„Ziua Porţilor Deschise” la şantierele arheologice de la Hîrşova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Ziua Porţilor Deschise” la şantierele arheologice de la Hîrşova

Cultură 21 Iulie 2007 / 00:00 578 accesări

Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, Consiliul Local şi Primăria oraşului Hîrşova, Muzeul de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, Muzeul Judeţean de Istorie Ialomiţa, Muzeul „Dunării de Jos” Călăraşi şi Muzeul Naţional Curtea Domnească din Tîrgovişte organizează, duminică, la şantierele arheologice de la Hîrşova, evenimentul cultural „Ziua Porţilor Deschise”. Devenită, deja, o tradiţie, manifestarea se va desfăşura, anul acesta, sub genericul „Monumentele istorice ale Hîrşovei - trecut, prezent, perspective”. Scopul acţiunii este acela de a prezenta publicului larg activitatea cercetătorilor români şi străini de pe şantierele arheologice din Hîrşova, dar şi de a sensibiliza factorii de decizie în vederea protejării, conservării şi valorificării acestora.

„Ziua Porţilor Deschise” va începe la ora 10.00, cu vizitarea şantierului de la aşezarea neo-eneolitică, apoi cu acela de la cetatea Carsium. Participanţii se vor întîlni cu membrii echipelor de cercetători, de la care vor afla aspecte privind lucrul propriu-zis pe siturile arheologice, dar şi date despre cele mai noi descoperiri. La ora 13.00, la sediul Primăriei Hîrşova, va fi vernisată expoziţia de fotografii intitulată „Monumentele Hîrşovei, trecut şi prezent”. Specialişti ai Institutului Naţional de Optoelectronică vor prezenta tehnici şi tehnologii moderne utilizate în cercetarea arheologică, în premieră în România. Şantierele arheologice vor fi deschise publicului pînă la ora 18.00.

La Hîrşova sînt cercetate şantiere importante - într-o aşezare neolitică, unde, de 14 ani, se derulează un program de cercetare româno-francez, cu rezultate remarcabile pentru arheologia românească şi şantierul de la cetatea romană, romano-bizantină şi medievală. Pe lîngă aceste două situri arheologice, la Hîrşova sînt identificate aşezări şi necropole care datează din epoca bronzului şi a fierului, dar şi getice şi din epoca romană.



12