Victime civile în raidurile aeriene împotriva Statului Islamic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Victime civile în raidurile aeriene împotriva Statului Islamic

Externe 08 Ianuarie 2015 / 00:00 498 accesări

Lupta pe viață și pe moarte dusă de coaliția internațională împotriva grupării Statul Islamic a provocat la rândul său victime și pagube similare ofensivei sângeroase a jihadiștilor. Armata americană a recunoscut pentru prima oară că bombardamentele efectuate de coaliție împotriva organizației extremiste Stat Islamic (SI) ar fi putut provoca victime în rândul civililor, anunțând că a deschis anchete asupra unor cazuri în Irak și în Siria. Aceste investigații au fost lansate de Centcom, comandamentul american pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, a explicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

Militarii americani nu au recunoscut până acum existența unor astfel de anchete, limitându-se să repete că niciunul dintre decesele survenite în rândul civililor nu a putut fi confirmat. Potrivit unor surse militare americane, armata a deschis 18 anchete, în total, asupra unor posibile victime civile în Irak și în Siria. Cinci anchete sunt în curs și 13 sunt abandonate provizoriu, faptele neputând fi verificate sau informațiile fiind insuficiente. Una dintre anchetele în curs se referă la un atac survenit la 26 decembrie, au precizat sursele citate. La sfârșitul lunii octombrie, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahmane, a anunțat că raidurile aeriene au provocat moartea a 32 de civili, între care șase copii și cinci femei. La mijlocul lunii decembrie, coaliția a efectuat peste 1.300 de raiduri aeriene împotriva organizației SI, majoritatea cu avioane americane. Atacurile au început la 8 august în Irak și s-au extins la 23 septembrie în Siria.

Violența provoacă violență și un incident tragic s-a înregistrat ieri într-o clinică din Texas a armatei americane, unde primesc îngrijiri soldații care suferă de stres post-traumatic. Două persoane au murit, marţi, inclusiv presupusul atacator, în schimbul de focuri de la Clinica Veteranilor, în baza militară Fort Bliss, la El Paso.

În această clinică sunt îngrijiţi militari întorşi din zone de conflict, dintre care unii suferă de stres post-traumatic. Din păcate, acesta nu este singurul incident. În aprilie 2014, un soldat american a tras 35 de focuri de armă în opt minute cu pistolul său semiautomat la baza militară Fort Hood, tot în Texas, provocând moartea a trei persoane şi rănirea altor 16. Atacatorul, considerat instabil din punct de vedere psihic, s-a sinucis. În aceeaşi bază, în noiembrie 2009, maiorul Nidal Hasan a ucis 13 persoane şi a rănit alte peste 30. În august 2014, o femeie-soldat s-a blocat într-un birou înainte de a se sinucide la centrul de comandă Fort Lee din Virginia.

LUPTA CONTINUĂ...

Soldații americani sunt supuși la multe presiuni și un nou teatru de operațiuni militare se profilează a fi Libia. SUA au condamnat bombardamentul desfăşurat duminică de aviaţia libiană asupra unui petrolier în largul portului Derna, controlat de islamiştii din gruparea Stat Islamic (SI), soldat cu doi morţi, un grec şi un cetățean român. Potrivit armatei libiene, echipajul navei „Araevo“ nu s-a supus ordinelor de a se opri pentru a fi controlată înainte de a intra în portul Derna, fief al islamiştilor. „Condamnăm ferm bombardamentul din 4 ianuarie asupra unui petrolier în apropiere de Derna”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, într-un comunicat. „Actuala escaladare a violenţelor în Libia împotriva intereselor comerciale civile agravează un conflict care se desfăşoară pe fond politic”, este poziția oficială a SUA.

Libia a plonjat în haos de la îndepărtarea de la putere a lui Muammar Kadhafi după opt luni de conflict, în 2011, iar autorităţile nu reuşesc să controleze zecile de miliţii formate de foştii insurgenţi care fac legea în absenţa unei armate şi a unei poliţii bine antrenate. Ţara este condusă de două Guverne şi două Parlamente care îşi dispută puterea. „Violenţa continuă să ameninţe integritatea, unitatea, neutralitatea şi independenţa instituţiilor vitale în Libia, mai ales a companiei petroliere naţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.



12