Asasinarea ministrului Industriei ar putea redeclanşa războiul civil în Liban

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Asasinarea ministrului Industriei ar putea redeclanşa războiul civil în Liban

Externe 22 Noiembrie 2006 / 00:00 626 accesări

Ministrul libanez al Industriei, Pierre Gemayel, de orientare antisiriană, a fost asasinat marţi, într-un atentat comis într-o suburbie din nordul capitalei Beirut. Liderul creştinilor maroniţi a fost împuşcat mortal, pe o stradă dintr-o suburbie din Beirut, locuită de creştini. Gemayel a fost transportat la un spital din apropiere, unde a murit din cauza rănilor.

Atentatul se înscrie în climatul politic tensionat ce domneşte în Liban, după ce gruparea şiită Hezbollah a ameninţat cu înlăturarea de la putere a Guvernului condus de Fuad Siniora, format în majoritate din membri ai formaţiunilor antisiriene. Pierre Gemayel, fiul fostului preşedinte libanez Amin Gemayel, era membru al Partidului Falangist, susţinător al majorităţii parlamentare antisiriene, aflat în conflict cu Hezbollah. Fiul fostului premier libanez asasinat în februarie 2005, Rafik Hariri, a acuzat Siria că s-ar afla atît în spatele uciderii tatălui său, cît şi a lui Pierre Gemayel. Autorităţile de la Damasc au condamnat însă asasinatul, pe care l-a apreciat "o crimă josnică", menită să destabilizeze Libanul. Revenită în prim planul politicii internaţionale prin restabilirea relaţiilor diplomatice cu Irakul, după ce premierul britanic i-a propus un rol mai important în stabilizarea Orientului Mijlociu, Siria a amintit că doreşte să promoveze stabilitatea în Liban.

Reacţii internaţionale de condamnare

Statele Unite au apreciat că uciderea oficialului libanez reprezintă un act de terorism. Ministrul francez al Afacerilor Externe, Philippe Douste-Blazy, a afirmat că este vorba despre o nouă încercare de destabilizare a Libanului, în timp ce omologul său britanic s-a declarat consternat. Şefa diplomaţiei israeliene, Tzipi Livni, care în momentul în care a parvenit ştirea, se afla la Londra într-o întîlnire cu ministrul britanic al Afacerilor Externe, Margarett Beckett, a declarat că atentatul reprezintă încă un indiciu al puterii militanţilor din regiune.

Explicaţii la Paris

Relaţiile diplomatice franco-israeliene cunosc o nouă deteriorare după seria de acte antisemite de pe teritoriul Hexagonului. Un general israelian, membru al Statului major, s-a deplasat vinerea trecută la Paris pentru a da explicaţii după un incident în care au fost implicate Căştile Albastre franceze din sudul Libanului şi un avion israelian ce survola spaţiul aerian libanez. Acesta s-a întîlnit atît cu militari, dar şi cu diplomaţi. Generalul Nehushtan, însărcinat cu relaţiile internaţionale ale Statului Major israelian, s-a deplasat la Paris la cererea autorităţilor israeliene, iar discuţiile s-au referit nu numai la problema survolurilor, ci şi la situaţia generală din regiune şi controlul frontierelor.

Autorităţile de la Paris au protestat oficial pe lîngă omologii de la Tel Aviv după ce un post al Căştilor Albastre franceze din sudul Libanului a fost ţinta unui simulacru de atac în picaj pe data de 31 octombrie de către bombardiere israeliene. Tragedia a fost evitată în ultimul moment.

Încălcarea legilor internaţionale în conflictul din Liban

O comisie specială de anchetă a Naţiunilor Unite a acuzat marţi Israelul de încălcarea flagrantă a legislaţiei internaţionale în timpul conflictului cu gherilele Hezbollah. O echipă formată din trei experţi în legislaţia internaţională, afiliată Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, a comunicat că statul evreu se face vinovat de folosirea excesivă, indiscriminatorie şi disproporţionată a forţei militare. La rîndul său, organizaţia Amnesty International a cerut, marţi, demararea de urgenţă a unei anchete imparţiale şi complete, sub egida Naţiunilor Unite, referitoare la consecinţele războiului dintre Israel şi miliţiile libaneze Hezbollah, din luna iulie.



12