Agenţi CIA se tem că ar putea ajunge în faţa justiţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Serviciile secrete americane i-au ucis pe cei mai importanţi membri ai reţelei al-Qaida, capturînd peste 5.000 de presupuşi terorişti, după atacurile de la 11 septembrie 2001. Afirmaţiile directorului general al agenţiei, generalul Michael Hayden, au fost precedate de mesajul numărului doi în ierarhia reţelei al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, care a lansat în ziua comemorării sîngeroaselor atentate ameninţări împotriva statelor din Golful Persic şi a Israelului. Acesta a subliniat că atacurile rămîn "un afront de neuitat" pentru agenţia americană, care a fost incapabilă să le prevină. CIA au colaborat cu alte agenţii pentru a anihila celulele operative ale reţelei al-Qaida, grupările afiliate şi simpatizanţii acesteia din toată lumea.

Agenţi CIA se tem că ar putea ajunge în faţa justiţiei

Externe 13 Septembrie 2006 / 00:00 772 accesări

Ofiţeri ai Agenţiei Centrale de Informaţii implicaţi în programul închisorilor secrete al administraţiei Bush au consultat avocaţi după ce au fost avertizaţi că ar putea fi acuzaţi pentru reţinere ilegală şi interogare a unor suspecţi de terorism. Ofiţeri de la biroul CIA din Langley, situat în statul Virginia, se tem că vor fi făcuţi responsabili pentru programul politic secret discreditat. Temerile acestora s-au accentuat după ce preşedintele american a anunţat săptămîna trecută că ultimii 14 prizonieri din închisorile secrete ale CIA au fost transferaţi la Guantanamo, pentru a fi judecaţi de tribunale militare.

Ofiţerii CIA vor fi nevoiţi să îşi suporte singuri cheltuielile pentru apărare dacă vor fi aduşi în faţa justiţiei. "Este rău", a afirmat Robert Baer, fost agent al CIA specializat în Orientul Mijlociu. "Biroul pentru consiliere legală al Casei Albe îţi spune că o activitate CIA este legală şi apoi cineva se rezgîndeşte. Însă nu cel care te-a sfătuit este găsit responsabil, ci angajatul CIA", a comentat acesta. Unii agenţi CIA, îngrijoraţi că ar putea fi implicaţi în scandal, au refuzat să ia parte la întruniri pentru a discuta despre închisorile secrete, metodele controversate de interogare, ce ar fi încălcat Convenţia de la Geneva sau despre transferurile de prizonieri între ţări.

După ce, anul trecut, cotidianul american "The Washington Post" a publicat informaţii în legătură cu închisorile secrete, cunoscute ca "situri negre" şi despre care se bănuieşte că ar fi existat în Polonia, România, Afganistan şi Thailanda, preşedintele Bush a fost presat de anumite state europene şi de opoziţia democrată să închidă aceste centre de detenţie. Ameninţările în legătură cu acţiunile în justiţie împotriva ofiţerilor CIA ar putea submina activităţile Agenţiei. Importanţi oficiali din cadrul administraţiei Bush au anunţat că intenţionează să introducă în legislaţie prevederi care să ofere imunitate ofiţerilor CIA, încît aceştia să nu fie judecaţi pentru implicare în activităţi considerate mai tîrziu ilegale.

Taguri articol


12