Armament greu în România, ţările baltice şi est-europene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Planurile Pentagonului

Armament greu în România, ţările baltice şi est-europene

Externe 15 Iunie 2015 / 00:00 1376 accesări

Pentagonul vrea să staţioneze armament greu şi 5.000 de militari în câteva state est-europene şi în ţările baltice, în eforturile de disuasiune a unei agresiuni ruse în Europa, relatează ”New York Times”. Dacă va fi aprobată, propunerea va marca o premieră de la sfârşitul Războiului Rece, fiind prima dată când SUA ar staţiona echipament militar greu într-un nou stat membru NATO din Europa de Est care a făcut parte din sfera de influenţă a Uniunii Sovietice.

Aceasta ar fi prima serie de măsuri importante luate de SUA şi NATO pentru consolidarea forţei în regiune şi ar trimite un mesaj aliaţilor şi preşedintelui rus, Vladimir Putin, că SUA vor apăra membrii NATO de la frontiera rusă. După extinderea NATO cu ţările baltice, în 2004, SUA au evitat staţionarea permanentă de echipament şi trupe în est, în încercarea de a ajunge la diverse forme de parteneriat cu Rusia. Echipamentul va fi staţionat la bazele NATO şi va suficient cât să răspundă nevoilor unei brigăzi de 3.000 până la 5.000 de militari. Acesta va fi similar celui pe care SUA l-au avut în Kuwait, timp de peste un deceniu, după invadarea ţării de către Irak, în 1990. Solicitarea Pentagonului necesită aprobarea secretarului Apărării şi a Casei Albe. Oficiali de rang înalt care au descris planificarea militară internă sub acoperirea anonimatului au declarat că se aşteaptă ca aceasta să fie aprobată înainte de întâlnirea miniştrilor Apărării din cadrul NATO de la Bruxelles, din această săptămână.

Propunerea prevede ca necesarul de echipament pentru 150 de militari să fie staţionat în Lituania, Letonia şi Estonia. Echipament suficient pentru o companie sau un posibil batalion (750 de militari) va fi staţionat în Polonia, România, Bulgaria şi, posibil, Ungaria. Specialiştii americani au verificat locaţiile din ţările luate în considerare pentru staţionarea armamentului, iar Pentagonul lucrează la estimarea costurilor pentru modernizarea infrastructurii şi înlocuirea facilităţilor din perioada sovietică pentru staţionarea armamentului greu american. Poziţionarea echipamentului ar salva timp pentru armata SUA, dar şi bani şi resurse. Necesarul de echipament pentru o brigadă include aproximativ 1.200 de vehicule, 250 de tancuri M1-A2, vehicule de luptă Bradley şi mortiere.

Ideea mutării de armament prepoziţionat şi materiale în ţările baltice şi est-europene a mai fost discutată, dar nu a fost pusă în practică pentru că era văzută de Kremlin ca o încălcare a acordului din 1997 dintre NATO şi Rusia, care a pus bazele cooperării.

Taguri articol


12