Topul băncilor după trei trimestre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Topul băncilor după trei trimestre

Economie 03 Noiembrie 2006 / 00:00 787 accesări

Cea mai agresivă creştere a fost înregistrată de BRD, principalul concurent al BCR, ajunsă acum la o cotă de piaţă de 25,9%

Bănci mici, mai flexibile şi mai atente cu clientela, au reuşit să cîştige cotă de piaţă şi în trimestrul al treilea, impasibile la discursul unor şefi de bănci mari care continuă să predice că nu vor rezista decît 5-6 jucători de calibru. Volksbank a crescut în trei luni cu 0,6 puncte procentuale, urcînd de pe locul 15 pe 11 în clasamentul activelor. Şi OTP vine tare din urmă, înghiţind 0,3 puncte şi avansînd de pe locul 22 pe 16. Piraeus a urcat cu 0,1 puncte, ajungînd pe poziţia a 18-a. În zona superioară a clasamentului cea mai zgomotoasă mişcare a fost căderea ING Bank de pe locul 4 pe 9, în condiţiile în care activele băncii olandeze au scăzut cu peste 70% faţă de nivelul din iunie. Cea mai agresivă creştere a reuşit-o BRD, care şi-a rotunjit cota de piaţă cu încă 1,2 puncte procentuale, ajungînd la 16,7%. După nouă luni din acest an, a doua mare bancă de pe piaţă înregistra active de 7,1 miliarde de euro, în creştere cu 36,5% faţă de nivelul din 2005. BCR a crescut cu 0,3 puncte, revenind la cota de piaţă din martie 2006, de 25,9%, cu active de 11 miliarde de euro la sfîrşitul lunii septembrie. De asemenea, Raiffeisen a recuperat declinul din trimestrul al doilea, cota sa urcînd de la 7,9% la 8,3%, corespunzător unor active de 3,19 miliarde euro.

Începînd din septembrie, locul patru pe piaţă este ocupat de HVB-Tiriac Bank, banca rezultată în urma fuziunii dintre HVB şi Banca Ţiriac, cu o cotă de piaţă de 5,7% şi active de 2,4 miliarde euro. Al cincilea jucător de pe piaţă este Banca Transilvania, care şi-a adjudecat această poziţie de la jumătatea lui 2006. La sfîrşitul lui septembrie, cota sa de piaţă s-a rotunjit la 4,5%, activele depăşind uşor 1,9 miliarde euro. CEC, ultima bancă comercială aflată în proprietatea statului, îşi continuă declinul la nivelul cotei de piaţă, coborînd la 4% după ce în martie reuşise se revină la 4,5%. Deşi are de departe cea mai mare reţea de distribuţie, CEC şi-a majorat activele cu doar 30 de milioane de euro în trei luni, respectiv cu 1,7%, în condiţiile în care piaţa a crescut cu 6,2%, aşa că a coborît de pe locul şase pe opt. Spre deosebire de alţi jucători, CEC nu poate pune performanţa slabă pe seama exportului de credite. Pur şi simplu, banca nu vinde mai mult, inclusiv în lipsa unor acţiuni de marketing pe măsura celor desfăşurate de concurenţă. Chiar sub CEC, pe locul nouă, a aterizat ING Bank, care a pierdut în şase luni 2,5 puncte procentuale din cota de piaţă faţă de martie cînd atinsese un vîrf de 6,3%, cu active de 2,36 miliarde euro. ING a raportat la BNR la 30 septembrie active de 1,63 miliarde euro. Celălalt jucător olandez prezent pe piaţă, ABN Amro, continuă să alunece lent, pierzînd 0,7 puncte din cota de piaţă în primele nouă luni ale anului, pînă la 3,1%. Faţă de începutul anului, activele băncii au consemnat în septembrie o creştere de doar 2,2%, pînă la 1,34 miliarde euro, în ciuda unor campanii de marketing care au vizat în principal mediile electronice de informare, dar şi promovarea prin puncte volante de vînzare. ABN Amro se menţine însă pe locul 10, încă avînd un avans faţă de jucătorul plasat în urma sa după active - Volksbank, care şi-a dublat activele în nouă luni, trecînd de un miliard de euro şi ajungînd la o cotă de piaţă de 2,4%.

OTP Bank a urcat 6 poziţii în clasament

Banca Românească, controlată de National Bank of Greece, urcă încet, de la un trimestru la altul, cota sa piaţă ajungînd la 2,1% în condiţiile în care activele au crescut la 882 milioane euro, cu peste 43% faţă de nivelul înregistrat la sfîrşitul lui 2005. Afacerile corporate nu mai pot ajuta prea mult o bancă să-şi conserve măcar cota de piaţă, mai ales dacă înregistrează o parte din credite în străinătate. Citibank îşi păstrează specializarea pe clienţi companii şi coboară pe locul 13 în topul activelor, cu 719 milioane euro raporate la BNR şi o cotă de piaţă de 1,7%. În nouă luni, bilanţul i-a crescut totuşi cu 6%. În aşteptarea fuziunii cu HVB-Ţiriac, UniCredit îşi vede cota subţiată uşor, de la 1,8% în iunie la 1,7% în septembrie, în condiţiile în care activele sale însumează aproape 714 milioane euro. Vine repede din urmă OTP Bank, care a sărit de pe locul 22 pe 16, ajungînd la o cotă de piaţă de 1,3% şi active de 545 milioane euro. În nouă luni, banca ungurească şi-a majorat activele de aproape 2,5 ori. Cota de piaţă a Finansbank a crescut de la 1,2% la 1,3%, respectiv cu 0,3 puncte faţă de nivelul de la sfîrşitul lui 2005. De asemenea, grecii de la Piraeus tind să atingă pragul de 1%, ajungînd în septembrie la 0,9%. De la începutul anului, activele băncii cu capital elen au crescut cu 29%. Pe fondul tranzacţiei de preluare derulate cu MKB Bank, cota de piaţă a Romexterra a scăzut în trei luni de la 0,8% la 0,7%, în timp ce Banca Carpatica staţionează la 0,8% din activele pieţei.

În partea inferioară a clasamentului, un grup de sucursale ale unor bănci străine şi instituţii specializate pe nişe de piaţă încearcă să-şi facă loc în condiţiile în care activele lor nu reprezintă mai mult de jumătate de punct procentual. Imaginea oferită de datele raportate la BNR poate fi distorsionată în mod semnificativ de practica din ce în ce mai extinsă a exportului de credite la care băncile recurg pentru a evita restricţiile costisitoare impuse de banca centrală. Potrivit BNR, activele pieţei însumau la sfîrşitul lunii septembrie 42,9 miliarde de euro, în creştere cu 23,2% faţă de nivelul din 2005. În acelaşi timp, valoarea creditelor exportate este estimată la aprox. 3 miliarde de euro.

Taguri articol


12