Trupele ruse şi-au încheiat retragerea din zonele-tampon din Georgia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trupele ruse şi-au încheiat retragerea din zonele-tampon din Georgia

Externe 09 Octombrie 2008 / 00:00 479 accesări

“Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi-a ţinut promisiunea, anunţînd, miercuri, retragerea forţelor ruse înainte de miezul-nopţii”, a declarat omologul său francez, Nicolas Sarkozy, la Evian. El a subliniat faptul că “trebuie pe viitor ca cele două părţi să se abţină în teritoriu de la provocări”. Medvedev a semnat un plan care prevede retragerea forţelor ruse din zonele adiacente regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia. Rusia şi-a retras, miercuri, pînă la prînz, o parte din forţele sale din Georgia, în afara regiunilor separatiste, în contextul în care preşedintele rus se afla în Franţa pentru prima dată de la conflictul din august. Trupele ruse s-au retras în totalitate din zonele-tampon adiacente regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, a anunţat Ministerul Georgian de Interne. Rusia avea termen pînă vineri să încheie retragerea militarilor săi din aceste sectoare. Preşedintele Dmitri Medvedev a declarat ieri că “evenimentele recente din Caucaz au demonstrat că actuala situaţie a securităţii în Europa este inadecvată, confirmînd necesitatea unui nou tratat în regiune. Regiunea euroatlantică modernă are nevoie de o agendă pozitivă. Evenimentele din Caucaz au confirmat că ideea de a încheia un nou tratat european de securitate este absolut justificată. Poate fi folosită pentru a crea un sistem de securitate global unic şi sigur”.

“Rusia va solicita un embargo imediat privind trimiterea de armament ofensiv Georgiei, în cursul discuţiilor prevăzute să aibă loc pe 15 octombrie, la Geneva, privind securitatea în regiunile separatiste”, a declarat, miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. “Conform planului Medvedev - Sarkozy, această problemă este esenţială în discuţiile pe plan internaţional privind securitatea regiunilor separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud, care vor avea loc pe 15 octombrie, la Geneva”, a adăugat ministrul rus. Aceste discuţii, care trebuie să stabilească felul în care va fi implementată politica de securitate şi stabilitate în regiune, precum şi problema refugiaţilor, sînt prevăzute în acordul adoptat la 8 septembrie de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, preşedinte în exerciţiu al UE şi omologul său rus, Dmitri Medvedev. Rusia a recunoscut, pe 26 august, independenţa regiunilor separatiste georgiene, după conflictul declanşat pe 7 august de un atac georgian, în vederea redobîndirii controlului asupra Osetiei de Sud.

Pe de altă parte, se relatează că Rusia şi Belarus vor semna, la începutul lui noiembrie, un acord privind crearea unui sistem comun de apărare antiaeriană, a anunţat, miercuri, secretarul Uniunii Rusia - Belarus, Pavel Borodin. Premierul rus, Vladimir Putin, a efectuat, luni, o vizită la Minsk, unde a discutat această problemă cu preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, potrivit agenţiilor ruse. Miercuri, la sfîrşitul unei reuniuni a responsabililor militari din Rusia şi Belarus, desfăşurată la Moscova, ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, a anunţat că efectivele armatei ruse vor fi reduse la un milion de militari pînă în 2012, cu patru ani mai devreme decît era prevăzut iniţial, faţă de 1,13 milioane în prezent. Numărul ofiţerilor va fi redus de trei ori, astfel încît vor rămîne 150.000 de la 450.000 pînă în 2012, potrivit lui Serdiukov. Armata rusă, care funcţionează în baza principiului înrolării, este implicată într-un proces de profesionalizare parţială care întîrzie şi care, potrivit multor experţi, continuă să se confrunte cu tactici depăşite.

În loc de final: Prea beţi pentru a se retrage din Georgia

Doi soldaţi ruşi aproape că au pierdut retragerea unităţii lor din Georgia, miercuri, pentru că au petrecut noaptea într-o celulă, încercînd să-şi revină din beţie, a informat poliţia georgiană. Soldaţii au fost predaţi de poliţia georgiană armatei ruse, la punctul de control din Karaleti, cu doar cîteva ore înainte de începerea retragerii. Soldaţii au fost reţinuţi marţi noapte, cînd mergeau cu o maşină în regiunea Kareli din Georgia. Cei doi erau într-o stare atît de avansată de ebrietate, încît în momentul arestării au întrebat unde se află! Marat Kulahmetov, comandantul forţelor ruse de meninţere a păcii din zona de conflict georgiană, a început să-i înjure pe soldaţi în timp ce erau depăşiţi de coloana în retragere, potrivit corespondentului Reuters. Kulahmetov venise să supervizeze retragerea trupelor ruse din zonele de securitate adiacente Osetiei de Sud şi Abhaziei.



12