Alexis Tsipras este noul premier al Greciei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alexis Tsipras este noul premier al Greciei

Externe 27 Ianuarie 2015 / 00:00 765 accesări

Liderul formațiunii de stânga Syriza, Alexis Tsipras, a fost desemnat premier al Greciei, ieri, la 16.00, ora României. Syriza și Grecii Independenți (dreapta) au format o coaliție de guvernământ după alegerile legislative de duminică, câștigate de partidul lui Tsipras. După numărarea a 99% din buletinele de vot, partidul condus de Alexis Tsipras a obţinut peste 36%, cu nouă procente mai mult decât dreapta moderată, care s-a aflat până acum la putere. Cu scorul din acest moment, Syriza are 149 de mandate în Parlamentul elen. 

Preşedintele francez, Francois Hollande, l-a felicitat pe Alexis Tsipras pentru victorie, amintind de prietenia care uneşte Franţa şi Grecia, şi i-a transmis lui Tsipras dorinţa sa de ”a continua cooperarea strânsă între cele două ţări, în beneficiul creşterii şi stabilităţii Zonei Euro, în spiritul progresului, solidarităţii şi responsabilităţii care se află în centrul valorilor europene”, în timp ce premierul britanic, David Cameron, a apreciat că ”incertitudinea economică va creşte în Europa”. Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat ieri pe Alexis Tsipras, adversar al politicilor de austeritate desfăşurate în Europa, pentru victoria obţinută, exprimându-și speranța că ”Rusia și Grecia vor continua să îşi consolideze cooperarea tradiţional constructivă în toate domeniile şi vor putea coopera în mod eficient pentru a rezolva problemele actuale din Europa şi din lume”. Și SUA au anunţat ieri că se aşteaptă la o cooperare strânsă cu noul Guvern grec.

Cancelarul german, Angela Merkel, se aşteaptă ca noul Guvern grec să respecte angajamentele pe care şi le-a asumat ţara în domeniul reformelor economice şi austerităţii bugetare. La o zi după victoria în alegerile legislative obţinută de Syriza, care vrea să repună în discuţie politica de austeritate şi de asanare a finanţelor atât de dragi Germaniei, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert, a dat asigurări că ”Berlinul va propune viitorului guvern grec să lucreze împreună”. Potrivit tradiţiei, Merkel, care încă nu a discutat cu liderul Syriza, Alexis Tsipras, în urma victoriei în alegeri, i-a trimis o telegramă de felicitare, după ce acesta a fost nominalizat oficial premier. Seibert a repetat că Germania vrea ca Grecia să rămână în Zona Euro. Berlinul s-a amestecat în campania electorală din Grecia, la începutul lui ianuarie, prin scurgeri în presa germană evocând scenariul unei posibile ieşiri a Greciei din Zona Euro, în cazul unei victorii a Syriza. Guvernul a dat asigurări, ulterior, că vrea o Grecie care să aibă moneda unică.

UN CHE GUEVARA ELEN Presa occidentală în descrie pe Alexis Tsipras drept ”un Che Guevara al elenilor”. El a atras voturi cu promisiunea că va negocia dur cu creditorii internaţionali, pentru a scăpa de măsurile de austeritate care i-au adus pe mulţi în pragul sărăciei. Alexis Tsipras a evoluat rapid de la un simplu politician din opoziţie la un nume cu greutate în Grecia. Ambiţios şi carismatic, bărbatul de 40 de ani s-a poziţionat vehement împotriva condiţiilor extreme de austeritate impuse de creditorii internaţionali pentru salvarea Greciei de la faliment. Născut în Atena, în 1974, la trei zile după căderea juntei militare, Alexis Tsipras s-a alăturat mişcării tinerilor comunişti şi a devenit rapid un activist remarcabil. A studiat ingineria, dar s-a dedicat în întregime politicii. În 2008, la 33 de ani, a devenit cel mai tânăr lider al unui partid politic din Grecia. Criticii spun despre Alexis Tsipras că n-are experienţă şi că planurile sale sunt absurde. Evoluţia partidului radical de stânga Syriza este remarcabilă: dacă la alegerile de acum 5 ani aduna doar 5 procente, din 2012, situaţia s-a schimbat. Pe fondul unui şomaj uriaş, de 25%, al sutelor de mii de mici afaceri închise şi al nivelului scăzut de trai, tot mai mulţi greci au fost de partea lui Alexis Tsipras. Experţii spun că victoria sa ar putea acţiona asemeni unui catalizator pentru schimbări politice şi în alte zone, unde la putere ar putea veni formaţiuni radicale.



12