Astăzi se sărbătorește Ziua egalității de șanse între femei și bărbați

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Astăzi se sărbătorește Ziua egalității de șanse între femei și bărbați

08 Mai 2016 / 10:05 421 accesări

Ziua egalității de șanse între femei și bărbați este marcată, începând cu anul 2015, la data de 8 mai, având drept scop promovarea egalității de șanse între sexe, ca parte integrantă a politicii sociale.

Cu această ocazie, autoritățile administrației publice locale pot organiza manifestări și acțiuni specifice, pentru a atrage atenția asupra discriminării și a efectelor acesteia asupra femeilor și bărbaților, iar Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Proiectul legislativ, inițiat de senatorul UDMR, Rozalia Biro, a fost adoptat de Senat pe 9 septembrie 2014, iar de Camera Deputaților, for decizional, la 11 februarie 2015, cu 281 de voturi "pentru" și trei abțineri. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 6 martie 2015.

Senatorul UDMR Rozalia Biro, președintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senat, inițiatorul acestui proiect legislativ, a declarat, la 13 martie 2015, la Oradea, că a ales această dată pentru că pe 8 mai 2003 ''a fost adoptată strategia privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, de către Ministerul Muncii de atunci, care a devenit apoi legea 202 a egalității de șanse''. De asemenea, senatorul UDMR a susținut că acesta "este un fundament pe care putem construi ceea ce dorim noi pentru a atinge acel scop al Uniunii Europene care vorbește de egalitate între femei și bărbați. Ei au trecut de etapa egalității de șanse. Din păcate, noi suntem la stadiul când începem să facem câte ceva pentru dezvoltarea egalității de șanse între femei și bărbați'. Ea a făcut referire și la rezoluția Parlamentului European, "Egalitatea între femei și bărbați în cadrul strategiei Europa 2020", care arată că există, la nivelul Uniunii Europene, o diferență de salarizare de 17% între femei și bărbați, iar violența în familie și relele tratamente sunt în continuă creștere. De asemenea, femeile se confruntă cu un nivel de sărăcie mai mare decât al bărbaților, iar în mediul rural, lipsa locurilor de muncă este mai frecventă la femei.



12