Atenţie la gripa nouă în şcoli!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atenţie la gripa nouă în şcoli!

Sănătate 07 Decembrie 2009 / 00:00 730 accesări

În contextul înmulţirilor deceselor prin îmbolnăvirea cu virusul gripei A/H1N1, Direcţie de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, Serviciul de Supraveghere/Control Boli Transmisibile şi Biroul de Promovare a Sănătăţii atrag atenţia asupra căilor de transmitere ale gripei, măsurilor de prevenire (în special în colectivităţile de copii) şi în unităţile de învăţământ.

CĂI DE TRANSMITERE Gripa se transmite pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse) şi prin contactul direct cu bolnavul sau cu diferitele obiecte personale ale acestuia.

GRIPA LA COPII. Nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Batistele personale nu se împrumută. Mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun. Se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile. Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.). Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi respectiv colectivităţii si se vor prezenta la medicul de familie/infecţionist pentru diagnostic şi tratament.

MĂSURI PREVENTIVE. Înfiinţarea comitetelor de gripă în unităţile de învăţământ pentru informarea şi educarea părinţilor şi a elevilor privind prevenirea îmbolnăvirii, monitorizarea şi raportarea cazurilor cu simptome respiratorii şi aplicarea de măsuri în cazul suspiciunilor de infectare cu AH1N1; chestionarea zilnică a elevilor la demararea cursurilor pentru depistarea şi izolarea celor cu simptome respiratorii, în spaţii special desemnate; anunţarea părinţilor în cazul în care simptomele şi contextul epidemiologic (a călătorit sau a luat contact cu persoane care au călătorit în ţări care au raportat prezenţa virusului) susţin suspiciunea de gripă pentru a prelua copilul şi a-l duce la medicul de familie sau medicul specialist de boli infecţioase; confirmarea/infirmarea diagnosticului prin examen de specialitate (exudat faringian); închiderea clasei şi izolarea colectivului pe o durată de 7 zile când există un caz confirmat de laborator; suspendarea activităţii întregii unităţi de învăţământ pe o perioada de 7 zile în situaţia confirmării a trei cazuri de îmbolnăvire prin gripa A/H1N1 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ; închiderea şi redeschiderea cursurilor se va face numai cu informarea şi acordul DSPJ şi după dezinfecţia încăperilor; anunţarea DSPJ în caz de absenteism crescut: 10% prin infecţii respiratorii sau 20% indiferent de cauză, pentru instituirea măsurilor de specialitate.

Taguri articol


12