Ziua României, marcată cu discreţie la Chişinău

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua României, marcată cu discreţie la Chişinău

Externe 02 Decembrie 2010 / 00:00 396 accesări

Ziua Naţională a României a fost marcată cu discreţie la Chişinău. Doar organizaţia de tineret a Partidului Liberal şi câţiva preoţi de la Mitropolia Basarabiei au participat, ieri dimineaţă, la tradiţionalele depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului, în comparaţie cu anul trecut, când la o manifestaţie similară au venit şi primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, precum şi preşedintele interimar, Mihai Ghimpu. Sergiu Boghean, preşedintele organizaţiei de tineret a PL, a declarat că ”1 decembrie este o zi când idealul românesc a fost înfăptuit. Ne pare rău că din cauza alegerilor, această zi a fost umbrită, dar împreună vom face în aşa fel ca să aducem mai aproape R. Moldova de UE şi România”. Tinerii liberali au improvizat o Hora Unirii în jurul monumentului lui Ştefan cel Mare.

Ieri dimineaţă, la Cimitirul Central din Chişinău, o asociaţie a veteranilor conflictului armat de pe Nistru din 1992, Tiras-Tighina, precum şi reprezentanţi ai Mişcării Naţional-Creştine au depus flori la mormintele deputaţilor Sfatului Ţării care au votat unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. Pentru după-amiaza zilei, câteva organizaţii au anunţat acţiuni stradale dedicate Zilei Naţionale a României şi Marii Uniri, care au fost contestate de alte organizaţii din R. Moldova, antiunioniste sau filoruse. Ambasada României la Chişinău a organizat mai multe evenimente dedicate Zilei Naţionale, inclusiv cinci concerte la Chişinău, Bălţi şi Cahul, această zi fiind astfel marcată pentru prima dată şi în alte localităţi decât Chişinău.

Partidul Comuniştilor din R. Moldova a reclamat, ieri, la Comisia Electorală Centrală, o serie de nereguli la alegerile de duminică, solicitând renumărarea voturilor acordate PCRM şi PLDM, precum şi verificarea listelor electorale. PCRM afirmă că, în cursul numărării paralele, a constatat nereguli în procesele-verbale de la birourile secţiilor de votare, identificând circa 200 de procese-verbale falsificate. PCRM a cerut CEC să elimine falsurile şi erorile la totalizarea rezultatelor, să verifice listele electorale suplimentare, pentru a exclude voturile multiple, şi să pună la dispoziţia sa listele suplimentare. De asemenea, PCRM solicită să fie verificate toate persoanele care au votat cu certificat pentru drept de vot şi dacă numărul certificatelor anexate corespunde cu numărul persoanelor incluse în acest temei în listele suplimentare; să fie verificate câte cereri pentru urna de vot mobilă au fost depuse, câte au fost satisfăcute şi câtor cetăţeni nu li s-a asigurat dreptul la vot prin această metodă. O altă solicitare se referă la verificarea, în prezenţa reprezentanţilor concurenţilor electorali, a buletinelor de vot declarate nevalabile. PCRM a mai cerut şi ca voturile exprimate pe foi de hârtie A4 să fie anulate, voturile acordate PCRM şi PLDM să fie renumărate, iar CEC să predea Ministerului Afacerilor Interne şi Procuraturii Generale materialele de constatare a neregulilor în procesul electoral. Conform rezultatelor oficiale preliminare anunţate luni seară, în urma alegerilor legislative anticipate de duminică, PCRM a obţinut 39,3% din voturi, în timp ce Partidul Liberal Democrat (PLDM), al premierului Vlad Filat, a obţinut 29,4%. Cele trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană care au intrat în Parlament au obţinut împreună 59 dintre cele 101 mandate de deputat.



12