Oricare ar fi părerile lor, edilii mai au aproape trei ani și jumătate la dispoziție să obțină fondurile necesare pentru implementarea proiectelor de canalizare pentru a evita plata amenzilor și, nu în ultimul rând, pentru a le oferi localnicilor condiții de trai demne de secolul XXI.

Taguri articol


12