Deputații și senatorii dau examenele toamnei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Parlamentarii, din nou la muncă

Deputații și senatorii dau examenele toamnei

Politică 02 Septembrie 2015 / 00:00 689 accesări

Vacanța s-a terminat, iar clopoțelul a sunat întâia dată în această toamnă. Nu pentru elevi, care vor începe școala în 14 septembrie, ci pentru deputați și senatori, care și-au reluat activitatea în Parlament. Acuzați că ”taie frunze la câini”, deputații și senatorii vor ca românii să aibă din nou încredere în Parlament. În această idee, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, ieri, că le-a propus celor doi şefi ai Camerelor Parlamentului, Valeriu Zgonea (Camera Deputaților) şi Călin Popescu-Tăriceanu (Senat), un set de principii privind funcţionarea şi eficientizarea Legislativului. Asta în condițiile în care pe aleși îi așteaptă o toamnă grea și lungă, cu multe proiecte care vor avea un impact major asupra nivelului de trai al populației.

ȚINTE LEGISLATIVE Primul mare test pentru aleși va fi la adoptarea noului Cod Fiscal, o problemă rămasă nesoluţionată după ce legea aprobată de Parlament în iunie a fost retrimisă de preşedintele Iohannis spre reexaminare. În condiţiile în care legea prevede o relaxare fiscală, pusă sub semnul întrebării de şeful statului, sub aspectul sustenabilităţii măsurilor şi în contextul european dificil al crizei din Grecia, actul normativ a ţinut agenda negocierilor politice din această vară, partidele parlamentare ajungând în cele din urmă la un acord, astfel încât reexaminarea legii ar urma să treacă fără probleme de votul celor două Camere. În baza acordului dintre liderii partidelor parlamentare, s-a convenit asupra reducerii etapizate a TVA - la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017. Liderii coaliției de guvernare dau asigurări că proiectul va trece în forma convenită cel mai târziu luni, urmând să fie retrimis președintelui spre promulgare. O primă etapă a avut loc, ieri, la Senat, unde Plenul a adoptat, cu 131 de voturi ”pentru”, 4 voturi „împotrivă“ și o abținere, noua variantă a Codului Fiscal. Proiectul urmează să fie supus la vot și în Camera Deputaților. Un alt subiect care ar trebui să fie tranşat în sesiunea septembrie - decembrie este ordonanţa prin care au fost majorate salariile mai multor categorii de demnitari, printre care preşedintele, premierul, preşedintele Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor, dar şi membrii Birourilor permanente ale celor două Camere. Ordonanţa a stârnit şi nemulţumire în rândul unor parlamentari care s-au simiţit discriminaţi. De asemenea, discuţiile privind o nouă Lege a salarizării bugetarilor vor avea loc după ce, tot prin Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul Ponta a decis deja majorarea cu 25% a salariilor personalului din sistemul medical. Măsura a creat un adevărat tsunami în sistemul bugetar, deoarece, rând pe rând, profesori, polițiști și funcționari publici au cerut și ei mărirea salariilor.

BANII ȚĂRII Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe 2016 sunt alte legi importante, iar Guvernul ar trebui să trimită proiectul către Parlament până la 15 noiembrie. Votul prin corespondenţă este o altă lege care va fi analizată, fiind prioritatea zero anunţată la începutul anului, după alegerile prezidenţiale marcate de proteste ale românilor din afara graniţelor, care au avut dificultăţi majore în exercitarea dreptului la vot.

Cum rămâne cu moţiunea de cenzură

            Liberalii au cerut, în repetate rânduri, demisia lui Victor Ponta, strângând şi 1,2 milioane de semnături în acest sens. Cu toate acestea, discursul liderilor PNL referitor la schimbarea Guvernului şi o eventuală moţiune de cenzură a cunoscut nuanţări, în condiţiile în care PNL nu a făcut progrese în privinţa unei noi majorităţi parlamentare şi în pofida faptului că, pe anumite subiecte, a avut sprijinul UNPR (inclusiv la discuţiile privind reexaminarea Codului Fiscal). La începutul lunii august, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu declara că, după ce va începe sesiunea parlamentară, PNL va iniţia, probabil, discuţii cu UNPR, UDMR şi ”cu cine doreşte” pentru o moţiune de cenzură, pentru a sancţiona Guvernul care merge ”cu căruţa din gard în gard”. Ulterior, după acordul liderilor partidelor parlamentare pe tema Codului Fiscal, întrebată dacă mai are rost o moţiune de cenzură a PNL, Gorghiu a spus că nu ştie ce va fi în viitor, adăugând că despre moţiune se va discuta ”când va fi cazul”.

Legea achizițiilor publice va fi schimbată

            Modificarea Legii achiziţiilor publice este o altă temă care va ține agenda parlamentarilor în această toamnă. Actuala formă a legii dă bătăi serioase de cap autorităților, care se luptă cu modalităţile de atribuire a unor contracte și cu cei care se gândesc să conteste licitațiile. Faptul că nenumărate licitații sunt blocate fără motive reale de „contestatari de serviciu” pune în pericol desfășurarea multor lucrări. Atât primari, cât și reprezentanți ai Guvernului au declarat, de-a lungul timpului, că printre firmele care apar frecvent drept contestatari se numără diverse societăți comerciale care nu au executat nicicând o lucrare de interes public. O altă nemulțumire a edililor vizează principalul criteriu de acordare a contractelor publice: ”prețul cel mai mic”. Aleșii au spus că, din cauza acestei condiții, foarte multe lucrări au fost prost executate, cu materiale de calitate îndoielnică. A recunoscut-o și premierul Victor Ponta, care a spus că, în această toamnă, Legea achizițiilor publice va fi schimbată, iar ”prețul cel mai mic” nu va mai fi principalul criteriu.



Ştiri recomandate

12