Wiesbaden vindecă trupul şi sufletul (l)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De peste două mii de ani, oraşul cu diversele sale denumiri îşi întîmpină vizitatorii atraşi de cele 26 de izvoare termale şi mirajul vindecării mai lente sau mai rapide. Aşezarea cu puteri tămăduitoare a căpătat o aură de legendă, protejată, de-a lungul timpului, de mari distrugeri şi binecuvîntată cu bunăstare. Capitala landului Hessa a scăpat neatinsă de marile bombardamente din timpul celui de-al doilea război mondial, dar nu la fel de norocoasă a fost în faţa ideilor de înnoire pecetluite de anii `60.

Wiesbaden vindecă trupul şi sufletul (l)

Cultură 17 Iunie 2006 / 00:00 1583 accesări

În anul 40 d.H., romanii pătrunşi adînc în teritoriile triburilor germanice au descoperit o zonă în care apa fierbinte îşi croia drumul dinspre scoarţa pămîntului. O adevărată minune într-o zonă aflată la poalele munţilor Taunus! Lipsa de familiaritate a peisajului trebuie să-i fi costat mult pe romani pînă la ridicarea unui fort care să păzească frontiera de nord a Imperiului. Destinaţia iniţială a aşezării a fost aproape instantaneu schimbată şi fortul a devenit o înfloritoare staţiune primitivă, care a primit numele de Aquis mattiacis, împrumutat de la izvoarele Mattiaci, nume străvechi al unui trib german.

Prima menţiune a numelui Wisibada poate fi găsită în scrieri din anul 829 d.H., iar pînă în secolul Xlll-lea, aşezarea s-a tot dezvoltat, înnobilată pe rînd cu statutul de curte regală şi oraş imperial. Secolul XVlll-lea se desfăşoară sub dominaţia ducilor de Nassau, care, din anul 1806, au ales Wiesbaden drept capitala principatului Nassau-Usingen. Perioada Nassau a luat sfîrşit în anul 1866 şi în timpul ocupaţiei prusace, împăratul Wilhelm al ll-lea şi primarul Carl von Ibell au schimbat din temelii înfăţişarea oraşului. Au fost puse fundaţiile unor importante clădiri dedicate autorităţilor locale, Kurhaus - Primăria şi Teatrul. Industria a luat avînt şi căile de comunicaţie s-au dezvoltat în întreaga regiune, dominată de fluviul Rhin. Bunăstarea oraşului s-a răsfrînt în primul rînd asupra dublării locuitoruilor, între anii 1880-1905. Clădirile s-au ridicat în stil Clasic Romantic şi Art Nouveau, Wiesbaden fiind un oraş tipic german, cu străzi pavate cu piatră cubică şi biserici protestante cu turnuri înălţate cutezător spre divinitate. Toată nobilitatea europeană ce se respecta nu putea evita staţiunea, care a atras şi o serie de personalităţi precum scriitorii Johann Wolfgang von Goethe şi Feodor Dostoievski sau omul de stat Otto von Bismark, compozitorii Johannes Brahms şi Richard Wagner sau pictorul expresionist Alexei von Jawlenski.

Taguri articol


12