”Sirienii au avut de ales între Bashar şi... Bashar”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Sirienii au avut de ales între Bashar şi... Bashar”

Externe 04 Iunie 2014 / 00:00 515 accesări

Birourile de vot s-au deschis ieri, la ora locală 7.00, în Siria, în vederea alegerilor prezidenţiale controversate organizate de regim şi la care Bashar al-Assad este sigur de victorie în faţa a doi candidaţi necunoscuţi. Potrivit Ministerului de Interne, peste 15 milioane de sirieni au fost chemaţi la urne pentru acest scrutin organizat în zonele controlate de regim. Ziua de dinaintea alegerilor a fost marcată de o escaladare a evenimentelor, cu un atentat soldat cu zece morţi în provincia Homs, generând temeri privind atacuri ale rebelilor în ziua scrutinului.

”Sirienii care au votat la alegerile prezidenţiale au avut de ales între Bashar şi Bashar”, a comentat şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius. ”Este o farsă tragică. Sirienii, mai mult decât atât, doar sirienii din zonele aflate sub controlul regimului au de ales între Bashar şi Bashar. Realitatea este că se cunosc deja rezultatele alegerilor, înainte ca acestea să înceapă”, a acuzat ministrul Fabius, într-o declaraţie pentru postul de televiziune France 2. ”Acest preşedinte, care este calificat drept criminal împotriva umanităţii de către secretarul general al ONU, nu poate reprezenta viitorul poporului său”, a adăugat ministrul francez, care a apreciat că ”preşedintele sirian, Bashar al-Assad, este un personaj dispreţuitor”.

Alegerea preşedintelui Assad, care se confruntă cu doi candidaţi necunoscuţi la scrutin, nu ridică niciun semn de întrebare, în condiţiile în care toţi alegătorii care au apărut la posturile de televiziune oficiale au afirmat că au votat pentru liderul de la Damasc. Rebelii şi militanţii denunţă ”alegeri sângeroase”, iar SUA - ”o impostură”, în timp ce conflictul din Siria s-a soldat în mai bine de trei ani cu peste 162.000 de morţi. Ministrul Laurent Fabius a reafirmat că ”obiectivul celor care doresc democraţia în Siria este obţinerea unui acord politic, deşi acest lucru este foarte dificil”. Potrivit şefului diplomaţiei franceze, în acest sens, sunt necesare discuţii cu reprezentanţi ai regimului de la Damasc, dar nu cu preşedintele Bashar al-Assad, care, în opinia sa, este aliat al grupărilor islamiste, deşi acestea luptă împotriva puterii siriene. ”Grupările teroriste şi Bashar al-Assad se susţin reciproc într-o anumită formă de terorism. În realitate, regimul nu luptă împotriva grupărilor teroriste”, a mai afirmat Fabius.



12