Școli din secolul 21 cu WC de Ev Mediu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Paradox în învățământul rural

Școli din secolul 21 cu WC de Ev Mediu

Școala din Dobromir a fost modernizată și dotată cu tehnologie de ultimă oră, dar WC-urile au rămas în curte
Eveniment 15 Ianuarie 2015 / 00:00 3281 accesări

Dacă ar fi să judecăm după standardele actuale, multe dintre școlile din satele constănțene nu ar trebui să își desfășoare activitatea. Fără apă curentă și cu toaletele în curte, unele unități de învățământ de la țară reprezintă adevărate focare de infecție pentru elevi. Nu mai puțin de 19 școli din județ au început anul școlar 2014 - 2015 fără autorizație de funcționare din cauza faptului că nu respectă normele sanitare, adică nu au alimentare cu apă, toaletele sunt amenajate în curte, iar mizeria transformă școala într-un focar de infecție. Săptămâna aceasta, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) a dispus o serie de controale pentru a verifica atât modul în care se desfășoară actul educațional, cât și condițiile din școli. În privința actului educațional, directorii și profesorii au competența de a face îmbunătățiri. Însă autoritățile locale sunt singurele care au datoria de a asigura condiții cât mai bune în clădiri. Inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), prof. Răducu Popescu, a spus că, în ultimii doi ani, primăriile au făcut multe investiții în școli. „Autoritățile locale s-au dovedit a fi foarte înțelegătoare și cooperante, dar, din păcate, lucrurile nu se mișcă atât de repede cum ar trebui”, a afirmat Popescu.

CONDIȚII MEDIEVALE

În ciuda investițiilor în școli, în unele situații, instituțiile de învățământ oferă elevilor condiții precare. Spre exemplu, școala din satul Dunărea (comuna Seimeni) a fost renovată de curând, dar încă este dotată cu WC-uri turcești aflate în curte. Iar în timpul iernii, elevii tremură de frig la ore pentru că sobele de teracotă nu dau suficientă căldură. Primăria are în plan instalarea unei centrale termice și amenajarea toaletelor în interiorul școlii, dar pentru această investiție e nevoie de cel puțin 40.000 de lei, bani de care autoritățile locale nu dispun în prezent. Nici școlile din satele comunei Dobromir (Cetatea, Lespezi, Văleni, Pădureni, Dobromiru din Deal și Dobromir) nu stau mai bine la acest capitol. Școala din localitatea Dobromir, de exemplu, nu este alimentată cu apă curentă. Grupurile sanitare se află în spatele școlii, iar cei 200 de elevi se spală pe mâini deasupra unui lighean, folosind apă dintr-un rezervor alimentat de la cișmeaua din apropiere. Primarul comunei Dobromir, Eugen Iliescu, a spus că există demult un proiect de racordare a școlii la o sursă de apă. A fost săpat un puț, iar Primăria dispune în prezent de o pompă și de un bazin pentru depozitarea apei. Însă investiția a fost stopată din cauza lipsei de bani. Interesant este că, în ultimii ani, s-au găsit fonduri pentru diverse lucrări de modernizare la clădirea școlii. Mai mult, printr-un program guvernamental, computerele unității de învățământ au fost conectate la internet. La fel ca școlile din Dunărea și Dobromir, cele din satele Rasova (comuna Rasova), Beiu (comuna Saligny), Saraiu (comuna Saraiu), Cerchezu (comuna Cerchezu) și Făurei (orașul Băneasa) au condiții sanitare demne de Evul Mediu.

EXEMPLU DE „AȘA DA”

Un exemplu remarcabil de investiție realizată ca la carte este școala gimnazială din satul Dumbrăveni. Clădirea în care funcționează de 100 de ani unitatea de învățământ a fost modernizată și extinsă, exclusiv din fonduri europene. A fost schimbat totul, de la structura de rezistență până la materialele didactice. În plus, au fost montate rampe și toalete pentru persoane cu dizabilități, în conformitate cu standardele europene.

Taguri articol


12