A început summit-ul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A început summit-ul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai

Externe 17 August 2007 / 00:00 594 accesări

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, deseori prezentată ca o contrapondere la influenţa americană în Asia Centrală, şi-a început, joi dimineaţă, summit-ul annual, la Bişkek, capitala Kîrgîzstanului. La reuniune participă şefii de stat din Rusia, Vladimir Putin, China, Hu Jintao, Kîrgîzstan, Kurmanbek Bakiev, Kazahstan, Nursultan Nazarbaiev, Tadjikistan, Emomali Rahmonov şi Uzbekistan, Islam Karimov. În calitate de observatori participă preşedinţii Iranului, Mahmud Ahmadinejad şi Mongoliei, Nambaryn Enkhbayar. Iranul doreşte să treacă din rîndul observatorilor în cel al ţărilor membre ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai. Invitaţi de onoare sînt şefii de stat din Turkmenistan, Gurbanguly Berdymuhamedov şi Afganistan, Hamid Karzai, precum şi secretarul adjunct pe probleme politice al ONU, Lynn Pascoe. India şi Pakistanul, ţări cu statut de observator, sînt reprezentate de ministrul Petrolului şi Gazelor Naturale şi, respectiv, ministrul Afacerilor Externe.

La Bişkek, liderii ţărilor din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai vor semna un acord de prietenie, bună vecinătate şi cooperare pe termen lung, care, potrivit Kremlinului, va da un impuls în plus cooperării în cadrul acestei organizaţii regionale. La summit se va semna şi o declaraţie care, potrivit Moscovei, va cuprinde “principalele sarcini pentru a se configura o arhitectură de securitate internaţională şi domeniile prioritare de cooperare ale organizaţiei”. Şefii de stat vor acorda o atenţie deosebită problemelor de securitate şi stabilitate în spaţiul organizaţiei şi, în special, îndeplinirii programului comun de luptă împotriva terorismului, separatismului şi extremismului pentru perioada 2007-2009.

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, fondată în 2001 pentru a lupta împotriva terorismului şi a separatismului, este deseori acuzată de a fi un “club de dictatori”, avînd scopul de a contracara influenţa americană în Asia Centrală, o regiune bogată în hidrocarburi dar şi în surse de instabilitate. Cele şase state membre asigură la rîndul lor că alianţa lor nu este îndreptată împotriva vreunei ţări, ci vizează numai stabilitatea în regiune. Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, a lansat, la summit-ul său din 2005, un apel la închiderea celor două baze militare americane din Asia Centrală, care serveau drept sprijin trupelor angajate în Afganistan. Uzbekistanul a răspuns apelului, dar Kîrgîzstanul a decis, în schimbul unei chirii mai mari, să menţină baza aeriană americană pe aeroportul Manas din Bişkek, la numai cîteva zeci de kilometri de o bază militară rusă.



12