”Occidentul trece sub tăcere blocada asupra Transnistriei”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Occidentul trece sub tăcere blocada asupra Transnistriei”

Externe 01 Aprilie 2014 / 00:00 646 accesări

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunţat, în cursul unei convorbiri telefonice cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, blocada impusă regiunii separatiste Transnistria, care oficial aparţine R. Moldova. ”Occidentul trece sub tăcere blocada asupra Transnistriei, organizată de Chişinău şi Kiev. Mai mult, UE şi SUA încurajează această politică”, a declarat şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru postul de televiziune Rossia 1. Lavrov a adăugat că Moscova intenţionează să abordeze foarte serios problema cu UE şi SUA, în contextul temerilor privind anexarea regiunii transnistrene, după ce peninsula ucraineană Crimeea a intrat în componenţa Federaţiei Ruse.

Declaraţia ministrului rus de Externe intervine în condiţiile în care Ucraina a decis consolidarea măsurilor de securitate şi control la frontiera cu R. Moldova în regiunea transnistreană. Ulterior, mai mulţi cetăţeni ruşi care locuiesc în regiunea transnistreană nu au fost lăsaţi să intre în Ucraina. De asemenea, trenurile de marfă cu provizii pentru contingentul rus care participă la misiunea de menţinere a păcii din regiunea transnistreană nu mai pot să ajungă în teritoriul din stânga Nistrului, ceea ce a provocat nemulţumirea Rusiei şi a regimului separatist de la Tiraspol, care au denunţat o blocadă asupra Transnistriei. În replică, ministrul ucrainean de Externe, Andrei Deşciţa, a declarat sâmbătă că ”situația din Transnistria şi încercările Rusiei de a proteja Transnistria reprezintă un semnal foarte îngrijorător”. La rândul său, adjunctul secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, a respins, duminică, la Chişinău, acuzaţiile ministrului rus de Externe privind blocada asupra Transnistriei, afirmând că Ucraina doar controlează mai riguros traficul. Victoria Nuland a apreciat că Moscova ar trebui să facă presiuni asupra Tiraspolului, pentru ca acesta să permită accesul observatorilor OSCE în zona sa de frontieră.

După anexarea Crimeei de către Rusia, există temeri privind amplificarea tensiunilor în privinţa conflictului din regiunea transnistreană. Discuţii pe această temă au avut vineri, la telefon, preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin. Acesta i-a transmis omologului american că blocada comercială şi economică din regiunea transnistreană contribuie la înrăutăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei din regiune, creează obstacole asupra liberei circulaţii şi afectează activitatea economică. Evoluţiile din regiunea transnistreană au fost discutate duminică, la Paris, de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de Stat american, John Kerry. Lavrov a anunţat că Rusia şi SUA au convenit să depună eforturi în vederea obţinerii unui statut special pentru Transnistria, în cadrul unei R. Moldova unite, suverane şi neutre. Totodată, ministrul rus de Externe a cerut partenerilor americani să se asigure că procesul de negocieri privnd soluţionarea conflictului transnistrean în formatul 5+2 este eficient şi asigură, în stadiul actual, o abordare complexă, astfel încât problema să fie rezolvată prin acţiuni specifice.



12