Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 23 Februarie 2013 / 00:00 360 accesări

GRECIA

Inundaţii

Ploile abundente au provocat ieri inundaţii la Atena, ale cărei principale axe rutiere au fost acoperite de apă, în timp ce staţiile de metrou au fost închise, iar alimentaţia cu electricitate, perturbată. Furtuna violentă a afectat şi clădirea parlamentului, unde un panou de sticlă s-a spart în timp ce o angajată încerca să îl cureţe de apa acumulată, iar cioburile au căzut în plină şedinţă plenară. Serviciile de urgenţă au primit în cursul dimineţii peste 700 de apeluri din partea şoferilor blocaţi sau a locuitorilor afectaţi de inundaţii, iar apa a trebuit să fie pompată din subsolurile mai multor spitale. Alimentarea electrică a fost perturbată în întreaga zonă a capitalei elene din cauza căderilor de copaci sau inundaţiilor la instalaţii. Circulaţia metrourilor a fost, de asemenea, întreruptă.

SUA

Viscol şi zăpadă

Două persoane şi-au pierdut viaţa în urma ninsorilor abundente şi a viscolului, care s-au abătut în ultimele 24 de ore asupra regiunilor din centrul SUA. Cele mai afectate au fost statele Colorado, New Mexico, Arkansas, Missouri şi Kansas, unde de joi au căzut până la 40 de centimetri de precipitaţii. Autorităţile se tem că ninsorile abundente ar putea afecta liniile de înaltă tensiune şi, în consecinţă, perturba alimentarea curentă cu energie electrică. Guvernatorul din Missouri a declarat stare de urgenţă în acest stat lovit de intemperii, iar în Kansas au fost închise birourile publice şi şcolile. Luna aceasta în statele New York, Massachusetts, Connecticut, Maine şi Rhode Island a fost declarată stare de urgenţă din cauza furtunii de zăpadă Nemo.

UCRAINA

Revenire la închisoare

Fostul premier ucrainean încarcerat Iulia Timoşenko, spitalizată de nouă luni pentru hernie de disc, nu mai are nevoie de îngrijiri medicale, a anunţat Ministerul Sănătăţii, sugerând că lidera opoziţiei se va întoarce în curând la închisoare. O comisie specială de medici ucraineni, creată în luna ianuarie, cu scopul de a evalua starea de sănătate a deţinutei, a conchis că pacienta Timoşenko nu mai are nevoie să urmeze tratament sau recuperare la spital. Iulia Timoşenko, în vârstă de 52 de ani, închisă din august 2011, a fost transferată în mai din colonia penitenciară de la Harkov, într-un spital public din cauza unei hernii de disc. Este tratată de către medici ucraineni, însă medici de la clinica berlineză Charite vin frecvent din Germania să o examineze. Ministerul Sănătăţii a dat asigurări că recomandările medicilor germani au fost urmate în totalitate şi a subliniat că programul de recuperare a durat mai mult decât timpul prevăzut.

IRLANDA

Navă fantomă

O navă rusă de croazieră, aflată în derivă de o lună în Atlanticul de Nord, a fost reperată la 800 de kilometri de insula Terranova, din Canada, potrivit unui document aparţinând serviciului de informaţii al Marinei americane. Nava de croazieră Liubov Orlova a fost reperată la 800 de kilometri de insula Terranova şi la 2.400 de kilometri la vest de ţărmul Irlandei. Nava Liubov Orlova a părăsit insula canadiană Terranova pe 23 ianuarie pentru a fi dusă în Republica Dominicană, unde trebuia să fie demontată, dar, în ziua următoare, cablul de tractare s-a rupt. Autorităţile canadiene au eşuat în încercarea de a recupera nava, în timp ce ameninţa o platformă petrolieră, iar aceasta a ajuns în apele internaţionale. De atunci, Canada pare să nu mai fie preocupată de situaţia navei. La începutul săptămânii, autorităţile canadiene au recunoscut că nu deţineau informaţii cu privire la locul în care se afla nava de 100 de metri, construită în anul 1976, ale cărei lumini şi far de geolocalizare sunt defecte.

