Antibioticele de ultimă generaţie îşi pierd eficacitatea!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Astăzi, ziua europeană a informării despre antibiotice În lupta împotriva infecţiilor

Antibioticele de ultimă generaţie îşi pierd eficacitatea!

Sănătate 18 Noiembrie 2013 / 00:00 568 accesări

O durere în gât sau o măsea umflată duce mulţi români, dar nu numai, în prima farmacie. Chiar dacă, teoretic, aceste unităţi nu mai au voie să elibereze antibiotice fără o prescripţie medicală, mulţi farmacişti se lasă înduplecaţi şi vând antibiotice celor care se milogesc să le obţină. Poate că, în unele cazuri, indicaţiile sunt numai bune, însă sunt şi situaţii când farmaciştii n-ar trebui să elibereze cu atâta uşurinţă medicamentele, mai ales dacă vorbim de cele de ultimă generaţie. Nu de puţine ori, specialiştii au atras atenţia că tratamentele luate “după ureche” pot cauza grave probleme de sănătate. Ba mai mult decât atât, atunci când se impune administrarea unor antibiotice, se constată că acestea nu mai au efectul scontat. Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunţat că procentul infecţiilor provocate de bacteria Klebsiella pneumoniae, o cauză obişnuită a îmbolnăvirii la pacienţii spitalizaţi care erau rezistenţi la carbapeneme (antibiotic), era mai mare de 5%, în 2012, în cinci ţări membre ale UE: Grecia, Cipru, Italia, România şi Slovacia, potrivit Reuters. În 2009, doar Grecia şi Cipru au depăşit acest prag. Un comunicat publicat de Comisia Europeană, cu câteva zile înainte de marcarea, pe 18 noiembrie, a Zilei europene a informării despre antibiotice, arată că s-a redus utilizarea de antibiotice de către oameni şi, de asemenea, a crescut gradul de conştientizare de către opinia publică a faptului că antibioticele nu distrug viruşii.

Şi totuşi, sunt date statistice care arată probleme în continuare. Sunt datele publicate, în paralel, de ECDC, care arată o proliferare în Europa a bacteriilor Gram-negative rezistente la multiple medicamente, care au devenit, de asemenea, rezistente la carbapeneme - antibiotice de ultimă generaţie folosite pentru tratarea infecţiilor asociate asistenţei medicale. Astfel că specialiştii Comisiei Europene îşi intensifică lupta împotriva rezistenţei la antimicrobiene (RAM) prin finanţarea a 15 proiecte de cercetare noi şi prin norme de armonizare privind colectarea datelor referitoare la RAM cu privire la animale şi alimente.

Comisarul european pentru Sănătate, Tonio Borg, s-a arătat profund îngrijorat de faptul că antibioticele, care au permis tratarea infecţiilor bacteriene ce se soldau anterior cu moartea şi care salvează multe vieţi, devin în prezent din ce în ce mai puţin eficace.



12