UDMR are o poziţie contrară statului român în privinţa Kosovo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deşi se află la guvernare

UDMR are o poziţie contrară statului român în privinţa Kosovo

Politică 19 Februarie 2008 / 00:00 558 accesări

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a reuşit ieri să arunce în aer scena politică românească. El a susţinut că România ar trebui să recunoască cît mai repede independenţa Kosovo, considerînd că este o consecinţă firească a schimbărilor intervenite în Balcanii de Vest şi o consecinţă firească a istoriei contemporane a fostei Iugoslavii. În opinia lui, \"mai curînd sau mai tîrziu, şi România va trebui să recunoască acest stat\". Întrebat dacă nu are de gînd să se retragă de la guvernare în condiţiile în care PNL are un punct de vedere opus Uniunii în ceea ce priveşte independenţa Kosovo, Marko Bela spus doar: \"Nu vom pleca din România din acest motiv\". Mai mult, liderul UDMR a atras atenţia că, în cazul în care celelalte formaţiuni politice îşi vor menţine punctul de vedere, ţara noastră va avea o opinie separată faţă de majoritatea statelor UE, iar UDMR va avea “o opinie separată faţă de România”. În opinia lui Marko Bela, soluţia adoptată în cazul Kosovo poate fi un precedent pentru România doar în ceea ce priveşte implicarea UE, a comunităţii internaţionale, în căutarea de soluţii.

Geoană: “E inacceptabil ca UDMR să aibă o poziţie contrară faţă de Executiv”

Replicile din partea liderilor politici nu au întîrziat să apară. Preşedintele PSD Mircea Geoană a arătat că este \"inacceptabil\" din punct de vedere politic şi legal ca UDMR, aflată la guvernare, să adopte o poziţie contrară faţă de cea indicată de Guvern şi să invoce precedentul creat de declararea independenţei provinciei Kosovo. El a arătat că \"PSD consideră că absenţa unei reacţii oficiale a Preşedinţiei şi a Guvernului după proclamarea independenţei Kosovo reprezintă o greşeală. Mi se pare nefiresc ca singurul partid care ia o poziţie pe acest subiect, UDMR, un partid aflat la guvernare, să indice o poziţie opusă faţă de cea indicată de conducerea statului, a Guvernului şi aprobată de Parlament în decembrie\". El a precizat că PSD este împotriva recunoaşterii de către România a statutului independent al provinciei Kosovo, pe motive istorice, regionale şi naţionale \"evidente\". Potrivit lui Geoană, declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo reprezintă o evoluţie care riscă să antreneze un efect de domino la nivel regional şi european. El a arătat că orice participare a României, cu trupe sau observatori, în cadrul misiunii UE, trebuie să fie supusă votului Parlamentului român în mod obligatoriu: \"Fac apel către preşedinte, premier şi CSAT ca, neîntîrziat, să vină în faţa Parlamentului pentru a prezenta temeiul legal internaţional pentru care trupele româneşti se mai găsesc azi în Kosovo\".

La rîndul său, liderul PD-L, Emil Boc, a declarat că România nu trebuie să recunoască independenţa Kosovo, el cerînd, totodată, premierului Tăriceanu \"să soluţioneze poziţia oscilantă, ireconciliabilă a UDMR\" pe această temă. El a susţinut că independenţa Kosovo nu este şi nu poate fi un precedent pentru ţara noastră: \"România este un model pentru respectarea drepturilor minorităţilor naţionale\". Boc consideră că UDMR trebuie fie să îşi asume condiţia de partid la guvernare şi, prin urmare, să respecte poziţia statului român, fie să nu mai fie la guvernare, declarîndu-şi o altă poziţie publică faţă de problema Kosovo. Liderul PIN Cozmin Guşă îi solicită premierului să retragă de urgenţă din Parlament iniţiativa legislativă a Guvernului privind Statutul minorităţilor naţionale, în condiţiile în care UDMR apreciază drept un fapt pozitiv autoproclamarea independenţei în Kosovo. Guşă reaminteşte că prin intermediul prevederilor proiectului propus de Guvern \"se instituie crearea unui parlament regional al etnicilor maghiari, instituţie cu drept de reprezentare, dezbatere, inclusiv iniţiativă legislativă\". Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor îi cere lui Tăriceanu \"să dea afară, imediat, din Guvern, organizaţia iredentistă şi periculoasă UDMR\", \"care atentează la siguranţa naţională şi la integritatea teritorială a României”. El a avertizat că, în cazul în care nu-i scoate imediat afară pe “teroriştii din UDMR”, îl va acuza pe şeful Executivului de trădare de ţară şi îl va aduce în faţa justiţiei.



12