TVA redusă la carne, preţuri mai mici, consum mai mare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Realitățile industriei cărnii din România

TVA redusă la carne, preţuri mai mici, consum mai mare

Social 22 Noiembrie 2014 / 00:00 531 accesări

Reducerea TVA la carne și produse din carne, diminuarea birocrației și susținerea industriei alimentare pentru promovarea produselor românești la export au fost printre subiectele dezbătute și analizate "cu patos", timp de două zile, de către autorități și mediul de afaceri din România, în cadrul unui seminar dedicat în totalitate acestui sector care rulează anual afaceri de 3,5 miliarde de euro. Discuțiile s-au axat și pe modele de business aplicate de producătorii de profil din România, dar și pe integrarea producției, în vederea creșterii profitabilității operatorilor economici, fiind, de altfel, premiate 15 companii care desfășoară o activitate în sectorul de producere și procesare a cărnii, care s-au evidențiat pe piața internă prin integrarea producției și ca model de business. Anul 2015 se prefigurează a fi un reper important pentru producătorii și procesatorii români de carne, mai ales că proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare și vor avea prioritate la finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020. Reprezentanții autorităților susțin orientarea producătorilor români din sectorul agroalimentar către integrarea producției, mai ales că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a introdus în noul PNDR acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi în vederea trecerii către producția pentru piață și înființarea de centre de procesare vor avea numai de câștigat.

Datele oficiale prezentate arată că producția zootehnică a totalizat anul trecut peste 25 de miliarde de lei, respectiv 36,7% din valoarea totală a producției agricole, fiind un sector extrem de important în industria alimentară românească, însă unele dintre aceste cifre au fost contestate de reprezentații crescătorilor de porci din România. „Industria alimentară este un sector important, în condițiile în care aduce profit și plusvaloare la nivel național. Sectorul de zootehnie a fost în 2013 de peste 25 de miliarde de lei, adică 36,7% din valoarea producției agricole. Efectivele de animale au crescut în perioada 2011-2013 cu 7% la porcine, 12% la bovine și cu 3% la păsări, în timp ce producția de carne s-a majorat cu 12,5% la vită, cu 7% la porc și cu 12,6% la pasăre”, a spus Viorel Morărescu, director general în MADR.

În replică, Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), consideră că MADR, INS și Eurostat prezintă cifre total diferite, mai ales în domeniul pe care îl patronează. Ioan Ladoși recunoaște însă că nici sectorul de profil nu are date 100% exacte. Reprezentanții industriei cărnii din România, fie că sunt din sectorul cărnii de porc, de pasăre, de pește sau din cel al conservelor, cer la unison reducerea TVA pe lanț, la 5 sau 9%, pentru că 75% din actuala cotă de TVA de 24% aplicată în România, în tot ceea ce înseamnă industrie și consum, nu se încasează. "Prin reducerea TVA la carne, încasările la buget vor fi trei ori mai mari și ceea ce este mai important este faptul că va crește consumul. Dacă mâine TVA la carne va fi de 9%, prețurile scad cu 15%. Nu avem decât o șansă și nu doar la carne, pentru că tot ceea se se vinde în piață trebuie să aibă TVA de 9%. (...) Cred că este un lucru înțelept, pentru că numai așa vom putea merge mai departe, vom putea să investim în industrie și să devenim competitivi în UE", a apreciat vicepreședintele Asociației Române a Cărnii, Radu Timiș.

El a susținut că ARC va redacta un act către reprezentanții FMI în care va solicita ca ei să ceară Ministerului de Finanțe modul în care colectează TVA, deoarece asociația încearcă de patru ani să facă acest lucru pe lângă autoritățile românești, dar fără succes. "De 4 ani cerem la Finanțe și ANAF să ne poată demonstra câți bani vin la bugetul de stat din industria noastră de 3,5 miliarde de euro, dar nimeni nu a făcut acest lucru. Cerem din nou acest lucru, ca atunci când intrăm în negocieri cu FMI să arătăm efectiv câți bani se întorc din 3,5 miliarde de euro. Cred că se întorc doar 50 de milioane de euro, pentru că restul se fură. (...) ARC va redacta un act către FMI în care vom cere să solicite Ministerului de Finanțe cum colectează TVA", afirmă Timiș.

CARNE DE PUI Pentru sectorul avicol, anul 2014 este primul din ultimii zece ani în care nu a fost înregistrată o creștere de producție, în primul rând tot din cauza evaziunii fiscale pe TVA și a importurilor masive determinate de embargoul impus de Rusia. "Dacă nu se iau măsuri pentru reducerea TVA la carne și la produsele din carne de pasăre, fermierii din industria avicolă vor avea de suferit. Fiscalitatea este excesivă, avem taxe de toate felurile, taxe pe stâlp și taxe pe gard. (...) Problemele cele mai mari sunt legate însă de concurența neloială din cauza evaziunii fiscale pe TVA și a importurilor masive determinate de embargoul impus de Rusia", consideră președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van.

PEŞTE Nu în ultimul rând, reprezentantul Asociației Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor și Comercianților de Pește din România - RO-FISH, Marian Cuzdrioreanu, consideră că piața internă a cărnii nu există fără "reducerea clară a TVA". "Dacă nu vom diminua fiscalitatea împovărătoare se vor reduce treptat industriașii și inițiativa privată. Lipsa de continuitate a factorilor care depind de politic nu ne ajută să coagulăm diferitele priorități, cum ar fi promovarea brandului de țară necesar pentru a deschide piețe noi. Deschiderea piețelor externe trebuie să fie o prioritate națională a tuturor Guvernelor României", consideră președintele Asociației RO-FISH. Marian Cuzdrioreanu apreciază că șeful proiectului de țară a fost și este Guvernul, în general, și că el trebuie să impună reducerea TVA, chiar dacă este între ciocan și nicovală, adică "între vocea poporului și interesele celorlalți din afara României". "Reducerea TVA este sigura soluție clară care ar distruge din temelii evaziunea fiscală și corupția. Este inadmisibil să ne plece oameni pentru că un sfert din valoarea vieții, a mâncării este dat de TVA", a subliniat reprezentantul asociației.



12