TVA de 9% a „albit“ pâinea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Produse mai ieftine, producție mai mare, evaziune redusă

TVA de 9% a „albit“ pâinea

Economie 18 Septembrie 2014 / 00:00 477 accesări

PLUS CU PLUS Evaziunea fiscală în domeniul pâinii s-a redus cu 300 de milioane lei în perioada septembrie 2013 - iunie 2014, după reducerea TVA de la 24 la 9%, conform estimărilor Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), a declarat ieri ministrul de resort, Ioana Petrescu. Altfel spus, evaziunea din sector era la 70%, iar acum s-a redus la 50%, datele fiind confirmate și de patronatul din sector, ROMPAN. Petrescu a prezentat ieri evaluările MFP care arată că, în perioada septembrie 2013 - iunie 2014, producția de pâine a crescut cu 18%, iar cea de făină cu 16%, producția de cozonaci a urcat cu 17%, cea de paste făinoase a crescut cu 4%, iar producția de produse de patiserie și cofetărie s-a majorat cu 4%. Datele statistice arată că există un avans al producției oficiale (fiscalizate) pentru toate categoriile la care s-a aplicat măsura reducerii TVA.

EFECTE RAPIDE Impactul a fost vizibil imediat - în septembrie 2013, față de aceeași lună din 2012, producția de pâine a crescut cu 10.000 tone, iar cea de făină - cu 20.000 tone. „De asemenea, prețurile au scăzut rapid, cu 15% în octombrie 2013. În decembrie, prețurile erau mai mici cu 11,39% la pâine și 8,82% la făină; în perioada septembrie 2013 - iunie 2014, scăderile de prețuri sunt de 10,25% la pâine, 7,86% la făină și de 7,69% pe ansamblul industriei de morărit și panificație“, a punctat ministrul Finanțelor. Pe de altă parte, impactul bugetar al măsurii de reducere a TVA a fost de 281,4 milioane lei, mai mic cu 0,3 milioane lei decât cel estimat inițial, de 281,7 milioane lei. „Rezultatele sunt favorabile, cifrele arată foarte bine, în pofida numeroaselor dubii și critici. Măsura a fost una corectă, luată la timpul potrivit“, a conchis Ioana Petrescu.

O PÂINE MAI... SIGURĂ Și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a confirmat ieri că, în septembrie 2013 - iulie 2014, prețul pâinii a scăzut cu 10,25%: „După un an de zile de la reducerea TVA la pâine, vorbim de un mediu de afaceri mult mai sănătos, pentru că nu s-au mai înregistrat insolvențe sau falimente în sectorul de morărit și panificație. Totodată, datorită producției fiscalizate, avem și o hrană mai sigură pentru populație“. În intervalul menționat, producția de pâine a crescut cu 20%, de la 862.000 la 1,026 milioane tone.



12