Angela Merkel, învinsă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Angela Merkel, învinsă

Externe 22 Ianuarie 2013 / 00:00 525 accesări

Alianţa social-democraţilor cu ecologiştii a învins la limită, duminică seara, guvernul regional condus de coaliţia conservatorilor (CDU) şi liberalilor (FDP) a cancelarului Angela Merkel, în Saxonia Inferioară, potrivit proiecţiilor televiziunii publice. Anterior fusese anunţată victoria Angelei Merkel, motiv pentru care dezamăgirea susţinătorilor acesteia a fost şi mai mare la aflarea rezultatelor. Potrivit acestor proiecţii, SPD şi Verzii ar obţine împreună cu un loc mai mult decât conservatorii şi liberalii, permiţându-le să înlăture guvernul regional al lui David McAllister (CDU), care a fost puternic susţinut de Merkel în campania electorală. Ieri, Angela Merkel, a calificat drept ”o înfrângere dureroasă” eşecul la alegerile din Saxonia Interioară. Angela Merkel va candida pentru un nou mandat, peste opt luni, la alegerile legislative din toamna acestui an. De la debutul celui de-al doilea mandat al său, în 2009, CDU a suferit un regres la aproape fiecare scrutin local şi a înregistrat mai multe înfrângeri majore, pierzând în mari landuri din vestul ţării, precum Renania de Nord-Westfalia sau Baden-Wurtemberg, un fief istoric.

50 DE ANI DE PRIETENIE Sărbătorind semnarea în 1963 a Tratatului de la Élysée de prietenie între ”inamici ereditari”, Francois Hollande şi Angela Merkel au lansat, aseară, la Berlin, festivităţile care marchează o jumătate de secol de prietenie franco-germană, întâlnindu-se cu tineri din cele două ţări, după care au discutat despre subiecte de actualitate, în cadrul unui dineu de lucru. Ei au avut o reuniune restrânsă la sediul Cancelariei, în cadrul căreia au abordat subiecte internaţionale, inclusiv situaţia din Mali. În contextul în care armata franceză este angajată, alături de cea din Mali, într-o confruntare armată împotriva islamiştilor, Germania se limitează la o susţinere discretă, prin trimiterea a două avioane şi a unor instructori cu misiunea formării de trupe africane şi la promisiunea unui ajutor umanitar. ”Germania nu vrea să mai fie o mare putere în politica externă”, a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, într-un interviu publicat ieri, evocând ”amintirea dureroasă a barbariei naziste”. ”Nici măcar nu suntem geloşi pe Franţa şi Marea Britanie, care reprezintă adevărate puteri în politica externă. Acest lucru se poate vedea în Mali, dar l-am văzut şi în Libia şi, un pic, în Siria”, a adăugat el. În martie 2011, Berlinul şi-a ofensat aliaţii occidentali, abţinându-se, alături de China şi Rusia, în cursul unui vot la Consiliul de Securitate al ONU asupra recurgerii la forţă împotriva armatei fostului dictator libian Muammar Gaddafi.

Cele două ţări îşi vor sărbători prietenia cu fast, astăzi, printr-o reuniune a celor două guverne, la nivel de consilii de miniştri, la Cancelarie, urmată de o reuniune a deputaţilor din Bundestag şi Adunarea Naţională, la Reichstag.



12