Băsescu şi Tăriceanu discreditează democraţia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Europa reacţionează:

Băsescu şi Tăriceanu discreditează democraţia

Administrație 19 Ianuarie 2007 / 00:00 701 accesări

Vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European (PE), Hannes Swoboda, a declarat că este inacceptabil scandalul privind biletul transmis de premierul Tãriceanu preşedintelui Băsescu: "Dintr-un punct de vedere european, toate aceste lucruri sînt foarte, foarte rele pentru România şi pentru întreg procesul extinderii. Nu e ceva ce creşte credibilitatea României. Cred că ceva trebuie făcut repede, fie prin demisia premierului, fie printr-un acord al forţelor politice majore din România care să ducă nu doar la continuarea reformelor, ci şi la întărirea lor în lunile următoare, pentru că primul an va fi foarte crucial pentru locul României în UE". "Nu numai că nu e normal, dar e şi inacceptabil. Sînt mulţi oameni care spun că am acceptat România prea repede, că sînt prea multe probleme în special în ceea ce priveşte corupţia şi aplicarea legilor. Şi dacă aceste lucruri se întîmplă, aş spune că dăunează în special imaginii", a adăugat europarlamentarul. Swoboda a făcut referire şi la prima nominalizare pentru postul de comisar european de către Executivul de la Bucureşti, respectiv la cazul lui Varujan Vosganian: "Dacă ne uităm la prima nominalizare a Guvernului României pentru postul de comisar european şi ne uităm acum şi la noul scandal, toate aceste lucruri ne fac să avem dubii foarte, foarte mari în privinţa capacităţii Guvernului de a avea o politică clară în ceea priveşte lupta anticorupţie".

Directorul Grupului de analiză pentru Sud-Estul Europei, de la Bruxelles, Jean Michel de Waele, apreciază, într-un interviu pentru un post de radio, că şeful statului şi premierul se dau în spectacol într-un mod inacceptabil şi îşi pierd sîngele rece, discreditînd astfel democraţia. În opinia sa, autorităţile româneşti trebuie să îşi dea seama că acest teatru permanent care se petrece la Bucureşti îi pune pe gînduri pe decidenţii politici de la Bruxelles: “Ei îşi pun întrebări asupra capacităţii României de a deveni o ţară stabilă, democratică şi normală. Trebuie să înţelegeţi că, într-o democraţie, politica are şi o latură plicticoasă, monotonă. Toate aceste lovituri de teatru, toate aceste evenimente spectaculoase care se petrec zilnic nu sînt sănătoase pentru democraţie“. El consideră că “cele două persoane care se înfruntă acum” trebuie să fie interesate de soarta concetăţenilor lor. “E o nouă etapă a acestui război care durează de foarte multă vreme. E un război care nu face bine României. Înainte însă, conflictul era deghizat: cei doi aveau aprecieri politice diferite, nu se înţelegeau asupra unei nominalizări pe un post sau asupra unor chestiuni de politică externă, cum ar fi trupele româneşti din Irak. De data aceasta e vorba însă despre atacuri nominale, personale, în care fiecare îl acuză pe celălalt că este un agent al unei ”., a mai spus Waele.

Preşedintele liberalilor europeni (ELDR), Annemie Neyts, a susţinut, la un post de radio românesc, că biletul premierului către preşedinte "nu merita un astfel de scandal", nefiind o imixtiune în treburile justiţiei, însă apreciază că ar putea afecta climatul campaniei electorale pentru PE: "Cum sînt destul de familiarizată cu situaţia din România, eu văd această situaţie doar ca pe un nou episod în lupta dintre preşedintele republicii cu propriul său prim-ministru". În opinia oficialului european, "nu e prea frumos ce se întîmplă" în România, dar în orice caz, "textul notei trimise de premier nu merita un astfel de scandal". Întrebată dacă se poate aprecia biletul ca fiind o imixtiune a premierului român în treburile justiţiei, Neyts a spus: "Absolut deloc... doar dacă sînteţi cumva de părere că un om politic nu mai are dreptul să pună o întrebare". Liderul ELDR a conchis: "Eu aş face apel la cele două personaje principale să nu mai intre în astfel de conflicte şi aş apela mai ales către preşedinte, pentru că el este cel care, înţeleg, se află la originea majorităţii incidentelor din ultimii doi ani, pentru că aceste lucruri nu sînt bune pentru ţara sa, e clar".



12