Autorităţile centrale pregătesc noi criterii de atribuire a locuinţelor sociale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autorităţile centrale pregătesc noi criterii de atribuire a locuinţelor sociale

Administrație 31 Martie 2007 / 00:00 662 accesări

Ministrul delegat pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, că îşi doreşte introducerea unor criterii mai flexibile pentru acordarea locuinţelor sociale. "Vreau schimbarea conceptului de locuinţă socială, să avem posibilitatea să acordăm astfel de locuinţe mai multor persoane”, a spus Borbely. Ministrul a adăugat că primarii trebuie să fie puţin mai flexibili în acordarea locuinţelor pentru persoane defavorizate. Potrivit lui Borbely, primăriile pot acorda, în prezent, locuinţe sociale numai unui segment foarte restrîns de persoane, dar este nevoie de o mai mare descentralizare, care să le permită să rezolve problema locativă şi altor categorii de persoane. "În cazul unui oraş mai mic, dacă se construiesc locuinţe din bugetul propriu sau chiar din bani de la bugetul central şi dacă vine un medic, un profesor, trebuie să i se poată rezolva şi aceluia cazul, chiar dacă nu are neapărat cinci copii. Ştiţi prea bine cum e acum; există criterii sociale, cîţi copii are, dacă e căsătorit sau nu, care-i sînt veniturile”, a adăugat Borbely.

Borbely a recunoscut că România "stă prost" cu proiectele regionale şi a făcut apel la autorităţile judeţene ca să înceapă elaborarea unor astfel de proiecte. "Nu întîmplător trei proiecte au fost trimise în România pentru a fi analizate şi rediscutate cu UE. Înseamnă că trebuie să le completăm cu această dimensiune regională”, a spus Borbely. Potrivit ministrului, Guvernul va trebui "să se mişte repede" pentru finanţarea programelor operaţionale, adăugînd că autorităţile locale şi judeţene trebuie să fie, de asemenea, pregătite cu proiecte şi studii în domenii precum mediu, dezvoltare regională şi pe infrastructură, pentru ca fondurile să poată fi accesate. "Marea provocare pentru România este că anul acesta avem circa un miliard de euro de trimis către UE şi ar trebui să ne vină circa 1,5 miliarde de euro. Aceste fonduri vor veni înapoi numai dacă sîntem pregătiţi cu toate componentele care ţin de acest program", a afirmat Borbely.

Pe de altă parte, ministrul a spus că are o listă cu primăriile care au construit locuinţe din fonduri proprii după 1990, care va fi luată în calcul în momentul selecţiei pentru diferite investiţii pe care le derulează ministerul. El a somat primarii să contribuie la programe, nu "să stea cu mîna întinsă şi să aştepte totul de la bugetul de stat". El a refuzat să facă publică lista cu primăriile, spunînd că a vrut să-i facă pe edili să înţeleagă că trebuie să participe la proiecte.



12