Vladimir Putin crede în eternitatea influenţei sale politice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trei foşti poliţişti ruşi sînt suspectaţi că ar fi ucis-o pe ziarista Anna Politkovskaia. Potrivit ziarului "Kommersant", în spatele asasinatului ar sta un fost locotenent, care a luptat în Cecenia şi complicii acestuia. După o serie de articole în care Politkovsakaia îl incrimina, Serghei Lapin, cel bănuit de asasinat, a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru omorîrea unui civil cecen. Anna Politkovskaia a fost asasinată pe 7 octombrie.

Vladimir Putin crede în eternitatea influenţei sale politice

Externe 26 Octombrie 2006 / 00:00 601 accesări

Preşedintele rus a declarat, miercuri, că se aşteaptă să deţină influenţă politică şi după încheierea mandatului său în fruntea ţării, în 2008. Vladimir Putin nu a specificat însă ce rol crede că va avea după acea dată. "Chiar şi după ce nu voi mai avea prerogative prezidenţiale, cred că, fără a modifica legea fundamentală în funcţie de propriile interese, voi putea păstra cel mai important lucru care este drag oricărui politician: încrederea voastră. Folosind acest lucru, putem influenţa împreună lucrurile care se petrec în ţara noastră şi vă garantez că acest lucru se dezvoltă în mod continuu", a spus preşedintele rus, adresîndu-se cetăţenilor din ţara sa, într-un interviu televizat.

Vladimir Putin a răspuns, ieri, în direct, întrebărilor venite din toate colţurile ţării. Liderul de la Kremlin a continuat, astfel, tradiţionala serie a sesiunilor de întrebări şi răspunsuri pe care a lansat-o în 2001. Preşedintele rus a încercat să găsească răspunsuri tutoror nelămuririlor pe care şi le-au exprimat cetăţenii ţării sale, prin telefon sau prin e-mail. S-au primit peste un milion de întrebări, în special cu privire la salarii, pensii şi întreţinere. Evenimentul a fost preluat de posturile naţionale de televiziune şi de majoritatea posturilor de radio.

Proaspăt întors din Finlanda, unde şi-a expus punctul de vedere fără a ţine cont de lipsa dreptului la replică acordat interlocutorilor săi, preşedintele Putin nu a scăpat, totuşi, de reacţiile gazdelor sale. Premierul finlandez, Matti Vanhanen, preşedinte în exerciţiu al Uniunii Europene, a recunoscut, miercuri, că a avut un schimb de replici dure cu preşedintele rus, în timpul cinei de la Lahti. "Este adevărat, discuţia a fost foarte sinceră şi deschisă, dar în Finlanda avem o tradiţie veche privind discuţiile deschise cu Rusia", a declarat Vanhanen la Strasbourg, unde a venit pentru a informa eurodeputaţii despre cina de vinerea trecută, la care au participat liderii celor 25 de membre ale Uniunii Europene şi Putin. Conform unei surse diplomatice, preşedinţia finlandeză, şefii de state şi Guverne ai ţărilor baltice, Poloniei, Suediei şi Danemarcei l-au criticat în timpul cinei pe Putin, pe tema tensiunilor cu Gruzia şi a libertăţii de exprimare din Rusia. Ulterior, preşedintele Parlamentului European, Josep Borrell, a intervenit în discuţie, mulţumindu-i ironic preşedintelui rus pentru că a oferit ocazia acestei reuniuni, consacrate energiei, prin întreruperea temporară a livrării gazelor către Ucraina, anul trecut. Josep Borrell, care a citat o rezoluţie a Parlamentului European, a evocat "slăbirea democraţiei" sau "creşterea controlului asupra presei şi a organizaţiilor neguvernamentale". "Într-adevăr, Uniunea Europeană cumpără petrol din ţări care nu sînt regimuri democratice puternice dar cu dumneavoastră dorim un parteneriat solid", i-a spus acesta lui Putin.

La rîndul său, preşedintele Rusiei a afirmat că "în Spania trimiteţi primarii la închisoare în masă" (făcînd aluzie la un caz de corupţie de la Marbella) şi a adăugat că "mafia nu este un cuvînt rusesc".



12