Artefacte vechi, în vitrinele Istoriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reamenajări la MINAC

Artefacte vechi, în vitrinele Istoriei

Cultură 17 Ianuarie 2013 / 00:00 463 accesări

La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) se lucrează de zor la reamenajarea sălilor IX şi X din cadrul expoziţiei permanente de la etajul I. Acesta este motivul pentru care instituţia de cultură va rămâne închisă, până pe 23 ianuarie, în ajunul celebrării Unirii Principatelor Române de la 1859.

În aşa-numita sală „Mircea cel Bătrân” (sala X), dar şi în cea din imediata vecinătate, în care este reconstituit un bordei, o echipă de angajaţi, coordonată de specialistul dr. Cristina Talmaţchi, lucra, ieri, cu multă băgare de seamă, în preajma pieselor de colecţie. În sala „Mircea cel Bătrân”, piesele care urmau să fie expuse erau fotografiate, deoarece fiecare obiect are o fişă analitică de evidenţă, unde se regăsesc, alături de numărul de inventar şi descrierea completă, o imagine. Chiar şi artefactele vechi care vor rămâne în expoziţia permanentă sunt din nou fotografiate, pentru a înlocui imaginea alb-negru existentă cu una color. În sala IX, de epocă medieval-timpurie, punctul de atracţie este un bordei descoperit la Capidava şi reconstituit pentru publicul vizitator.

În expoziţia reamenajată, piesele vor fi grupate în funcţie de situl în care au fost descoperite. „Făcând această schimbare aducem piese noi, deoarece vrem să integrăm în expoziţie săpăturile din ultimele decenii”, a spus dr. Cristina Talmaţchi, specialist în istorie medievală. „În sala X, primele vitrine vor fi dedicate sitului de la Păcuiul lui Soare, iar după aceea vom avea vase ceramice, descoperite la Midia, într-un cuptor de olar din secolul al XIII-lea. Vom păstra în continuare armamentul expus aici, scuturile şi săbiile, şi vom aduce câteva vase noi din secolele XVII-XVIII,din descoperirile întâmplătoare de la Cernavodă”, a mai spus dr. Cristina Talamţchi.

Procesul de reamenajare a expoziţiei permanente a MINAC a început, potrivit directorului instituţiei de cultură, dr. Gabriel Custurea, în anul 2006, cu Sala Tezaur, până în prezent fiind refăcută expoziţia de la etajul I. Pe lângă reorganizarea sălilor şi vitrinelor din colecţiile MINAC, au fost înlocuite parchetul şi draperiile, vechi din anul 1977.

Taguri articol


12