Amenzile pentru neplata orelor suplimentare pot ajunge la sume uriașe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Potrivit modificării Codului Muncii adoptate miercuri

Amenzile pentru neplata orelor suplimentare pot ajunge la sume uriașe

Social 18 Septembrie 2019 / 16:21 2846 accesări

Angajatorii care încalcă prevederile legale referitoare la munca suplimentară vor risca amenzi mai mari decât în prezent, conform proiectului de act normativ adoptat miercuri de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Mai precis, amenda se va aplica nu doar o dată, indiferent de numărul angajaților afectați dintr-o firmă, cum era până acum, ci pentru fiecare persoană în parte pentru care se încalcă legislația, cum ar fi, de exemplu, atunci când nu se plătesc orele suplimentare lucrate de salariați.

RESPINSĂ DE SENAT, APROBATĂ DE CAMERA DEPUTAȚILOR

Propunerea legislativă pentru modificarea lit. i) a alin. (1) al art. 260 din Legea nr. 53/2003 - Codul munciia fost respinsă de Senat acum un an, însămiercuri a fost adoptată de Camera Deputaților, urmând să fie trimisăpentru promulgare președintelui României. Este vorba despre amenda aplicabilă actualmente pentruîncălcarea prevederilor legale din Codul muncii referitoare la munca suplimentară, cum ar fi, de exemplu, neplata orelor suplimentare. Acum, pentru această faptă, angajatorul riscă oamendă unicăîntre 1.500 și 3.000 de lei, însă proiectul prevede că amendase va aplica pentru fiecare persoanăpentru care inspectorii de muncă identifică nereguli. Cu alte cuvinte, dacă, în prezent, un angajator încalcă prevederile referitoare la munca suplimentară în cazul a zece salariați, amenda este între 1.500 și 3.000 de lei. După ce proiectul de lege se va aplica, în exact aceeași situație angajatorul va risca o amendă minimă totală de15.000 de leiși una maximă totală de30.000 de lei(adică între 1.500 și 3.000 de lei pentru fiecare dintre cele zece persoane). Deși inițial se dorea stabilirea unei limite maxime totale de 30.000 de lei pentru această amendă, parlamentarii n-au reușit să se pună de acord și proiectul va ajunge la președintele României lipsit de o astfel de limită. Așadar, se va putea ajunge la situații grave, în care o firmă mare care a încălcat legea în cazul a 100 de salariați, de exemplu, va putea fi amendată cu până la 300.000 lei.

Există mai multe prevederi în Codul muncii care fac referire la munca suplimentarăa salariaților și a căror încălcare poate aduce amenzi angajatorilor. Astfel, angajații cu normă parțială n-au voie să presteze muncă suplimentară, de exemplu, iar orice salariat cu normă întreagă poate presta muncă suplimentară numai dacă este de acord cu solicitarea angajatorului în acest sens. O altă prevedere se referă la durata maximă legală a timpului de muncă, ce nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv, cu anumite excepții, orele suplimentare. Munca suplimentară trebuie compensată cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice, mai prevede Codul muncii, însă dacă acest lucru nu este posibil, se acordă un spor salarial de cel puțin 75% din salariul de bază. Codul mai prevede că numai salariații care au cel puțin 18 ani pot presta muncă suplimentară.



Ştiri recomandate

12