Asalt final la Donețk

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Statul ucrainean se bate singur

Asalt final la Donețk

Externe 12 August 2014 / 00:00 617 accesări

În cursul zilei de ieri luptele grele s-au înregistrat în regiunea Lugansk, din estul Ucrainei, în ceea ce oficialii de la Kiev au anunțat drept asaltul final pentru recucerirea orașului Donețk. Aproape 3.500 de soldați ucraineni, care au fost blocați anterior în timpul unei operațiuni la frontiera între regiunea Lugansk și Rusia sunt dați dispăruți și, probabil, nu mai sunt în viață, a declarat pentru sitetul Russia Today o sursă de rang înalt din Ministerul ucrainean al Apărării. În aceste ultime două săptămâni, din regiunea blocată de insurgenți au reușit să iasă doar patru grupuri, compuse din câte 7 sau 18 persoane. Totodată, tehnica militară lăsată pe câmpul de luptă de armata ucraineană a fost, cel mai probabil, capturată de insurgenți.

SĂ FIE ARMATĂ, CHIAR ȘI NEPROFESIONISTĂ Violențele cu iz naționalist din estul Ucrainei au agravat situația tuturor minorităților din țara vecină. Reprezentanţii românilor din Ucraina afirmă că principalele probleme cu care se confruntă sunt legate de asimilarea promovată de statul ucrainean, de păstrarea identităţii, închiderea şcolilor, dar şi de faptul că tinerii români vor fi încorporaţi pentru a apăra frontiera de est. Venind din zona de conflict, preşedintele Asociaţiei Naţionale Culturale Basarabia a românilor din regiunea Odessa, Anatol Popescu, a povestit despre îngrijorările legate de încorporarea foştilor militari în termen, a cadrelor militare în rezervă, dar şi a tinerilor de 18 ani, începând din toamnă, în actualul context. „Cu acest conflict armat din estul Ucrainei, situaţia românilor din sudul Basarabiei este una destul de anevoioasă. Se pare că Ucraina va reveni la o armată neprofesionistă, se pare că din toamnă vor fi recrutaţi băieţi de 18 ani, ceea ce e îngrijorător pentru mica noastră comunitate. În sudul Basarabiei sunt 80.000 de români şi oficial declaraţi moldoveni. E o comunitate destul de importantă şi ar fi păcat să moară românii pentru o cauză nu ştiu a cui”, afirmă Anatol Popescu.

FĂRĂ INTERVENȚII DE ORICE FEL Ca să înceteze violențele, ieri s-a anunțat în mod destul de surprinzător că oficialii de la Moscova au ajuns la un acord cu administraţia de la Kiev pentru ca membri ai Crucii Roşii să efectueze o misiune umanitară în estul Ucrainei. Rusia cochetează cu această idee din weekend, dar până acum nu a obținut aprobarea SUA. Preşedintele Obama a respins propunerea, iar cancelarul german, Angela Merkel, a catalogat-o, într-o conversaţie cu premierul britanic David Cameron, drept „inacceptabilă, nejustificată şi ilegală”. La rândul său, Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a avertizat că există o probabilitate foarte ridicată ca Rusia să intervină militar în estul Ucrainei sub pretextul unei operaţiuni umanitare. Imediat și preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a avertizat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să nu ordone o intervenţie în estul Ucrainei nici măcar din raţiuni umanitare. În schimb, liderul de la Kremlin va efectua o adoua sa vizită în Crimeea, de la anexarea la Federația Rusă, pentru a susține acolo un discurs în cadrul unei reuniuni cu deputați ai Parlamentului rus.

SANCȚIUNI ȘI MANEVRE Rusia dă semne împăciuitoare, dar imediat arată pumnul. Oficialii de la Mosocova au afirmat că recunosc dreptul UE de a înainta plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în legătură cu sancțiunile ruse, însă se vor folosi de toate posibilitățile legale și posibile pentru a-și apăra interesele, inclusiv pentru a contesta sancțiunile la adresa sa. Ca răspuns la sancțiunile pe care Occidentul le-a inițiat împotriva Rusiei din cauza evenimentelor din Ucraina, Moscova a anunțat interzicerea totală a importurilor de carne de vită, de porc, de pasăre, de pește, de legume și fructe, de brânzeturi, de lapte și produse lactate din țările UE, Australia, Canada, Norvegia și SUA, importuri anuale în valoare de 9,1 miliarde de dolari. Cel mai mult vor avea de suferit de pe urma acestei interdicții țările din UE, care livrau pe piața rusă produse de pe lista celor sancționate în valoare de 6,5 miliarde de dolari.

Imediat și forțele aeropurtate ruse au început ieri manevre de anvergură în regiunea Pskov, în nord-vestul Rusiei, a indicat Ministerul Apărării de la Moscova. Între 11 și 16 august, se vor desfășura, în două etape, manevre de comandă și control ale Diviziei nr. 76 de gardă aeropurtate Cernigov cu aterizare pe teren necunoscut și tragere la țintă, a indicat Irina Kruglova, purtătoare de cuvânt a armatei ruse. Circa 3.000 de parașutiști și 12 de vehicule militare vor fi lansați de avioane-cargo Il-76. „Pentru aplicarea de atacuri aeriene împotriva unor ținte terestre ale unui ipotetic inamic, vor fi mobilizate peste 30 de avioane de luptă și elicoptere”, se mai arată în comunicat. Aceste aplicații militare fac parte dintr-o serie de manevre ce au intensificat tensiunile în creștere între Rusia și Occident, care acuză Moscova de destabilizarea situației din Ucraina, prin furnizarea de sprijin separatiștilor proruși din regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei.

Emisia televiziunii ruse de ştiri de business RBK-TV a fost interzisă în Ucraina, autorităţile de la Kiev anunţând că au luat această decizie în interesul securităţii informaţiei. Într-o declaraţie de presă, Consiliul audiovizualului din Ucraina informează că a decis interzicerea emisiei acestei televiziuni din cauză că ea nu respectă legislaţia din Ucraina şi nici cea europeană. Decizia a fost luată ca urmare a unei monitorizări făcute de autoritatea de reglementare în domeniul audiovizual între 25 şi 29 iulie şi, respectiv, între 1 şi 4 august.

RBK-TV se adaugă astfel unei liste de alte televiziuni ruse care au fost interzise în Ucraina, ce include First Channel, RTR Planeta şi Rossiya 24. Emisia acestor televiziuni a fost suspendată din cauză că nu informau corect telespectatorii. RBK-TV este prima şi singura televiziune din Rusia care difuzează ştiri de business timp de 24 de ore pe zi. RBK-TV a fost lansată în septembrie 2003, în baza unui parteneriat cu televiziunile internaţionale CNBC şi CNN, şi în prezent este deţinută de compania RBC Information Systems.



12