300.000 de euro, preţul evadării lui Hayssam în 2006

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fiori reci pe spatele complicilor

300.000 de euro, preţul evadării lui Hayssam în 2006

Eveniment 12 August 2013 / 00:00 1714 accesări

DEZVĂLUIRI Aducerea lui Omar Hayssam în România a dat fiori atât preşedintelui Traian Băsescu, cât şi altor pedelişti care în perioada 2005-2007 au ocupat funcţii importante la nivel guvernamental, funcţii ce le-au permis să înlesnească fuga sirianului acuzat de răpirea jurnaliştilor români din Irak. După mai bine de şase ani de la evenimentele respective, jurnaliştii de la luju.ro au publicat, ieri, noi informaţii care aduc în atenţia opiniei publice pe unul dintre oamenii de bază ai preşedintelui la vremea respectivă. Este vorba despre Vasile Blaga, ministru de Interne în acea perioadă. Dezvăluirile sunt făcute de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, cel care s-a ocupat îndeaproape de dosarele lui Hayssam. Nastasiu a dezvăluit în cartea sa, „Prădarea României”, cum teroristul Omar Hayssam a fost lăsat să fugă în mod deliberat, în vara anului 2006, cu concursul autorităţilor române de sub regimul Traian Băsescu. Potrivit luju.ro, Nastasiu povesteşte cum, în perioada când se ocupa de dosarele lui Hayssam, a intervenit, în aprilie 2006, pe lângă judecătorul Sofica Dumitraşcu (care activa atunci la Curtea de Apel Bucureşti), cu acordul şefilor lui, pentru eliberarea teroristului din arest, pe motiv că suferea de un cancer avansat cu multiple metastaze. Judecătoarea Dumitraşcu s-a conformat şi a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara. Numai că, imediat, Hayssam a părăsit România la bordul navei „Imam T“, aflată în Portul Constanţa. Ancheta privind fuga lui Hayssam a ajuns tot în mâinile lui Nastasiu.

ANCHETĂ OBSTRUCŢIONATĂ În timpul anchetei vizând fuga teroristului, Nastasiu a intenţionat să se deplaseze la Bagdad (Irak) şi Damasc (Siria), în ultima destinaţie pentru a-l audia pe Hayssam în persoană. În ziua plecării, Nastasiu a fost chemat la Palatul Cotroceni de către Traian Băsescu, alături de noul procuror general, Laura Kovesi, pentru a da explicaţii despre ce avea de gând să investigheze la Bagdad şi la Damasc. Aşa cum spune Nastasiu, la întâlnire au mai fost prezenţi generalul SRI Florin Coldea, noul director al SRI, George Maior, şi noul director al SIE, Claudiu Săftoiu. „Băsescu l-a întrebat pe un ton iritat pe procurorul Nastasiu: „Ce veţi face la Damasc?”. Procurorul i-a explicat procedurile legale pentru elucidarea ajutorului care i s-a dat pentru fuga din ţară, inclusiv că îi va prezenta noile acuzaţii penale de ieşire ilegală din ţară”, scriu jurnaliştii de la luju.ro. După această întâlnire, procurorul Nastasiu a fost chemat la cabinetul procurorului general Laura Kovesi, care l-a informat că nu-i va da voie să meargă decât la Bagdad, pentru audierea lui Muhamed Munaf.

VIGILENŢĂ CUMPĂRATĂ Ciprian Nastasiu a plecat spre Bagdad împreună cu comisarul de poliţie Cristian Miron. „În timp ce se afla la Amman (Iordania), aşteptând să ia avionul către Bagdad, Nastasiu a fost sunat în mai multe rânduri, pe mobilul său pesonal, de Omar Hayssam, dat în urmărire internaţională. Nastasiu susţine în cartea sa că l-a înregistrat cu telefonul său şi, în timpul conversaţiilor, Hayssam, pe un ton agresiv, i-a spus despre colaboratorul apropiat al lui Traian Băsescu, ministrul de Interne Vasile Blaga: „Poate a uitat ce i-am adus în portbagajul maşinii la minister!”. Omar a afirmat că a plătit 300.000 de euro pentru a cumpăra vigilenţa unora dintre oamenii care îl supravegheau, la sfârşitul lunii iunie 2006”, spun jurnaliştii de la luju.ro. De menţionat este faptul că Vasile Blaga a făcut parte din celula de criză formată la nivelul Palatului Cotroceni sub conducerea preşedintelui Băsescu, care a gestionat în 2005 cazul răpirii jurnaliştilor de către Omar Hayssam. Afirmaţiile lui Nastasiu sunt întărite de raportul celor de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din iulie 2006, la comanda căreia se afla atunci chestorul-şef Virgil Ardelean. Raportul releva faptul că cele mai importante instituţii ale statului au fost avertizate că Omar se pregătea să părăsească România. Mai mult decât atât, în pagina 2 a raportului, apare următoarea menţiune: „Începând cu 27.11.2005, DGIPI a fost exclusă de la orice activitate procedurală sau operativă”. Cel mai probabil, ordinul de retragere a venit din partea lui Vasile Blaga, din postura sa de ministru de Interne. Toate aceste informaţii pot fi confirmate acum chiar de Omar Hayssam, lucru care îi nelinişteşte pe cei implicaţi la acea vreme în acest scandal.



12