Un program costisitor pentru imigranţi generează un scandal în Marea Britanie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un program costisitor pentru imigranţi generează un scandal în Marea Britanie

Externe 25 Iunie 2009 / 00:00 444 accesări

Numai o singură familie de imigranţi a părăsit M. Britanie prin intermediul unui proiect guvernamental, în valoare de un milion de lire sterline, care avea ca scop sprijinirea solicitanţilor de azil şi a copiilor acestora pentru a se întoarce în ţara de origine. Proiectul, care a fost demarat în noiembrie 2007, viza susţinerea a 260 de familii de imigranţi, însă numai 13 au beneficiat de ajutor, dintre care doar una a reuşit să se întoarcă în ţara de origine. Programul desfăşurat în oraşul Kent de organizaţia umanitară Migrant Helpline avea ca scop reducerea numărului copiilor care sînt trimişi anual în centrele de detenţie. Ministerul britanic de Interne a precizat că şi-a luat anganjamentul să găsească alternative pentru detenţie. Anual, 2.000 de copii sînt închişi, alături de părinţii lor, în centre pentru imigranţi cărora li s-a refuzat azilul. În încercarea de a reduce numărul acestora, agenţia pentru frontiere a Marii Britanii a demarat un proiect pilot pe parcursul unui an. Scopul acestuia era ca familiile de imigranţi, a căror perioadă de azil a expirat, să locuiască într-un centru, iar copiii acestora să poată urma cursurile unei şcoli, timp în care se caută soluţii pentru a fi trimişi în ţările de origine.

Potrivit raportului organizaţiei Children\'s Society, care a evaluat proiectul, criteriile de selectare sînt vagi ceea ce a determinat ca familii ce nu se aflau într-o situaţie dificilă să fie trimise la centru de agenţia de frontiere. De asemenea, proiectul nu a fost promovat eficient, fapt ce a creat confuzii în privinţa scopului său. Raportul relevă, de asemenea, că obiectivele proiectului nu au fost enunţate încă de la început şi că au fost identificate inadvertenţe în conceperea acestuia.

Un alt scandal care a ţinut opinia publică britanică cu răsuflarea tăiată a fost cel legat de deconturile politicienilor. Potrivit unui proiect de lege care va trece prin Legislativ pînă luna viitoare, avînd aprobarea tuturor partidelor, parlamentarii britanici care vor folosi incorect fonduri publice ar putea risca 12 luni de închisoare sau o amendă nelimitată. Aceasta reprezintă o încercare de a restabili încrederea publicului în instituţia zguduită de scandalul deconturilor parlamentarilor. Noile măsuri nu vor fi retrospective şi prin urmare nu se vor aplica parlamentarilor care au realizat aceste deconturi. Însă Scotland Yard a anunţat săptămîna trecută că investighează un număr mic de parlamentari. Noile reguli ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor, cînd un anchetator independent va începe să cerceteze cheltuielile parlamentarilor şi o nouă comisie va avea dreptul să îi oblige să dea banii înapoi, în cazul în care cheltuielile lor de serviciu sînt nejustificate. Legea Standardelor Parlamentare va introduce o nouă infracţiune pentru membrii legislativului, aceea de a furniza cu bună-ştiinţă informaţii false sau înşelătoare, prin solicitarea unei alocaţii, pentru care pedeapsa ar urma să fie un an de închisoare sau o amendă nelimitată. Un parlamentar care nu respectă regulile privitoare la înregistrarea unei proprietăţi ar putea fi amendat cu echivalentul a 5.885 de euro. De asemenea, parlamentarii vor trebui să semneze un nou cod de conduită care, pentru prima dată, va avea forţa unei legi.



12