Aleșii tac și nu fac, de teama abuzurilor din Justiție

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Procurorii dictează proiectele din administrație?

Aleșii tac și nu fac, de teama abuzurilor din Justiție

Eveniment 02 Iulie 2015 / 00:00 1151 accesări

DNA FACE LEGEA În România ultimilor ani, lucrurile au luat-o complet razna. Au fost atât de mulți aleși locali luați la ochi de procurorii DNA încât aceștia refuză să mai deruleze proiecte de teamă să nu se interpreteze că ar fi ceva ilegal. Culmea este că procurorii au ajuns să ancheteze dacă o comunitate are nevoie de un drum asfaltat, de o rețea de apă nouă ori de un parc sau o fântână arteziană, și nu dacă proiectele au fost legal derulate. Primari și președinți de consilii județene au spus că autoritățile locale, și nu procurorii, trebuie să spună pe ce se cheltuiesc banii contribuabililor. Și asta pentru că edilii au fost aleși de cetățeni tocmai pentru a le rezolva problemele și dezvolta localitățile. ”Nu mai facem nimic. Îmi e frică să nu se interpreteze că aș fi făcut ceva ilegal. Dacă nu ne mai dă voie să realizăm proiecte, poate că ar trebui să plecăm acasă și să vină DNA să conducă localitatea”, a spus unul dintre primarii din județul Constanța, care a dorit să rămână sub protecția anonimatului, tocmai de frica DNA. Practic, s-a ajuns la situația în care aleșii nu mai vor să-și exprime punctul de vedere, de teama repercusiunilor. Dacă, în vremea comunismului, oamenii se temeau să critice orânduirea de la acea vreme pentru a nu fi săltați de Securitate, acum aleșii ezită să mai vorbească la telefon, pentru că orice ar spune ar putea fi interpretat împotriva lor.

ANCHETAT PENTRU ORICE Cu ceva mai mult curaj, același lucru îl spune de mult timp și președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, cel care a ajuns să fie anchetat pentru că a dus la îndeplinire hotărâri care să ducă la dezvoltarea județului. S-a ajuns la situația în care, practic, Constantinescu este anchetat și judecat pentru aproape orice proiect realizat, multe dintre ele reprezentând proiecte-pilot la nivel național. Culmea este că Nicușor Constantinescu este acuzat, alături de numeroși funcționari publici și primari, că a inițiat, votat și dus la îndeplinire hotărâri de Consiliu Județean, fapte care, într-o țară normală, pot face cel mult obiectul cercetării administrative și nicidecum penale.

STOP ABUZURILOR! Problema a fost abordată și la ședința de ieri a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR). Șeful UNCJR, Marian Oprișan, a declarat că nu mai trebuie lăsat niciun organ judiciar să se pronunțe dacă un Consiliu Local sau Consiliu Județean are voie sau nu să facă un proiect. ”De la decretele emise de președintele țării și Hotărârile de Guvern până la hotărârile consiliilor locale și consiliilor județene, trebuie să interzicem strict, prin lege, ca un organ judiciar al statului să cenzureze decizia de oportunitate privind realizarea unui proiect”, a afirmat Oprișan.

Cât privește activitatea desfășurată de DNA, Oprișan a susținut că această direcție trebuie să funcționeze, pentru că DNA-ul este o instituție necesară. ”În schimb, trebuie discutat cu toate componentele sistemului de justiție până unde merge cenzura privind legalitatea. Pentru că noi vorbim despre legalitate, iar organele judiciare din România trebuie să aibă dreptul, pe bună dreptate, să cenzureze legalitatea, nu oportunitatea deciziei administrative atât în plan guvernamental, cât și în plan local, cât și în planul președintelui țării”, a menționat Oprișan la reuniunea UNCJR.

Taguri articol


12