Alegeri marcate de violenţă în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri marcate de violenţă în Afganistan

Externe 07 Aprilie 2014 / 00:00 516 accesări

Afganii au mers în număr mare la vot şi fără incidente majore, sâmbătă, în pofida ameninţărilor cu atacuri talibane, pentru a-l desemna pe succesorul preşedintelui în exerciţiu, Hamid Karzai, cu câteva luni înainte de retragerea forţelor NATO. Autorităţile afgane au salutat, după primul tur al scrutinului prezidenţial de sâmbătă, o posibilă participare de 50% care ar fi mult superioară celei înregistrate la alegerile din 2009 (30%).

Acest prim transfer al puterii de la un preşedinte ales democratic la altul este considerat un test major pentru o ţară care urmează să-şi dovedească stabilitatea după retragerea forţelor NATO, până la sfârşitul anului. Opt candidaţi s-au înscris în cursa prezidenţială. Trei foşti miniştri sunt consideraţi favoriţi: Zalmai Rassoul, văzut drept candidatul preşedintelui în exerciţiu, Ashraf Ghani, un cunoscut economist, şi Abdullah Abdullah, un opozant care s-a clasat pe poziţia a doua la alegerile prezidenţiale din 2009. După scrutin, Abdullah Abdullah, care a denunţat fraude în 2009, a considerat alegerile un mare succes şi a anunţat că nu are exemple de nereguli. Rezultatele preliminare ale primului tur vor fi anunţate la 24 aprilie, înaintea unui posibil tur II pe 28 mai. Preşedintele Hamid Karzai, singurul politician care a condus această ţară săracă şi izolată, cu aproximativ 28 de milioane de locuitori, de la îndepărtarea talibanilor de la putere, în 2001, şi căruia Constituţia nu îi permite al treilea mandat, a votat cu puţin înainte de ora locală 8.00, după care i-a îndemnat pe afgani să sfideze ameninţările talibanilor şi să participe masiv în primul tur al alegerilor care îl vor desemna pe succesorul său. Sute de mii de poliţişti şi militari afgani au fost mobilizaţi pentru a preveni eventuale atacuri talibane. Rebelii, artizanii unei gherile violente de la înlăturarea lor de la putere de o coaliţie militară condusă de americani, au efectuat o serie de atacuri sângeroase în cursul campaniei electorale, fără să submineze procesul. Pe lângă insecuritate şi absenteism, fraudele, care au pătat pecedentele alegeri prezidenţiale, în 2009, reprezintă una dintre cele mai temeri cu privire la acest scrutin. O bombă artizanală a explodat ieri în oraşul Kunduz, din nordul Afganistanului, la trecerea unui camion care transporta buletine de vot, omorând trei persoane.

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a felicitat, sâmbătă, poporul afgan pentru participarea la alegerile prezidenţiale, calificându-le un moment istoric pentru Afganistan. Şi preşedintele SUA, Barack Obama, a salutat participarea afganilor la alegerile prezidenţiale, subliniind că acest scrutin este esenţial pentru a asigura viitorul democratic al Aganistanului.



12