„160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Amplu program aniversar

„160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”

Cultură 13 Ianuarie 2010 / 00:00 523 accesări

INVITAŢI DE EXCEPŢIE. Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia Culturală „Fantasio” şi Liga Culturală Pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni organizează, în perioada 14-17 ianuarie, amplul eveniment aniversar „160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”. Manifestarea reprezintă o dovadă a recunoştinţei pe care Dobrogea o poartă poetului naţional. În decursul vremii, mai mulţi eminescologi au considerat că Marea a fost dulcea încântare a poetului, iar Constanţa, oraş vizitat şi iubit de Eminescu, a fost locul unde ar fi dorit să revină împreună cu Veronica Micle. Iar ca o dovadă a recunoştinţei pe care oamenii de la malul mării i-o poartă „Lucefărului”, dobrogenii i-au înălţat, pe faleza Cazinoului, un monument unde, alături de „Eminul iubit”, se află Veronica Micle. Comitetul de organizare a evenimentului „160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu” propune o suită de manifestări la care au fost invitate numeroase personalităţi din România şi din străinătate: eminescologul prof. univ. dr. Victor Crăciun, acad. Dimitrie Vatamaniuc, membru de onoare al Academiei Române şi responsabil al Ediţiei Eminescu de „Opere”, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, acad. Mihai Cimpoi, acad. Anatol Codru din Chişinău, acad. Adam Puslojic din Serbia, membru de onoare al Academiei Române, precum şi dr. Ştefan Hostiuc din Cernăuţi, Ucraina. Lista continuă cu: acad. Eugen Doga din Moscova, Helmuth Frisch din Germania, Irfan Unver Nastratinoglu din Turcia, Milurco Vucadinovici din Belgrad, Serbi, gen.dr. Mircea Chelaru, Şt. D. Popa, jurnaliştii Marius Tucă şi Mihai Gâdea, reprezentanţi ai administraţiei constănţene, ai universităţilor şi consulatelor de la malul mării şi parlamentari.

SESIUNI ŞTIINŢIFICE, EXPOZIŢII ŞI PROIECŢII DE FILM. Evenimentul aniversar va fi marcat printr-o suită de activităţi cultural-artistice care includ: expoziţii de artă, comunicări ştiintifice, proiecţii de film, precum şi dezvelirea unei plăci comemorative. Seria manifestărilor se deschide mâine, de la ora 13.00, prin vernisarea unei expoziţii de artă modernă, intitulată „Şi ei au fost contemporani cu Eminescu”, care îi va scoate în evidenţă pe acei creatori care au avut privilegiul de a trăi în vremea „poetului nepereche”. Pe 15 ianuarie, ziua în care pe firmamentul literaturii a răsărit „Luceafărul” poeziei româneşti, sunt programate manifestări cu caracter omagial. Ziua „Eminescu” debutează la ora 11.00 cu o sesiune de comunicări ştiinţifice, care va fi găzduită de aula Bibliotecii Judeţene „Ioan Roman”. La eveniment sunt aşteptate personalităţi din lumea culturală şi academică din ţară şi din străinătate. La ora 15.00, la statuia lui Mihai Eminescu, de pe Faleza Cazino Constanţa, va avea loc dezvelirea unei plăci comemorative din bronz. Vineri seara, de la ora 19.00, în sala Teatrului de Stat Constanţa, este programată sesiunea cinematografică intitulată „Eminescu şi filmul”, în cadrul căreia vor rula filmele: „Un bulgăre de humă”, de Nicolae Mărgineanu şi „Eminescu”, un documentar semnat de Laurenţiu Damian. Sesiunea de vizionare va fi moderată de criticul de film Călin Caliman.

Sâmbătă, de la ora 11.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în aula „Adrian Rădulescu”, se va desfăşura o sesiune de comunicări ştiinţifice cu tema „Eminescu în presă”, urmată de vernisajul expoziţiei „Originile Dobrogei”. La manifestare sunt invitate numeroase personalităţi culturale şi publicistice din România şi din străinătate. De asemenea, sâmbătă, de la ora 17.30, în cadrul unei vizite la Muzeul de Artă, va fi organizat un program artistic. Seara se va încheia cu momente cu accente lirice şi dramatice. De la ora 19.00, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” va avea loc un concert cu arii celebre de operă, iar la aceeaşi oră, la Teatrul de Stat se va desfăşura spectacolul „160 de ani împreună cu Eminescu”, semnat de Eusebiu Ştefănescu, cu Dorel Vişan şi interpreta de muzică folk Maria Gheorghiu.



12