”Ingerinţa SUA în afacerile altor state, o lovitură pentru stabilitatea mondială”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Ingerinţa SUA în afacerile altor state, o lovitură pentru stabilitatea mondială”

Externe 27 Octombrie 2014 / 00:00 467 accesări

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu pentru cotidianul norvegian ”Verdens Gang” că ”ingerinţa SUA şi statelor occidentale în afacerile interne ale altor ţări aduce o lovitură grea stabilităţii internaţioale. Lumea a intrat într-o perioadă de tranziţie şi, după toate aparenţele, situaţia este acum mai mult decât o altă etapă a istoriei, ne confruntăm cu o schimbare a epocilor. Au loc o redistribuire a echilibrului global de forţe şi apariţia unui nou sistem policentric al ordinii mondiale. Situaţia internaţională se caracterizează printr-o turbulenţă tot mai mare şi imprevizibilitate, o intensificare a competiţiei globale care cuprinde nu numai economia şi politica, ci, alături de ele, valorile şi modelele de dezvoltare. Formarea noii lumi merge mână în mână cu alţi numeroşi factori ce fac imaginea relaţiilor internaţionale mult mai neregulată şi mai multiformă decât anterior. Provocările transfrontaliere precum răspândirea armelor de distrugere în masă, terorismul internaţional, traficul de droguri, crima organizată, epuizarea resurselor şi alimentelor, epidemiile, migrarea ilegală, schimbările climatice şi multe altele se acumulează. Zonele de conflict se extind şi conflictele izbucnesc cu o frecvenţă mai mare, din cauza agravării crizelor interne amplificate de cauze interetnice şi interreligioase. Extremiştii religioşi, inclusiv cei uniţi sub egida aşa-numitului Stat Islamic, râvnesc la puterea etatică în numeroase ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Toate acestea produc agregarea elementelor haosului şi anarhiei în afacerile internaţionale”.

Lavrov este încrezător însă că problemele mondiale actuale pot fi rezolvate doar prin eforturi colective ale comunităţii internaţionale, pe baza rolului central al ONU. Aceasta presupune elaborarea unor abordări comune, fără standarde duble. ”Din nefericire, observăm încercări din partea SUA şi a altor ţări occidentale de a impune modelele lor altora, de a se amesteca în afacerile interne ale unor state suverane, pentru a-şi atinge propriile obiective geopolitice. Aceste metode de acţiune au deschis uşa bombardamentelor în Iugoslavia, incursiunilor în Irak, atacurilor în Libia şi destabilizării în Siria. Toate acestea aduc o lovitură grea stabilităţii internaţionale. Rusia intenţionează să continue să promoveze o agendă unificatoare pe scena internaţională. Noi suntem dispuşi să construim relaţii cu toate statele şi asociaţiile care se arată pregătite să ne întâlnim la jumătatea drumului - destul de natural, pe baze de egalitate, beneficii mutuale şi respect reciproc”, a conchis ministrul rus de Externe.

DEZMINȚIRE Rusia nu a promis să trimită instructori în Irak pentru formarea trupelor irakiene, aşa cum i-a propus secretarul de stat american, John Kerry, a declarat, sâmbătă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, denunţând ”cooperarea selectivă pe care o promovează SUA”. La încheierea unei întrevederi cu Lavrov, la 14 octombrie, Kerry declarase că au convenit să exploreze posibilitatea ca Rusia să facă mai multe pentru a susţine forţele irakiene în lupta lor împotriva organizaţiei SI. Lavrov a reiterat, de asemenea, refuzul Moscovei de a împărtăşi informaţiile obţinute de serviciile de informaţii privind SI, subliniind că nu se pune problema unei cooperări care nu poate duce decât într-un punct. Vineri, preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat SUA că sunt parţial responsabile de succesul SI, din cauza intervenţiei lor în Irak, care a împins către această grupare foştii militari ai lui Saddam Hussein, ce acţionează acum foarte eficient din punct de vedere militar.



12