Un general israelian de origine română: „Israelul trebuie să lanseze o invazie terestră în Gaza”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru protejarea civililor

Un general israelian de origine română: „Israelul trebuie să lanseze o invazie terestră în Gaza”

Externe 17 Iulie 2014 / 00:00 384 accesări

Un general israelian în rezervă, de origine română, propune o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, argumentând că aceasta este cea mai sigură modalitate de a distruge infrastructura organizaţiei islamiste Hamas, informează agenţia ANSA. ”O operaţiune terestră este singurul mod prin care putem lovi Hamas, şi nu populaţia din Fâşia Gaza”, afirmă generalul israelian Tzvika Fogel, de origine română. ”Prin bombardamentele aeriene sunt inevitabile victimele civile şi distrugerea clădirilor rezidenţiale. De aceea, cred că Israelul trebuie să lanseze o invazie terestră”, a subliniat generalul Fogel.

Israelul a lansat, de circa o săptămână, operaţiunea militară Protective Edge, care a constat, până acum, în raiduri aerene vizând poziţii ale mişcării Hamas din Fâşia Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că armata israeliană va extinde operaţiunile în Fâşia Gaza, dacă organizaţia islamistă Hamas nu va accepta armistiţiul propus de Egipt şi va continua atacurile cu rachete. Armata israeliană a îndemnat, ieri, 100.000 de locuitori din nordul Fâşiei Gaza să-şi evacueze domiciliile, după ce a promis o intensificare a ofensivei, la o zi după eşecul unei propuneri egiptene de armistiţiu. Aceste îndemnuri au fost adresate locuitorilor de la Zeitun, Choujaiya şi Beit Lahiya, care au primit apeluri telefonice înregistrate, SMS-uri şi manifeste, a anunţat armata, într-un comunicat.

MISIUNE EUROPEANĂ Franţa propune o misiune europeană de ajutorare la punctele de trecere a frontierei dintre Fâşia Gaza şi Israel, a anunţat, ieri, şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius. În 2005, UE a lansat o misiune la punctul de trecere Rafah, între Fâşia Gaza şi Egipt. Această misiune a fost suspendată în 2007, după ce Hamas a obţinut o victorie în alegerile din enclavă. ”Ţările arabe şi-au exprimat susţinerea, dar este necesar să fie obţinut acordul celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU”, a adăugat Fabius. În opinia Parisului, o reactivare a misiunii europene în punctele de trecere a frontierei ale Fâşiei Gaza ar permite un armistiţiu durabil între israelieni şi palestinieni, care să răspundă nevoilor legitime ale celor două părţi în ceea ce priveşte securitatea şi accesul. Conflictul a intrat, începând de marţi, în a doua săptămână şi s-a soldat până în prezent cu peste 200 de morţi în rândul palestinienilor. 16 palestinieni, inclusiv cinci copii, au fost ucişi ieri, în a noua zi a raidurilor aeriene israeliene în Fâşia Gaza, al căror bilanţ se ridică la 213 morţi. Începând din 8 iulie, islamişti din cadrul mişcării Hamas au lansat peste 1.200 de rachete spre teritoriul Israelului, provocând moartea unei persoane.

AJUTOR AMERICAN O comisie din cadrul Senatului american a aprobat, marţi, o creştere cu 50% a ajutorului financiar american acordat pentru sistemul israelian de apărare antirachetă Iron Dome, utilizat în prezent de către Israel pentru a doborî rachete trase de pe teritoriul Fâşiei Gaza. Senatorii au aprobat o sumă totală de 351 de milioane de dolari, destinată finanţării sistemului de interceptare în anul bugetar 2015, care a început la 1 octombrie, faţă de 235 de milioane în 2014. Preşedintele Barack Obama a solicitat credite în valoare de doar 179 de milioane de dolari în acest sens, pentru 2015.

SUA au cheltuit în total, începând din 2011, de când sistemul a intrat în serviciu, aproximativ 700 de milioane de dolari pentru a susţine dezvoltarea Domului de Fier, menit să oprească proiectile cu rază scurtă şi medie (rachete şi obuze de artilerie) care vizează zone locuite. Creditele aferente lui 2015, care prevăd de asemenea 270 de milioane de dolari şi pentru alte sisteme antirachetă, urmează să fie aprobate de Senat până la sfârşitul lui septembrie. Camera Reprezentanţilor a alocat deja o sumă identică în mai. În total, SUA au preconizat că vor cheltui 30 de miliarde de dolari cu ajutorul militar acordat Israelului în perioada 2009-2018. În 2014, Israelul a primit 3,1 miliarde de dolari ca ajutor militar.



12