Acciza pe carburanţi, “scuza” pentru blocarea bugetului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acciza pe carburanţi, “scuza” pentru blocarea bugetului

Politică 04 Decembrie 2013 / 00:00 632 accesări

„GURA BATE FUNDUL” Pentru că mai are puţin şi rămâne fără jucăria sa preferată - Puterea, preşedintele Traian Băsescu s-a gândit să-şi arate încă o dată colţii, încercând să demonstreze că el este încă jupânu’. Nemulţumit că Guvernul Ponta nu-i face pe plac eliminând prevederea privind majorarea accizei cu şapte eurocenţi la carburant, Băsescu a oferit, luni seară, o demonstraţie de forţă, anunţând că nu aprobă Memorandumul cu FMI. Din păcate, în excesul său de zel, şeful statului a dat cu bâta-n baltă, creând un adevărat tsunami în politica românească şi nu numai. În acest sens, europenii, prietenii lui Băsescu până mai deunăzi, ne-au transmis să ne băgăm minţile în cap pentru că, oricum, România trebuie să respecte recomandările Consiliului UE privind reformele structurale şi măsurile bugetare, indiferent dacă semnează sau nu Memorandumul cu FMI. Mesajul a venit chiar de la purtătorul de cuvânt al comisarului Olli Rehn, Simon O'Connor. Oficialul european a precizat că, „indiferent ce alegere face România, este esenţial să implementeze complet recomandările Consiliului Uniunii Europene, care includ măsuri fiscale pentru a asigura îndeplinirea ţintelor bugetare stabilite, precum şi reforme structurale ample pentru a îmbunătăţi capacitatea administrativă a României şi pentru a ridica potenţialul de creştere economică”.

SCANDALUL CONTINUĂ În timp ce europenii ne spuneau că, indiferent de situaţie, acordurile cu instituţiile internaţionale trebuie respectate, războiul politic se derula pe toate fronturile. Pe de o parte, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a continuat, ieri, să-l atace pe Băsescu, declarând că şeful statului ar avea nevoie de consult medical, deoarece ultimele decizii ale acestuia arată că ceva nu funcţionează. „Asta este o opinie personală”, a punctat Sârbu. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta l-a acuzat pe şeful statului de lipsă de discernământ în cazul refuzului de a semna Memorandumul cu FMI, liderul PSD susţinând însă că suspendarea preşedintelui, ca urmare a acestui fapt, este o speculaţie de presă. Atacat din toate părţile, Traian Băsescu a fost apărat de consilierul său Sebastian Lăzăroiu, care într-o postare pe un site de socializare, comentând afirmaţile lui Sârbu, a tras concluzia că PSD vrea să îl suspende pe Băsescu sau, mai rău, vrea să-l pună sub acuzare pentru înaltă trădare.

DEZBATERI În ciuda refuzului lui Traian Băsescu de a semna Memorandumul cu FMI, parlamentarii şi-au văzut ieri de treabă, demarând dezbaterile pe marginea bugetului de stat pentru 2014 în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului. Şi ca o dovadă că procesul de votare a bugetului nu a fost afectat de scandalul dintre Guvern şi Preşedinţie, aleşii din Camera Deputaţilor şi Senat au adoptat, în mai puţin de o oră, toate cele 52 de articole ale proiectului de buget. Înainte de dezbateri, premierul Victor Ponta i-a îndemnat pe senatori şi deputaţi la calm. „Vreau să fim raţionali şi să nu intrăm în panică. Bugetul se votează în condiţiile negociate de noi cu FMI şi CE”, a spus Ponta. El a precizat că, după ce va fi votat, bugetul pentru 2014 va pleca la preşedintele Băsescu, pentru promulgare. „O să vedem dacă, pentru prima dată în 24 de ani, preşedintele nu va promulga bugetul, nu vreau să anticipez”, a spus Ponta. Însă promulgarea bugetului depinde de eliminarea sau nu a majorării accizei la carburanţi, măsură solicitată de preşedinte. În acest caz, USL se ţine tare pe poziţie şi spune că acciza rămâne bătută în cuie. „Niciodată, nu se mişcă o literă”, a spus liderul PNL, Crin Antonescu, care a punctat că nu se va renunţa la acciză, chiar şi în cazul unei solicitări de reexaminare. În completare, premierul a explicat de ce este importantă majorarea accizei. El a spus că din acciza la combustibil va fi alocată, anual, o sumă cuprinsă între 750 de milioane şi un miliard de euro pentru construcţia de autostrăzi. În plus, Ponta a precizat că proiectul privind construcţia reţelei de autostrăzi va demara până în 2018 şi va uni regiunile istorice. În plus, el a propus elaborarea unui proiect de lege prin care guvernele viitoare să fie obligate să continue proiectele începute. În fine, şeful Executivului a spus că proiectul de buget pentru 2014 reflectă programul politic al alianţei care a câştigat clar alegerile din 2012 şi voinţa majorităţii populaţiei şi trebuie aprobat de către parlamentari, considerând că este nevoie de creşterea salariilor şi a pensiilor, dar şi de stabilitate.



12