INDIA

Bilanţ reactualizat

Cel puţin 14 persoane au fost ucise şi circa alte 100 rănite, joi, în India, în exploziile simultane ale unor bombe la periferia Hyderabad, sud, potrivit unui bilanţ anunţat vineri de poliţie, care califică acest incident drept un atac terorist. Aceste atentate au loc la puţin timp după execuţia, la 7 februarie, a unui musulman separatist din Cashmir, condamnat la moarte pentru participarea sa la atacul islamist împotriva Parlamentului din New Delhi din decembrie 2001, care a declanşat un conflict cu Pakistanul. India era în alertă de două săptămâni. Cel puţin două bombe au explodat, zguduind un cartier comercial cu majoritate hindusă de la periferia Hyderabad, unde locuieşte o importantă minoritate musulmană şi unde se află companii informatice şi tehnologii ale informaţiilor. Experţii încercau să dezamorseze alte trei dispozitive.

MAREA BRITANIE

Condamnări

Trei musulmani din Marea Britanie au fost găsiţi vinovaţi pentru pregătirea unui atentat terorist asemănător celui de la 11 septembrie 2001. Membrii celulei teroriste ar fi pregătit mai multe rucsacuri pline cu explozibil pe care urmau să le detoneze în zone aglomerate din Londra. Mai mult, în momentul atacului, teroriştii ar fi plănuit să intre cu un camion într-o clădire plină cu oameni, pentru a spori numărul victimelor. Irfan Naseer, de 31 de ani, Irfan Khalid, de 27 de ani, şi Ashik Ali, de 27 de ani, aşteaptă acum să îşi primească pedeapsa.

LETONIA

Aderare la Zona euro

Letonia va depune în luna martie o cerere oficială către Comisia Europeană pentru a adera la zona euro, a declarat premierul Valdis Dombrovskis. Mica ţară baltică, cu o populaţie de două milioane de locuitori, doreşte să devină a 18-a ţară membră a zonei euro de la 1 ianuarie 2014. Agenţia de evaluare Fitch Ratings estimează că Letonia va avea succes cu trecerea la euro în 2014 şi este probabil ca Lituania să facă trecerea la moneda unică în 2015. Letonia este în prezent una din economiile cu cel mai puternic ritm de creştere din UE, revenindu-şi după mai mulţi ani de austeritate în urma contracţiei cu 20% a Produsului Intern Brut în 2009 din cauza crizei financiare globale. Din cele zece ţări care au aderat la UE după 2004, Slovenia a fost prima care a adoptat euro în 2007, urmată de Cipru şi Malta în 2008, Slovacia în 2009 şi Estonia în 2011.

JAPONIA

Miting de revendicare

Circa 500 de japonezi au revendicat, ieri, insule aflate sub controlul Coreei de Sud, în cadrul unui miting la care a participat, pentru prima dată, o reprezentantă a Guvernului de la Tokyo. Această reuniune anuală, la care iau parte aleşi la nivel local şi naţional, a avut loc în prefectura Shimane, sud-vest, însărcinată în mod oficial de către partea japoneză cu supervizarea a două mici insule, Takeshima, în japoneză. Coreea de Sud numeşte Dokdo aceste insule nelocuite pe care le administrează, în Marea Japoniei, numită Marea de Est de către coreeni. Pentru prima dată, Guvernul nipon a trimis o reprezentantă, şi anume pe Aiko Shimajiri, adjuncta unui ministru. Acest diferend vechi s-a agravat în urma vizitei preşedintelui conservator sud-coreean Lee Myung-bak pe aceste insule la 10 august. În ianuarie, noul premier conservator nipon Shinzo Abe a trimis un mesaj preşedintei-alese a Coreei de Sud Park Geun-hye, care va prelua funcţia luni. Shinzo Abe îşi exprima, în această scrisoare, dorinţa unui nou început în relaţiile bilaterale, marcate de amintiri dureroase legate de colonizarea japoneză a peninsulei coreene în perioada 1910-1945. Japonia este implicată în diferende teritoriale şi cu alţi vecini, şi anume cu China asupra arhipelagului Senkaku (Diaoyu în chineză), controlat de Tokyo, dar şi cu Rusia asupra Teritoriilor din Nord (Kurilele de Sud în rusă), controlate de Moscova.



12