Bătălii procedurale privind organizarea referendumului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ordonanţă de Urgenţă sau Lege?

Bătălii procedurale privind organizarea referendumului

Eveniment 11 Iulie 2012 / 00:00 697 accesări

SCHIMBARE LA COTROCENI Crin Antonescu a preluat, ieri, mandatul de preşedinte interimar al României, după o întrevedere de aprox. 45 minute cu preşedintele suspendat Traian Băsescu. În prima zi la Cotroceni, Antonescu s-a întâlnit, pe rând, cu premierul Victor Ponta, cu ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi a discutat cu şefii SIE şi SRI. Într-o primă declaraţie de presă susţinută aseară în calitatea oficială de preşedinte interimar, Antonescu a afirmat că garantează respectarea Constituţiei şi buna funcţionare a instituţiilor în România şi a anunţat că în zilele următoare va avea mai multe întrevederi pentru a demonta dezinformările cu care a fost alimentată opinia publică internaţională cu privire la situaţia politică din România. Evenimentul preluării mandatului de preşedinte al României a fost umbrit ieri de dispute aprige între susţinătorii lui Traian Băsescu şi noua Putere de la Bucureşti, pe tema modului în care va fi organizat referendumul şi a actului normativ în baza căruia se va desfăşura consultarea populară. Motivul? Curtea Constituţională a României a statuat, la sesizarea PDL, faptul că este constituţională Legea referendumului adoptată în cele două Camere ale Parlamentului, care prevede că referendumul este valid dacă la vot participă jumătate plus unu din cei înscrişi pe liste şi preşedintele este destituit dacă în favoarea acestui fapt se exprimă jumătate plus unu din cei care au participat la scrutin. În baza acestei decizii, pedeliştii s-au grăbit să afirme faptul că referendumul din 29 iulie trebuie să se desfăşoare în baza acestui act normativ.

ORDONANŢA DE URGENŢĂ PRIVIND REFERENDUMUL De cealaltă parte, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că, chiar dacă este corectă, hotărârea CCR nu se referă la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, aflată în vigoare, care arată că, la referendum, preşedintele este destituit dacă în favoarea acestui fapt se exprimă jumătate plus unu din electorii care votează, act normativ care scoate din discuţie necesitatea ca scrutinul să fie validat de o prezenţă la urne de 50% +1. \"Guvernul nu poate retrage un act normativ, singurul în vigoare care reglementează referendumul. Decizia Curţii Constituţionale ţine cont de lege, de actul normativ, proiectul de lege va merge la Cotroceni, unde preşedintele interimar, în 20 de zile, va decide dacă promulgă legea ori pune în acord proiectul de lege cu ordonanţa în vigoare. Guvernul nu poate retrage Ordonanţa de urgenţă, pentru că asta înseamnă că nu putem organiza referendumul şi procedurile sunt în desfăşurare\", a explicat Liviu Dragnea. La rândul său, Crin Antonescu a declarat că prevederile OUG privind referendumul au fost deja declarate constituţionale în 2007, textul de acum şi cel din 2007 fiind identice. ”Şi Legea invocată de PDL, şi ordonanţa sunt constituţionale, dar, în prezent, în vigoare este ordonanţa de guvern”, a declarat Antonescu. Astfel că, după cum se anunţă, referendumul va fi organizat de guvern în baza ordonanţei, care nu prevede limită minimă de prezenţă la vot.

SE VA STABILI NUMĂRUL TOTAL AL ALEGĂTORILOR Numărul exact al alegătorilor la referendum va fi anunţat după definitivarea listelor electorale, după cum a declarat, ieri, ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre. Dobre a precizat că datele sunt cele puse la dispoziţie de Direcţia Evidenţa Populaţiei, aşa cum s-a întâmplat la toate consultările electorale. Totodată, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că va transmite Guvernului rezultatele recensământului din 2011, urmând ca autorităţile să decidă dacă le folosesc sau nu.



12