Cea mai veche mănăstire din Irak, distrusă de SI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
2015, anul prigonirii creștinilor

Cea mai veche mănăstire din Irak, distrusă de SI

Externe 20 Ianuarie 2016 / 14:49 720 accesări

Un raport Open Doors, organizație internațională care sprijină creștinii din întreaga lume, a ajuns la o concluzie îngrijorătoare, dar ușor de anticipat: 2015 a fost cel mai violent an din istoria modernă pentru creștinii din întreaga lume. Conform raportului, peste 7.000 de creștini au fost omorâți din motive religioase, excluzând Coreea de Nord, Siria și Irak, unde încă nu există o evidență. În același timp, aproximativ 2.400 de lăcașuri de cult au fost atacate sau distruse în 2015, dublu față de anul 2014. Pentru al 14-lea an consecutiv, Coreea de Nord este cel mai periculos loc din lume pentru creștini. Aceștia își practică religia în secret, părinții nedezvăluind credința creștină propriilor copii, de teama de a nu fi descoperiți, se arată în raportul Open Doors. De asemenea, între țările în care nivelul persecuțiilor împotriva creștinilor a crescut alarmant se numără și Eritreea, Pakistan, Tajikistan, Afganistan, Azerbaidjan și Kuweit.

Parcă vrând să confirme raportul Open Doors, gruparea teroristă Stat Islamic a distrus cea mai veche mănăstire creștină din Irak, informează Associated Press, pe baza unor fotografii obținute prin satelit. Potrivit agenției de presă americane, mănăstirea Sfântul Ilie, situată în regiunea Ninawa din nordul Irakului, la granița cu Siria, a fost construită în anul 595, de un monah asirian. În anul 1743, peste 150 de călugări de la această mănăstire, care au refuzat să se convertească la islam, au fost masacrați de un general persan.Imaginile din satelit arată că mănăstirea datând din secolul VI a fost distrusă complet.Mănăstirea Sfântul Ilie se alătură astfel altor peste 100 de situri religioase distruse de gruparea teroristă, care dorește să instaureze un califat islamic în regiune.

NICI ARABII NU SCAPĂ DE PRIGOANĂ Pe de altă parte, se relatează că forțele kurde au distrus mii de case în nordul Irakului, într-o aparentă tentativă de a deplasa populațiile arabe, după cum a informat, miercuri, Amnesty International. Organizația pentru apărarea drepturilor omului a afirmat că aceste distrugeri au avut loc după preluarea de către forțele kurde a unor zone controlate de SI, prezent din 2014 într-o vastă regiune a teritoriului irakian, la nord și la vest de Bagdad. Distrugerea și furtul de bunuri au devenit o practică curentă în cadrul războiului contra SI, antrenând furia locuitorilor. ”Forțele peshmerga ale guvernului regional din Kurdistan și milițiile kurde au distrus mii de case cu buldozerul, aruncându-le în aer sau incendiindu-le, pentru a se răzbuna în urma presupusului sprijin acordat SI de proprietari. Forțele kurde par să desfășoare o campanie deliberată pentru a deplasa cu forța populațiile arabe. Deplasarea civililor cu forța și distrugerea deliberată a caselor și bunurilor fără justificare militară pot echivala cu o crimă de război”, a declarat Donatella Rovera, consilier pentru situații de criză al Amnesty International. Organizația are probe de deplasări forțate și distrugeri de locuințe la scară largă de către forțele kurde în provinciile Ninive, Kirkuk și Diyala, aflate în exteriorul Kurdistanului, dar forțele kurde au preluat ori și-au întărit controlul în anumite zone, după fuga trupelor irakiene în cursul ofensivei devastatoare a SI din 2014. Liderii kurzi vor să își extindă regiunea autonomă, depopulând anumite zone de locuitorii lor arabi, însă Bagdadul se opune cu fermitate, fără a fi însă în măsură să împiedice kurzii.

Citește și:

Statul Islamic a eliberat 270 din cei 400 de civili răpiți în orașul sirian Deir Ezzor

Austeritate teroristă: salariile combatanţilor SI au fost înjumătățite

Circa 19.000 de civili ucişi în Irak şi 3.500 de persoane în sclavia SI

Musulman bătut la New York

Integrarea musulmanilor în Europa este „practic imposibilă”

Strângere de fonduri pentru Siria

Taguri articol


12